התיישנות עבירות

  • חוסר נכונות לומר את האמת
    עמית | 16/01/2010 12:55

    סבלתי מהתעללות מינית מאחי הגדול. במקביל חלה הדרדרות במצבי הנפשי כתור ילדה פניתי ליועצת בית הספר לבקשת עזרה והיא בתגובה פנתה להורים שהגיבו כלפיי באלימות בטענה שאני ממציאה, היועצת והמחנכת לא פנו לרשויות אך הפעילו לחץ על הוריי לפעול להפסקת המעשים אך ללא הועיל. כיום בגיל 27 הגשתי תלונה. היועצת ,המחנכת והמנהל עודנם עובדים באותו מוסד לימוד, וברצוני שייתנו עדות שידעו על המתרחש בבית ושהתנהגותי כתור ילדה נתנה חיזוק לטענותיי אך הם מסרבים . אם יש פתרון למצבי ? האם העובדה שלאחר שיחתי אם היועצת היא באופן אוטומטי פנתה להורי (אנשים עימם לא היתה בקשר 15 שנים) יכולה להוות עדות וחיזוק לטענותיי שידעה על ההתעללות (יש לי שיחה מוקלטת עם האם שהיועצת פנתה אליה לאחר שיחתה עימי) . והאם ניתן להגיש כיום כתב אישום נגד היועצת על כך שךא פנתה לרשויות ?

    • התיישנות עבירות
      שאול אמרני, עו"ד | 16/01/2010 18:43

      שלום; 1. קשה להשיב באופן נקודתי מבלי לדעת מתי אירועים אלה התרחשו. כלומר, באיזה גיל זה התרחש וכמה זמן זה נמשך. 2. ככלל, עבירות מין בתוך המשפחה זוכות לפרק זמן ארוך במיוחד לצורך הגשת תלונה. כלומר, מדובר בכך שרק בגיל 28 מתחילה תקופת ההתיישנות ועל עבירות מין שהן פשע חלה תקופת התיישנות של10 שנים. מכאן שעד גיל 38 את רשאית להגיש תלונה. יחד עם זאת ככל שחלפו יותר מ- 10 שנים מביצוע העבירה, יש צורך באישור היועץ המשפטי לממשלה כדי להגיש כתב אישום. במקרים כאלה בדרך כלל האישור ניתן והדרישה היא בגדר הליך פורמלי בלבד. 3. לגבי יתר שאלותיך. את עוסקת בתחום שאין לך כל נגיעה לגביו. כל אשר מוטל עליך הוא להגיש תלונה במשטרה. ועל פי שאלתך מסתבר שאכן הגשת תלונה במועד (שכן כפי שאמרתי יכולת לעשות זאת עד גיל 38). במסגרת התלונה את צריכה לספר את כל הידוע לך ובכלל זה מה שציינת בפנייתך. מרגע זה המשטרה תנקוט בהליכי חקירה על מנת לבדוק את הראיות שעל פיהן יוחלט האם להגיש כתב אישום. 4. בכל הנוגע לפעולות שנעשו או לא נעשו על ידי היועצת בבית הספר והנהלת בית הספר, לדעתי חל עליהן התיישנות. במקרה זה לא ניתן להגיש נגדה כתב אישום, אך לבטח ניתן לגבות ממנה עדות שתאשש או תשלול את גרסתך. 5. אינני מבין בדיוק למה כוונתך שהיועצת, המחנכת והמנהל מסרבים להעיד. אין מושג כזה בהליך הפלילי. הם יזומנו לחקירה על ידי המשטרה והם יעידו אחרת יצטרכו לשאת בתוצאות הסירוב. וקשה לי להאמין שהם יסכימו לשלם באופן אישי את מחיר הסירוב. 6. ככל שיש ברשותך ראיות מצולמות, כתובות, מוקלטות עליך להעביר זאת למשטרה.

      • יש עבירות שהן לא פשע?????
        עמית | 17/01/2010 15:43

        איזה מין עבירות מין בתוך המשפחה לא נחשבות לפשע? ובקשר לסיפור אם היועצת דיברתי איתה בטלפון היא זוכרת אותי (אחרי 15 שנה ואף יותר!!!) וטוענת שאינה זוכרת שאי פעם דיווחתי לה על התעללות מינית (שקרנית) לאחר מכן בשיחה מוקלטת אם אמא שלי , אמא שלי מספרת לי שהיועצת יצרה איתה קשר . כוונתי היא שאני חוששת שנגיד ושוטרת תזמן אותם והם יגידו לא היו דברים מעולם .

        • ודבר נוסף בקשר לנוהלי פרקליטות
          עמית | 17/01/2010 16:20

          כמה זמן יכול תיק על עבירות מין "לשבת" בפרקליטות? זאת אומרת עד שיתנהל הדיון הראשון ? . ומה קורה במקרה והתיק כבר הועבר לפרקליטות ולפתע יש ראיות חדשות כמו עדים נוספים. האם המשטרה תמשיך לחקור למרות שהתיק כבר בתהליך של דיון משפטי או בדרך להיות כזה?

          • תשובה
            שאול אמרני, עו"ד | 17/01/2010 18:48

            שלום; 1. כל עבירה שהעונש הקבוע בחוק בגינה עולה על שלוש שנות מאסר בפועל, היא בגדר פשע. 2. אין מגבלת זמן על חקירת משטרה או החלטת פרקליטות ואף אחד לא עומד עם סטופר. יחד עם זאת ברור שבמקרים אלה יש נטיה ורגישות יתר לעניין. 3. הן המשטרה בהליך החקירה ואפילו הפרליטות בשלב בדיקת הראיות יכולות לבצע השלמות חקירה אם ידרשו. 4. לא צריך להתרגש מאנשים שמשקרים (ככל שאכן זה המצב). המשטרה יודעת להתמודד עם אנשים אלה ולהשיג את הראיות להן היא זקוקה. השתדלי לא לעסוק בתחום עיסוקה של המשטרה והשאירי לה לעשות עבודתה. ככל שיש ברשותך ראיות חשובות העבירי לחוקרים. את יכולה גם להקליט אנשים רלוונטים באמצעות שיחה יזומה.