הפעלת מאסר על תנאי

  • הפעלת תנאי
    ערן | 03/02/2010 13:01

    אדם הורשע בעבירה של תקיפת בת זוג לפי 279 +382(ב)(1) ונגזר עליו עונש מאסר על תנאי שלא יעבור את אותה עבירה שוב. כעת נאשם אותו אדם בעבירה של תקיפה סתם (379) האם ניתן להפעיל את התנאי בשל העבירה הקודמת שלא הייתה תקיפה סתם אלא תקיבת בן זוג? בתודה מראש.

    • הפעלת מאסר על תנאי
      שאול אמרני, עו"ד | 03/02/2010 13:42

      שלום; האם אתה בטוח שהורשעת לפי סעיף 279 לחוק העונשין? משום שסעיף זה אינו קשור כלל לאלימות (הוא עוסק בדרישות כוזבות של עובד ציבור). ככלל הסעיף הרלוונטי לשאלתך הוא סעיף 52 לחוק העונשין. על פי הקובע בו הרי שמי שנידון למאסר על תנאי לא ישא בו אלא אם עבר בתוך התקופה שנקבעה לו בגזר הדין על אחת העבירות שנקבעו בגזר הדין והורשע בשל עבירה כזו. ומכאן, שרק במידה ותורשע בגין עבירה נוספת שביצעת לאחר ההרשעה בה נגזר עליך מאסר על תנאי, והעבירה הנוספת בגינה הורשעת היא אחת מתוך העבירות שנקבעו בגזר הדין המקורי בשגינן הורשעת והוטל עליך עונש מאסר על תנאי, אזי העונש יופעל. בנסיבות שאלתך לפיה הורשעת בעבירה של אלימות נגד בן זוג, לא נראה לי שיופעל על תנאי בגין עבירת אלימות סתם. וזכור - על מנת להפעיל את עונש התנאי קודם צריך להרשיע אותך בעבירה הנוספת. זה תנאי לאפשרות להפעלת עונש התנאי. נ.ב. - שים לב כפי שאמרתי בפתיח. אינני מבין מה הקשר בין סעיף 279 לחוק העונשין לאירוע זה. יתכן והכוונה הייתה לסעיף 379 (תקיפה סתם). ואז המצב מורכב יותר. שכן זו בדיוק העבירה הנוספת שאם תורשע בגינה עונש המאסר על תנאי עלול להיות מופעל.

      • צודק
        ערן | 03/02/2010 14:48

        אכן מדובר בתקיפה סתם פלוס תקיפה בנסיבות מחממירות הכוללת את תקיפת בן זוג השאלה אם העבירה החדשה שהיא תקיפה סתם ולא תקיפה של בן זוג יפעיל את התנאי, לפי מה שהבנתי מתשובתך התנאי יופעל במידה ואורשע בתקיפה סתם... בתודה מראש

        • הפעלת מאסר על תנאי
          שאול אמרני, עו"ד | 03/02/2010 18:18

          שלום; אכן, במידה ותורשע בעבירה הנוספת (תקיפה סתם) אזי בית המשפט יפעיל את עונש המאסר שמוטל עליך. שים לב, עדין ישנה אפשרות במקרה ומדובר בהרשעה ראשונה על עבירה נוספת, שבית המשפט יכול במקום להפעיל את עונש התנאי להאריך אותו או לחדש אותו. כלומר מדובר בשיקול דעת של בית המשפט. וזאת במקרה בו בית המשפט לא מטיל עליך עונש מאסר בפועל בגין העבירה הנוספת. אני מציע לך לקרוא את סימן ג' לחוק העונשין שניתן למצוא באינטרנט בעיקר סעיפים 54-60. כדאי לך להיות מיוצג כי אתה נמצא במצב עדין ביותר. שכן אתה עלול לקבל עונש הן על העבירה הנוספת והן את העונש על תנאי. ולכן אם מדובר במצב בו זו עבירה נוספת ראשונה שלך, וישנה אפשרות לא להפעילה אלא לחדשה או להאריכה כדאי שיעשה זאת עורך דין המבין בפלילים. אך כדי להגיע לתוצאה זו יש להכין את התנאים והנסיבות עוד בשלב של המשפט שלך בעבירה הנוספת. תוצאה זו יהיה קשה להשיג בשלבים מאוחרים יותר. אם כי כפי שאתה יודע במשפטים הכל אפשרי. אך לא כדאי לסמוך על הנס כפי שאמרו חז"ל.

    • הפעלת תנאי
      תמר בוקשפן, עו"ד | 04/02/2010 10:16

      שלום, ניסוח המאסר על תנאי בגזר הדין חשוב מאוד. אני יוצאת מנקודת הנחה כי ראשית התכוונת לסעיפים 379 + 382(ב)(1) לחנ"ש; ושנית, כי בגזר הדין כתוב במפורש "...שלא יעבור את אותה עבירה...". מכאן, בית המשפט הזהיר אותך פן תעבור שוב עבירה של תקיפת בת זוג (אלמ"ב), עבירה ספציפית ולא כנגד כולי עלמא. העבירה הנוספת, שכיום הוגש נגדך כתב אישום בגינה, הינה עבירה מצומצמת יותר אשר נבלעת בעבירה המקורית (של האלמב") ומכאן, בהנחה שתורשע, התנאי התלוי ועומד לא יופעל. לדוגמא, הרשעה בעבירה של גניבה לא תפעיל תנאי תלוי ועומד בגין עבירה של שוד. בשולי הדברים אציין כי הפסיקה הרחיבה את המבחן וכיום ניתן למצוא החלטות שעבירות שנבלעות בעבירות של התנאי כן מפעילות את התנאי אולם כל מקרה ייבחן לגופו. לסיכום, מהתיאור לעיל ולאור ניסוחו של התנאי, קרוב לוודאי כי בית המשפט לא יפעיל את התנאי. בהצלחה