בהחלט כן!

  • שאלה
    אבנר | 11/01/2010 17:21

    האם אסיר יכול לטעון לחפותו למרות שהורשע בבית משפט ועירעורו נדחה?הכל מתוך רצון לדעת כיון שהמערכת מתנקלת לאסיר כי הוא מסרב להודות בתיק שבו הוא הורשע.וברצונו לדעת אם יש לו את הזכות הבסיסית עדין להתעקש על חופותו.

    • בהחלט כן!
      שאול אמרני, עו"ד | 11/01/2010 21:29

      זכותו של אדם להמשיך לטעון שהוא חף מפשע למרות שהורשע בדין ולמרות שערעורו נדחה. ההסטוריה המשפטית בישראל ובעולם כולו מלאה בדוגמאות לפיהן אנשים התמידו והתעקשו לטעון לחפותם גם אחרי שנים רבות, והיו מקרים בהם צדקתם יצאה לאור גם אחרי שנים רבות. בישראל מוכרת פרשת כנופיית מע"צ, בה הנאשמים הורשעו והמשיכו לטעון לחפותם. לבסוף האמת יצאה לאור והם זכו למשפט חוזר וזוכו. יחד עם זאת אני בהחלט מבין מדוע השב"ס מצפה לשמוע ממך שאתה מודה באשמה. זאת משום שבית המשפט קבע שאתה אשם וקביעה זו אושרה בערכאת הערעור. מה גם שהם רגילים למורשעים הטוענים לחפותם. קשה לטעון שהם טועים תמיד, אך אין ספק שלעיתים הם טועים ופרשת מע"צ מוכיחה שאכן לעיתים הם טועים. הדרישה והציפיה של השב"ס שתכיר באשמתך נעוצה בתפיסה שהכרה באשמה היא הצעד הראשון לקראת שיקום וחזרה למוטב. דרך אגב, בית המשפט בבואו לגזור דינו של נאשם מושפע רבות אם הנאשם הודה באשמה והביע חרטה. זה בדרך כלל טיעון הנשמע מפי הסנגור על מנת להקל בעונשו של הנאשם. אם אתה באמת סבור שאתה זכאי והרשעתך שגויה, זכותך המלאה להמשיך לטעון לחפותך. השאלה היא מה לגבי המחיר שאתה משלם בגין אמונתך זו. זה כבר לא בגדר סוגיה משפטית, אלא החלטה אישית. מכל מקום, בהצלחה !

      • תגובה למה שכתבת
        אבנר | 12/01/2010 16:16

        אני אנסח את השאלה שלי אחרת במידה ואני טוען לחפותי מנהל בית הסוהר ועוזריו למניהם יכולים להתנהג בצורה לא יפה כלפיי ולמנוע ממני דברים וזאת למרות שאני אסיר למופת ובלי שום תיק משמעת אחת .אני אפרט יותר איך שהגעתי למקום החד בשיחת הראיון אם הסגן מפקד הכלא דיברו על חופשות ועבודה ועוד כל מיני דברים וכשאני אמרתי שאני לא מודה אז הוא ענה אוקי תשללו לו חופשות עבודה ואת שאר הדברים מותר לעשות כך?

        • עקרונית לא, אבל ...
          שאול אמרני, עו"ד | 12/01/2010 17:22

          שלום, באופן בו אתה מתאר את המצב, אני מסופק אם זו סיבה לשלול זכויות מאסיר. יחד עם זאת, וכפי שאתה יודע, על פי פקודות השב"ס שאושרו גם בפסיקות של בתי משפט ובכלל זה בית המשפט העליון, חופשות לאסירים אינן בגדר זכות אלא פריבילגיה. כולל קורסים, לימודים וכיו"ב. אם הנהלת הכלא תשאל מדוע שוללים ממך פריבילגיות אותן ציינת, אני מניח שהם לא יאמרו שזה בגלל שאתה טוען שאתה חף מפשע למרות שהורשעת בדין. הם פשוט יאמרו שחופשות ולימודים זו פריבילגיה שניתנת לאסיר על בסיס החלטה ושיקול דעת של מפקד הכלא או סגנו, והם החליטו לא לתת לך. ככל שאתה טוען ומשוכנע שזו הסיבה היחידה, יכול להיות שיש לחשוב על עתירה מינהלית. אך זאת רק אם אתה זכאי לחופשה ואתה עומד בכל התנאים על פי הפקודות של השב"ס כולל קטגוריה המאפשרת יציאה לחופשה (לא קטגוריה א'), תקופת זמן מינימלית של שהות במאסר וכו'.

          • השלמת תשובה
            שאול אמרני, עו"ד | 12/01/2010 17:37

            שלום; בנוסף לתשובתי לעיל, ניתן לטעון כי השב"ס רואה בתגובתך ובעמדתך, בעיקר לאחר שניתנו לך שתי הזדמנות להוכיח את חפותך, כמי שאינו מוכן לקבל טיפול. כפי שאמרתי בתשובתי הראשונה, הודאה באשמה נתפסת כתחילתה של חרטה ונכונות לקבל טיפול. לפי גישה זו, מי שאינו מודה, אומר למעשה שהוא לא רוצה טיפול. ומכאן, שיתכן והשב"ס אומר שהיות וחופשות ולימודים הם פריבילגיה, הרי שלא נותנים פרס למי שלא מוכן לקבל טיפול.

            • המשך
              אבנר | 12/01/2010 18:12

              כתבת זכותו של אדם להמשיך לטעון שהוא חף מפשע למרות שהורשע בדין ולמרות שערעורו נדחה.איפה זה כתוב בחוק כדי שאני אוכל לגשת לקרוא את הפסיקה

              • זה לא כתוב בשום חוק, כי אין צורך לכתוב ...
                שאול אמרני, עו"ד | 12/01/2010 22:13

                משום שזה חלק מזכותך כאדם באשר אתה אדם. מי שטוען אחרת צריך להוכיח שאין לך זכות כזו. תקרא את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. הזכות לחופש הביטוי וכיו"ב. החוקים מגבילים את זכותה של המדינה לפגוע בזכויותיך כאדם. החוק לא מגדיר מה מותר לך אלא מה אסור ולכן מה שלא נאסר עליך מאופן מפורש, הרי שהוא מותר. בשונה מכך, בכל הנוגע למדינה, החוק קובע מה מותר לה, וכל מה שלא נקבע מפורשות שמותר לה, הרי שזה אסור. ולכן, על פי היגיון זה, לא צריך להיות כתוב שמותר לך לטעון שאתה חף מפשע, גם אם הורשעת בדין. ולכן לא צריך כלל לשאול האם מותר לך לטעון, אלא היכן כתוב שאסור לך. היות ובשום מקום לא כתוב שאסור לך, הרי שזה מותר.