פוליגרף כראיה

  • פוליגרף
    כ | 10/01/2010 12:47

    שאלתי היא מדוע פוליגרף לא יכולה לשמש ראיה בבית משפט? שמעתי שייתכן שאדם שחש במתח רב יכול שלא לעבור את הבדיקה אך אם נפגעת עבירה עוברת אותה , מדוע זה לא יכול לשמש כראיה קבילה?

    • פוליגרף כראיה
      שאול אמרני, עו"ד | 10/01/2010 13:33

      אמינותו של הפוליגרף טרם הוכחה. יש לא מעט אנשים היכולים "לעבוד" על הפוליגרף. היות ורמת ההוכחה הנדרשת להרשעה במשפט פלילי היא מעבר לספק סביר ואמינות הפוליגרף אינה עומדת ברף דרישה זה, הרי שנקבע שאין הוא בגדר ראיה קבילה בהליך פלילי. נפגעת עבירה הינה עדה במשפט ולא נאשמת. והקביעה כי פוליגרף לא ישמש ראיה בהליך פלילי מתייחסת ליכולת להרשיע נאשם. ומכאן הקושי להסתמך עליו. יחד עם זאת בהליכי חקירה ולצורכי חקירה המשטרה עושה בו שימוש בהסכמת הנחקרים/חשודים. כגון כפי שהצבעת בשאלתך בדיקת גרסת המתלוננת וגם בדיקת גרסת הנאשם. יחד עם זאת ממצאים אלה לא יובאו כראיות בבית המשפט ואסור גם לומר שנערכה בדיקה כזו. לעומת זאת, בהליך אזרחי ניתן לראות שימוש רב יותר בממצאי הפוליגרף ובעלי דין רשאים להסכים לראות בו ראיה קבילה ולעיתים אף מכרעת. דהיינו, לקבוע את תוצאות ההליך המשפטי על פי תוצאות הפוליגרף.

      • לעבוד על פוליגרף?!?
        אלנה | 11/01/2010 10:14

        פוליגרף מודד שינויים נשימתיים , קצב לב, הזעה . אף אדם לא יכול לזייף את כל השינויים האלו בו זמנית . וגם אם כן, אדם זה יהיה בעל כישורים יוצאי דופן. לא ניתן להגיד שבחורה פשוטה שיש לה יכולות כאלו תהיה מזכירה או מלצרית . אם ישנה הסכמה בין שני הצדדים דהיינו המתלוננת והנאשם שבדיקת פוליגרף של המתלוננת תהיה קבילה , האם אז בית משפט יראה את זה כתור ראיה ?

        • לא!
          שאול אמרני, עו"ד | 11/01/2010 10:54

          הפוליגרף נקבע כראיה בלתי קבילה. ואין זה מותנה ברצון של הנוגעים בדבר. ההסכמה רלוונטית להליכי החקירה בלבד. היות ותוצאותיו של ההליך הפלילי הן קשות מאוד ונוגעות לחירותו של הנאשם, המחוקק שלל את הפוליגרף כראיה במשפט הפלילי. עד כדי כך שתוצאותיו אינן קבילות ואפילו אסור ליידע את בית המשפט אודות תוצאותיו ואפילו לא על כי הנאשם סירב להיבדק, כדי לא ליצור מראית עין של חשש מגילוי האמת. לרוב אנשים אומרים או חושבים שמי שמסרב להיבדק אזי יש לו מה להסתיר. אולי זה נכון, אך החשש שאדם שהלך להיבדק על פי תפיסה זו (שאין לו מה להסתיר) ויצא דובר שקר. לא משום שהוא משקר באמת אלא מסיבה אחרת כל שהיא, היא קשה למערכת המשפט ולכן ויתרו על הרעיון של בדיקת פוליגרף בהליך פלילי. חישבי לרגע על אפשרות הפוכה - אדם שפשע הלך לבדיקת פוליגרף ויצא דובר אמת למרות שהוא שיקר. במצב כזה הוא עוד עלול למצוא עצמו יוצא זכאי אילו הבדיקה היתה קבילה. אך המצב מורכב הרבה יותר. בואי נניח שהתוצאות לא היו מצביאות על כך שהוא דובר אמת. אלא רק על כי לא ניתן לקבוע ממצא עובדתי וודאי על בסיס תוצאות בדיקת הפוליגרף. היות ולנאשם נדרש רק ספק סביר, יתכן שהממצא החלקי של בדיקת הפוליגרף (כשלמעשה אין בכלל תוצאה אלא רק קביעה שלא ניתן לקבוע), עלולה/עשויה הייתה לאפשר את התקיימות הספק הסביר ולהביא לזיכוי במקום שנדרשה הרשעה. "משחק" כזה בתוצאות לפיו חפים מפשע יורשעו ועבריינים יזוכו, אינו יכול לשמש בסיס למשפט פלילי בו חיי אדם וחירותם מוטל על כף המאזניים.