תשובה

  • מהן ראיות קבילות וראיות בלתי קבילות וההבדל ביניהן?
    ליאור | 25/01/2010 10:29

    חברים יקרים, אשמח לדעת מה ההבדל בין ראיה קבילה במשפט לבין ראיה בלתי קבילה בצירוף דוגמאות בעניין. תודה רבה

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 25/01/2010 10:35

      שלום; ראיה קבילה היא ראיה שעוברת את סף בית המשפט. כלומר ניתן להציגה בפני בית המשפט ואז בית המשפט ידרש להכריע לגבי המשקל שהוא נותן לראיה (כגון: מסמך, חוזה, עדות ראיה וכו'). ראיה שאינה קבילה היא ראיה שכלל לא ניתן להגישה לבית המשפט. דהיינו היא נדחית על הסף ואין לה שום משקל (כגון: בהליך פלילי תוצאות של בדיקת פוליגרף, או עדות של בני זוג או ילדיהם זה נגד זה, שלא במקרים בהם מתקיים החריג לסייג). נ.ב. - חבל שאינך שואל שאלה קונקרטית שאז קל יותר להשיב לשאלה מאשר דיון תיאורטי.

      • מה התנאים לפסלות ראיות?
        ליאור | 25/01/2010 11:04

        מה התנאים לפסלות ראיות בפלילים?

        • עליך לשאול שאלה קונקרטית ולא כללית
          שאול אמרני, עו"ד | 25/01/2010 11:23

          משום שלא נראה לי שהפורום נועד להעביר קורס, גם אם מזורז, בדיני ראיות.

          • שאלתי הינה קונקרטית
            ליאור | 25/01/2010 11:37

            חברי שאלתי הינה קונקרטית מאוד: מהם התנאים לפסלותם של ראיות במשפט הפלילי. אשמח לתשובתך המקצועית.

            • תשובה
              שאול אמרני, עו"ד | 25/01/2010 12:22

              כאשר בקשתי להציג שאלה קונקרטית כוונתי הייתה שתביא דוגמה לראיה על מנת לבחון האם היא קבילה או לא, ואם כן - מה עשוי להיות משקלה. שאלה כגון זו ששאלת קשה לתשובה. משום שקיים פער בין החוק לבין הפרקטיקה. למרות שדיני הראיות גם בפלילים מגדירים במפורש מה קביל ומה לא (עדות שמועה, עדות של בני זוג וילדם זה נגד זה, תוצאות פוליגרף וכיו"ב), הרי שהמגמה בבתי המשפט היא לעבור מכללים של קבילות לכללים של משקל. כלומר, צמצום הכללים הפוסלים הבאתן של ראיות בפני בית המשפט ומתן ביטוי לחשש לאמינותה של הראיה בעת הערכת משקלה. במסגרת מגמה זו בית המשפט מרחיב את החריגים לכלל הפוסל עדות שמיעה, ואף עדות של חולה נפש תשמע בבית משפט, בכפוף לחריגים, ועובדת מחלתו של העד תלקח בחשבון בשלב הערכת עדותו. מכל מקום ישנן ראיות שאינן קבילות מכוח החוק (כגון: איסור העדה של בני זוג ולידיהם זה נגד זה, עדות שמיעה זולת החריגים שבחוק, ראיות שהושגו בדרך פסולה כגון בניגוד לחוק האזנת סתר או תוך פגיעה בפרטיות). יש גם כללים הנוגעים לחסיון על ראיות מכוח הפסיקה כגון חסיון עיתונאי, חסיון עורך פטנטים וכו'.

              • ומה משקלן של ראיות לכאורה במשפט פלילי?
                ליאור | 25/01/2010 15:45

                ומה משקלן של ראיות לכאורה במשפט פלילי? והאם ניתן על סמך ראיות לכאורה לבקש מבית המשפט צו מעצר נגד אדם. תודה רבה

                • ראיות לכאורה נדרשות לצורך מעצר
                  שאול אמרני, עו"ד | 25/01/2010 19:09

                  לעומת זאת לצורך הרשעה יש צורך בהוכחה מעבר לספק סביר.