אכן, שאלה קשה

  • ביטול דיון
    רותי | 14/01/2010 16:34

    דיון בתיק פלילי המתנהל כנגד בעלי לשעבר התבטל בבוקר יום הדיון בשל מחלתה של אחת מחברות הרכב השופטים. אני , כמתלוננת, דואגת להגיע לכל הדיונים והתובע מטעם המדינה בתיק יודע זאת. באותו יום הוא לא טרח לידע אותי והגעתי לבית המשפט לשווא. (נסיעה של שעתיים וחצי). כפי שהתברר לי , התובע ידע על הביטול ב 8 בבוקר. כך שהיה לו מספיק זמן להודיע לי שכן הדיון נקבע ל 14:00. התיק , באופן כללי מתנהל כך שבמשך 3 שנים התקיימו 5 (!!!!!!!!!!!!!!!!) דיונים בלבד. נכון- בית המשפט קבע המון מועדים לדיון אך בכל פעם הסניגור מצא דרכים לבטל את הדיון או לדחות אותו (תירוצים עלובים כמו עצורים בבית משפט אחר, פנצ'ר, מוות של הסבתא של הנאשם, כשהדיון היה בתוך השבעה ולא ביום הקבורה, וכו וכו) וכאן שאלתי. ברור לי לגמרי שלפי חוק נפגעי עבירה אינני זוכה לזכויותיי. השאלה- מה אני יכולה לעשות? כמה שדיברתי עם הפרקליט הרגשתי שאני עומדת בפני שוקת שבורה . הוא מזלזל בי ונראה כי התיק שאגב, יש בו עבירות אינוס קשות , תקיפה בנסיבות מחמירות ואלימות , איננו מעניין אותו . מה אני יכולה לעשות כדי לעצור את עינוי הדין הזה???????

    • אכן, שאלה קשה
      שאול אמרני, עו"ד | 14/01/2010 18:03

      שלום; אין זה נכון שכנפגעת עבירה את חסרת זכויות. יש חוק מיוחד המעגן את זכויותיו של נפגע עבירה. יחד עם זאת, נכון לומר גם זכות אחת אין לנפגע עבירה והוא שותפות בהליך הפלילי. את ההליך הפלילי מנהלת המדינה וקורבן העבירה אינה צד להליך זה. אם כי הוא זכאי להביע דיעה לעניין הסדר טיעון, שחרור מוקדם וכיו"ב. אינני יודע על סמך מה את קובעת שהפרקליט (אני מניח שאת מתכוונת לתובע) מזלזל בך. יכול להיות שהוא שכח להודיע לך בדבר דחיית הדיון, יכול להיות שהוא ביקש מגורם שלישי להודיע (מזכירה) וזה שכח וכיו"ב. מכל מקום, לא התובע מנהל את סדר יומו של בית המשפט אלא השופט. אם השופט מצא לנכון לדחות את הדיון, הרי שזו החלטתו ולא של התובע. ספק אם התובע יכול לעשות משהו. מן הסתם גם הוא רוצה לסיים את התיק. אין ספק שהמשכות משפט במשך שלוש שנים אינו סביר, בעיקר בשל מיעוט הדיונים שהתנהלו עד כה. בקצב הזה ספק אם התיק יסתיים בפרק זמן סביר, וכנראה זו בדיוק המטרה של הסנגור שלו. יתכן ואת צריכה עורך דין שייצג את האינטרסים שלך ויתכן שכדאי לך להתייעץ עם מרכז נוגה המגן ומייצג קורבנות עבירה. כי קשה לי לתת לך סיוע משפטי קונקרטי לבעייה ידועה כרעה החולה של בתי המשפט. דרך אגב, לאחרונה פרסה נשיאת בית המשפט העליון הנחיות לשופטים בנוגע לדחיית דיונים. אולי, הנחייה זו תיושם בשלבים הבאים של הדיון המשפטי. יתכן ועורך דין שייצג אותך או אם תקבלי יעוץ ממרכז נוגה, ידאג לשים סוף לסחבת הזו. לגבי התנהלות התובע, קשה לי להבין בדיוק מה מנחה אותו. אולי יש מקום לפנות לממונה עליו בפרקליטות. אך אם תבחרי לעשות זאת, כדאי שתבססי את טיעוניך על עובדות ולא על תחושות. יחד עם זאת עליך לקחת בחשבון שיחסו אליך אחרי הפניה, לא יהיה קל וספק אם כדאי בכלל לנקוט בהליך זה.

      • המשך
        רותי | 14/01/2010 19:05

        תשובתך היא בהחלט ברורה וראציונלית. אך יחד עם זאת התובע , בהמון מקרים ענה לי באופן אישי לרבות הפעם האחרונה בנוסח : "נמאס מהמתלוננות שדורשות לדעת כל צעד בהליך" (והרי זו זכותנו - לא?) ועוד "יורשע או לא , בטח תשמעי. אין צורך לבוא לבית המשפט" ועוד ועוד. נכון שבית המשפט הוא הוא זה שקובע את מועדי הדיונים , אך לעניות דעתי , תובע שלדבריך , רוצה לסיים את התיק... לא מביע את פליאתו , התנגדותו ומורת רוחו מעשרות הדחיות של הסניגור. וזה מתסכל!!! ויתרה מזו. אם הדיון נדחה בשל מחלתה של השופטת, מן הראוי שהתובע יגיש בקשה לבית המשפט ויבקש לקבוע מועד דיון חדש. כשביקשתי ממנו לעשות כן, אמר "בית המשפט יקבע מועד חדש לדיון לכשיראה לנכון". תסכול אמיתי!!!

        • כשלי מערכת
          שאול אמרני, עו"ד | 14/01/2010 20:02

          שלום; לדעתי אין סתירה מהותית בין רצונו לסיים את המשפט לבין תלותו בנסיבות בהן לא תמיד יש לו שליטה עליהן. מה גם, שכידוע, התובעים עמוסים על לעייפה. כאשר תיק אחד "נתקע" אין זה אומר שהוא זוכה לחופשה, אלא הוא עסוק בתיקים נוספים רבים. אינני בא להגן עליו. יכול להיות שהוא צריך להיות יותר סובלני כלפיך, כקורבן עבירה. יחד עם זאת, כנראה שהוא מבטא את תסכולו במקום שזה אפשרי. שהרי לשופטת שדוחה דיונים אין ספור פעמים, הוא לא יכול לומר הרבה. יש לתת לו את הקרדיט שכנראה הוא מבין שבקשות לבית המשפט אינן משפיעות בצורה דרמטית. בסופו של יום, היומן עמוס עד לעייפה, והתאריך יקבע על פי יומן בית המשפט. יכול להיות שעליו להתנגד לדחיות, אך אם דיון נדחה בשל מחלת השופטת, הרי שהתנגדות לא תעזור לו. כפי שאמרתי בתשובתי הקודמת. אין לי תשובה משפטית טובה למצב זה. העובדה שאין לך מעמד רשמי בהליך הפלילי, אינה מאפשרת לך לפעול. נסי לעשות את מה שייעצתי לך, לפנות למרכז נוגה ולשאול לדעתם. אני מניח שתשובתם תהיה זהה לשלי. אך יתכן גם אחרת נוכח העובדה שהם מתמחים בתחום יצוג נפגעי עבירה. אלא שבמקרה זה מדובר בפרוצדורה (עיכוב בהליך המשפטי) ולא בפן של המשפט המהותי, כגון: הסדר טיעון קל במיוחד וכיו"ב. אין לשלול על הסף, שהתנהגותו של הסנגור להשהות ולעכב את ההליך המשפטי, נועד בדיוק למטרה זו. גם התובע יתייאש ואז יקל על הסנגור להגיע להסדר טיעון קל יחסית לנאשם. אינני רוצה לרפות את ידיך. אך יתכן ודווקא הלחץ שלך ישרת את הסנגור להתיש את התובע באופן בו הוא יסכים להסדר קל מבחינת הנאשם. ומכאן אני באמת סבור שכדאי לך לפנות למרכז נוגה. הן בשל מומחיותם בתחום, כפי שאמרתי לא אחת, והן משום שאין לך מה להפסיד. לכל היותר תקבלי חוות דעת נוספת לשלי, והפעם מגוף מקצועי שאת ודומיך הן הציבור אותו משרת הארגון. אומר זאת - אני מכיר אחדים מהאנשים הפועלים במרכז נוגה. חלקם היכרות אישית. ואין לי ספק שתזכי ליחס חיובי ותומך ובכלל זה תשובה מקצועית. לעיתים, גם תשובה שאין מה לעשות כי אלה כשלי המערכת, היא תשובה. זה לפחות יציב אותך במקום שעשית את כל מה שאת יכולה. גם הכרה זו היא בבחינת הקלה מסוימת. מכל מקום, בהצלחה!

        • כשלי מערכת
          שאול אמרני, עו"ד | 14/01/2010 20:03

          שלום; לדעתי אין סתירה מהותית בין רצונו לסיים את המשפט לבין תלותו בנסיבות בהן לא תמיד יש לו שליטה עליהן. מה גם, שכידוע, התובעים עמוסים על לעייפה. כאשר תיק אחד "נתקע" אין זה אומר שהוא זוכה לחופשה, אלא הוא עסוק בתיקים נוספים רבים. אינני בא להגן עליו. יכול להיות שהוא צריך להיות יותר סובלני כלפיך, כקורבן עבירה. יחד עם זאת, כנראה שהוא מבטא את תסכולו במקום שזה אפשרי. שהרי לשופטת שדוחה דיונים אין ספור פעמים, הוא לא יכול לומר הרבה. יש לתת לו את הקרדיט שכנראה הוא מבין שבקשות לבית המשפט אינן משפיעות בצורה דרמטית. בסופו של יום, היומן עמוס עד לעייפה, והתאריך יקבע על פי יומן בית המשפט. יכול להיות שעליו להתנגד לדחיות, אך אם דיון נדחה בשל מחלת השופטת, הרי שהתנגדות לא תעזור לו. כפי שאמרתי בתשובתי הקודמת. אין לי תשובה משפטית טובה למצב זה. העובדה שאין לך מעמד רשמי בהליך הפלילי, אינה מאפשרת לך לפעול. נסי לעשות את מה שייעצתי לך, לפנות למרכז נוגה ולשאול לדעתם. אני מניח שתשובתם תהיה זהה לשלי. אך יתכן גם אחרת נוכח העובדה שהם מתמחים בתחום יצוג נפגעי עבירה. אלא שבמקרה זה מדובר בפרוצדורה (עיכוב בהליך המשפטי) ולא בפן של המשפט המהותי, כגון: הסדר טיעון קל במיוחד וכיו"ב. אין לשלול על הסף, שהתנהגותו של הסנגור להשהות ולעכב את ההליך המשפטי, נועד בדיוק למטרה זו. גם התובע יתייאש ואז יקל על הסנגור להגיע להסדר טיעון קל יחסית לנאשם. אינני רוצה לרפות את ידיך. אך יתכן ודווקא הלחץ שלך ישרת את הסנגור להתיש את התובע באופן בו הוא יסכים להסדר קל מבחינת הנאשם. ומכאן אני באמת סבור שכדאי לך לפנות למרכז נוגה. הן בשל מומחיותם בתחום, כפי שאמרתי לא אחת, והן משום שאין לך מה להפסיד. לכל היותר תקבלי חוות דעת נוספת לשלי, והפעם מגוף מקצועי שאת ודומיך הן הציבור אותו משרת הארגון. אומר זאת - אני מכיר אחדים מהאנשים הפועלים במרכז נוגה. חלקם היכרות אישית. ואין לי ספק שתזכי ליחס חיובי ותומך ובכלל זה תשובה מקצועית. לעיתים, גם תשובה שאין מה לעשות כי אלה כשלי המערכת, היא תשובה. זה לפחות יציב אותך במקום שעשית את כל מה שאת יכולה. גם הכרה זו היא בבחינת הקלה מסוימת. מכל מקום, בהצלחה!

          • תודה! אפנה למרכז נגה  לת
            רותי | 15/01/2010 10:34