תשובה

  • האם פרסום הודעה שיקרית לעובדים והלנת שכר זה הונאה?
    אלמוני | 04/02/2010 22:52

    שלום,הסיפור הוא כזה:בחברה גדולה בישראל הודיעו שנה שעברה כי עקב המצב הכלכלי לא יהיו העלאות שכר (אף על פי ששלי הייתה בחוזה ללא התניה פרט לותק בעבודה). כמו כן, לעובדי קבלן קוצץ השכר ברמות של בין 10-20 אחוזים.במקביל דו"חות החברה לבורסה הראו גידול משמעותי בהכנסות, חלוקת בונוס למנכ"ל + חלוקת אופציות להנהלה ולדריקטוריון (בסך של מעל 5 מיליון ש"ח).האם יש כאן רכיב של הונאה?

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 04/02/2010 23:19

      שלום; לא נראה לי שיש כאן הונאה. אופן ניהול החברה וחלוקת רווחים אינה מעניינו של העובד כל עוד הוא מקבל את שכרו. גם הפחתות שכר בשל המצב הכלכלי במשק הוא סביר בנסיבות העניין. חברה רשאית לנקוט באמצעים ארגוניים, כולל אי העלאת שכר או הפחתת שכר, עקב מצב כלכלי והיערכות לעתיד. לכן קשה לי לראות בתאור שהצגת עבירה כל שהיא, ובעיקר הונאה. יכול להיות שיש כאן בסיס לטענה מתחום דיני העבודה על הפחתת שכר שלא לצורך ותוך מצג שווא. אך סוגיה זו אולי כדאי לשאול בפורום דיני עבודה. אם כי אינני בטוח בסיכויים של תביעה כזו משום שחברות רבות ובעיקר בהייטק נקטו בצעדים כאלה על מנת להימנע מפיטורים או לצמצם את מספר המפוטרים.

      • השלמת תשובה
        שאול אמרני, עו"ד | 04/02/2010 23:29

        שלום; לעניין הלנת השכר יש בסיס טוב להגשת תביעה. אך יש לזכור שהתיישנות לגבי הלנת שכר היא עד שנה ממועד ההלנה. ושוב, זו סוגיה מתחום דיני העבודה. הפן הפלילי בהלנת השכר לא יעזור לך מאומה לעומת פסק דין בו יוחלט על הלנת שכר ואם התביעה תוגש במועד ותתקבל, אזי התועלת הכספית שלך תהיה משמעותית. לסיכום: הונאה אינני רואה כאן. תביעה על הלנת שכר היא אפשרית אם כי צריך לבדוק את הנסיבות כדי לוודא שלא עברה תקופת ההתיישנות לגבי הלנת שכר.

      • אני אדייק יותר בתיאור
        אלמוני | 04/02/2010 23:30

        הודעות המנכ"ל לא תאמו כלל את המצב המצטייר בדו"חות הפיננסים אשר הגישה החברה לבורסה.ההנהלה למעשה ניצלה את המשבר על מנת להגדיל את הרווח על חשבון עובדי החברה (הפרת חוזי עבודה) תוך מתן מידע שקרי.

        • תשובה נוספת
          שאול אמרני, עו"ד | 04/02/2010 23:37

          שלום; כמו שאמרתי. אולי אתם צריכים יעוץ פרטני לסוגיה זו. על פניו לא נראה לי שיש כאן הונאה. מה גם שבמשפט הפלילי צריך להוכיח גם כוונה להונות. והמנהלים יוכלו בנקל לטעון שטענותיהם צפו פני עתיד בעוד הדיווח לבורסה היה על מה שהיה. ואלו שני מישורים שונים של הנושא. יחד עם זאת, וכפי שהשבתי בתשובתי הקודמת, יש כאן סוגיות של דיני עבודה (הלנת שכר) ודיני חוזים (הפרת הסכמי עבודה). לדעתי כדאי שתתייעץ עם עורך דין מתחום דיני העבודה גם לגבי הפרת ההסכמים. יכול להיות שבמסגרת גילוי מסמכים תעלו טענה שתתקבל על ידי בית המשפט שהיה ניצול של המצב לצורך פגיעה בזכויותיכם. אך עדיין אני סבור, וזכותך לחלוק עלי, שאין כאן עבירת ממרמה קלאסית מתחום המשפט הפלילי. מה גם שמבחינתך האישית הפן האזרחי של האירוע חשוב ומשמעותי יותר מהפן הפלילי, שספק אם המשטרה תחקור וספק גדול יותר אם הפרקליטות תגיש כתב אישום. מה גם שלדעתי האישית, אין כאן בסיס לחקירה וכל שכן לא לכתב אישום בגין הונאה.