תשובה

  • הסגרה
    אלי מוסקוביץ | 26/01/2010 00:56

    אני מתכון לנסוע לחו"ל ובקרוב מתחיל משפטי - במקרה שלא אחזור לארץ האם המשפט יתנהל בלעדיי? מדובר בתיק פלילי והאם קיים חוק התישנות? תודה

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 26/01/2010 08:40

      שלום; הכלל הוא שאין לדון נאשם בפלילים אלא בפניו. לכלל זה יש חריגים והם תלויים בנתונים שלא ציינת בשאלתך, כגון מה מהות העבירה והאם הודית באשמה או לא. כאשר בית המשפט נוכח לדעת כי לא ניתן להביא את הנאשם להמשך משפטו (כגון כאשר הוא ברח לחו"ל), הוא רשאי להתלות את ההליכים, בין מיוזמתו ובין לבקשת התביעה. המשמעות היא שתקופת ההתיישנות תחל מחדש מיום התליית ההליכים. התליית הליכים אפשרית בכל מועד שלאחר הגשת כתב האישום ולפני מתן גזר הדין. הליכים שהותלו ניתן לחדש בהתקיים שני תנאים: ניתן להביא את הנאשם להמשך משפטו, כלומר הנאשם נמצא בארץ ודבר נוסף הוא שהתביעה הודיעה בכתב לבית המשפט שברצונה לחדש את המשפט. אם בין שלב התליית ההליכים לבין שלב מועד חידושם חלפה תקופת ההתיישנות על העבירה הרי שניתן יהיה לחדש את ההליכים רק אם הם הותלו מלכתחילה בגלל שהנאשם התחמק מהדין (כגון ברח מהארץ על מנת שלא יועמד לדין), ניתן אישור היועץ המשפטי לממשלה לחידוש המשפט וכן טעמים שירשום בית המשפט בו יסביר מדוע מצא לנכון להמשיך במשפט למרות שחלפה תקופת ההתיישנות. היות ומשאלתך עולה כי אתה למעשה בורח מההליך המשפטי הרי שהתשובה לשאלתך היא זו שתצטרך להעדר שנים רבות מהארץ. שכן תקופת ההתיישנות מתחילה מחדש. ואם העבירה שאתה מואשם בגינה היא מסוג עוון הרי שתקופת ההתיישנות היא 5 שנים ועל פשע היא 10 שנים ועבירות חמורות יותר כגון רצח מדובר ב - 20 שנה. וגם אז אם תקופת ההתיישנות תחלוף לא בטוח שיוותרו לך. ובכלל לפני שאתה נוסע לחו"ל תבדוק אם אין נגדך צו עיכוב יציאה מהארץ. אם יש צו כזה הרי שלא תוכל לממש את הנסיעה.