תשובה

  • מסמך כראיה
    אלי פלג | 04/02/2010 20:36

    רציתי לשאול: מתנהל נגדי משפט פלילי, ובידי העתקים של מסמכים כגון הצהרות ויופי כח עם חתימות, האם ראיה זו קבילה בבית המשפט? לא ראיתי על כך מידע באינטרנט תודה

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 04/02/2010 23:01

      שלום; מסמכים, הצהרות וייפוי כוח הם בהחלט ראיות קבילות במשפט. השאלה היא האם הם רלוונטים למשפט ומה אתה מבקש להוכיח באמצעותם. שהרי אם מאשימים אותך במרמה ואתה מציג מסמכים שלא רימית אלא פעלת על פי הרשאה, הרי ברור שזה מסמך קביל וגם רלוונטי. למעשה השאלה האם מסמך קביל או לא, היא כמעט בלתי רלוונטית. משום שהמגמה כיום היא לעבור משאלת הקבילות לשאלת המשקל שניתן לראייה. אך ככל שהמסמכים עליהם אתה מדבר רלוונטיים להוכחת חפותך במשפט הפלילי המתנהל נגדך, הרי ברור שהם קבילים ורלוונטיים. השאלה שתשאל קרוב לוודאי היא זו: האם מדובר במסמכים מקוריים או העתקים ואז תעלה השאלה מה רמת האמינות של ההעתקים. במידה ומדובר במסמכים מקוריים הרי שמשקלם יהיה רב ככל שיש בהם להוכיח את טענתך בדבר חפותך.

      • להשלמת התשובה
        תמר בוקשפן, עו"ד | 05/02/2010 11:53

        שלום, נאשם אינו מנוע מלהגיש לתיק בית משפט מסמכים שונים כמו תצהירים וייפוי כח לבית המשפט, בדמות ראיות הגנה, אולם עליו חובת ההוכחה כי מדובר במסמכים כשרים. אני יוצאת מנקודת הנחה שמדובר ייפוי כח שאנשים שונים נתנו לך על מנת לפעול בעניינם ובתצהירים שונים שהם חתמו עליהם והם תורמים להגנתך אחרת, עדיף שתשקול צעדיך. בפועל, כיצד הופכים את אותם מסמכים לראיות לאמיתות תוכנם? אם מדובר בעדי תביעה, עליך להציג להם את המסמכים, במסגרת חקירה נגדית, ולבקש מהם שיאשרו לך כי מדובר במסמכים שהם חתמו עליהם והם מוכרים להם. אם אין המדובר בעדי תביעה, עליך להזמין, במסגרת פרשת ההגנה, את אותם אנשים לבית משפט על מנת שיימסרו עדותם. בשולי הדברים אוסיף עוד שתי נקודות: 1. כלל הראיה הטובה מציין כי תמיד תהיה עדיפות לראיה מקורית אולם אין זה רלוונטי בעניינך אם המסמך מקורי או הנך מחזיק רק בהעתק, כל עוד האדם הרלוונטי אליו מאשר אותו. במידה שאותו אדם אינו מאשר את המסמך במחלוקת ובידך המסמך המקורי יהיה קל יותר לבדוק את אמיתות המסמך ע"י מומחה, לדוגמא מומחה לכתבי יד. 2, אין מניעה שתציג את המסמכים המדוברים בפני כל עד שתחפוץ אולם עד אשר אותם מסמכים לא יאומתו כאמור ע"י האנשים הרלוונטים בעניינם, אין להם כל ערך/משקל ראייתי במשפט, למעט - וגם זה תלוי בנסיבות - שהם קיימים. בהצלחה. .