דרוש הסבר נוסף

  • תקופת התיישנות
    גבי | 02/01/2010 18:18

    שלום רב, מהי תקופת ההתיישנות של הגשת תביעה פלילית בגין התעללות בילדים? לפי מה יודעים אם זה נחשב לפשע או לעוון?

    • דרוש הסבר נוסף
      שאול אמרני, עו"ד | 02/01/2010 21:57

      למה אתה מתכוון בדיוק? האם אתה שואל עד מתי מותר להגיש תלונה בגין התעללות בקטין? ויש להרחיב לגבי המונח התעללות, האם זו התעללות מינית? לגבי שאלתך הנוספת: עוון = עבירה שהעונש הקבוע בחוק בגינה נע בין 3 חודשים ועד שלוש שנים. פשע = עבירה שהעונש בגינה עולה על 3 שנים.

      • תקופת התיישנות- המשך
        גבי | 03/01/2010 08:44

        השאלה שלי עד מתי אפשר להגיש תלונה בגין התעללות בקטין ועד מתי אפשר המדינה יכולה להגיש תביעה? התעלללות כדוגמת התעללות פיזית- מכות או התעללות כמו האם המרעיבה.. לגבי התשובה השניה- מבחינת העונש אני יודעת איך לסווג לפשע או עוון.. אבל יש לי דרך לדעת מראש לאיזה קטגוריה נכנסת התעללות בילד? הרי אני לא יודעת מראש מה יהיה העונש לפני המשפט, לא?

        • הסבר
          שאול אמרני, עו"ד | 03/01/2010 10:31

          תקופת ההתיישנות על עבירה אינה נמדדת על פי העונש אותו יקבל הנאשם אם וכאשר יועמד לדין ואם וכאשר יורשע. המבחן לקביעת תקופת ההתיישנות נקבע על פי העונש הקבוע בחוק העונשין לגבי העבירה. במידה ואת מעוניינת לבחון את החוק בנושא האמור, אזי תוכלי לעיין בפרק ו'1 בחוק העונשין (סעיפים 368א-368ה לחוק). אינני יודע מה בדיוק נעשה בילד אך בכל מקרה מדובר בפשע. משום שהעונש "הקל" ביותר הקבוע בחוק הוא 5 שנות מאסר. ולכן מדובר בפשע. ומכאן שההתיישנות היא 10 שנים מביצוע העבירה. אם מדובר בעבירת מין במסגרת משפחתית אזי מתחילים לספור 10 שנים רק בהגיע הנפגע לגיל 28. כלומר ניתן להגיש תלונה עד גיל 38. ואולם במקרה זה, אם חלפו יותר מ- 10 שנים מביצוע העבירה ועד הגשת כתב אישום הרי שיש צורך בקבלת אישור היועמ"ש לממשלה כדי להגיש כתב אישום. יש לשים לב להיבט נוסף, בהתייחס לשאלתך עד מתי ניתן להגיש כתב אישום. אומנם קיימת תקופת התיישנות, יחד עם זאת חקירת משטרה שמתנהלת עוצרת את תקופת ההתיישנות ובתום החקירה מתחילים לספור מחדש. אני מפנה אותך גם לסעיף 368ד לחוק בדבר חובת דיווח. ומכאן - כלל שאת יודעת על מקרה של התעללות מוטלת עליך חובת דיווח לרשויות. הימנעות מדיווח היא בבחינת עבירה פלילית מסוג חטא (עד שלושה חודשי מאסר). לסיכום - במידה ומדובר במקרה קונקרטי ולא בשאלה תיאורטית, אל תתעסקי בשאלת ההתיישנות אלא גשי לדווח. את השאלות המקצועיות השאירי למשטרה ו/או לגורמי התביעה.

    • התעללות והתיישנות
      איתמר סיון, עו"ד | 04/01/2010 18:05

      העונש המקסימלי על עבירת ההתעללות לפי סעיף 368ג לחוק העונשין הוא שבע או תשע שנות מאסר. לפי עונש זה, מדובר בעבירת פשע. סעיף 9 לחוק סדר הדין הפלילי קובע תקופות התיישנות שונות לפי סיווג העבירה, ובמקרה של פשע, תקופת ההתיישנות היא 10 שנים, ואילו בעוון - 5 שנים. יצוין, כי פעולת חקירה מפסיקה את תקופת ההתיישנות. עם זאת, ישנם מקרים בהם תבחר הפרקליטות בעבירות אחרות, כגון עבירת תקיפה סתם או עבירה פחות חמורה אחרת, כאשר מדובר בעבירות עוון. במקרה זה כאמור, תקופת ההתיישנות קצרה יותר. באשר להגשת תלונה במקרים חמורים יותר בהם חלק מההתעללות היא מעשים מיניים נגד קטינים, ובהם תקופת ההתיישנות של עשר שנים נמנית החל מגיל 28 וזאת כדי להילחם בתופעה של התעללות מינית בתוך המשפחה. לגבי הערכה מראש תחת איזו קטגוריה יהיו המעשים שברצונך להגיש תלונה לגביהם, קשה לומר - שכן מדובר בשיקול דעת של הפרקליטות במקרים כגון דא. התייעצות עם עורך דין שהיה בעבר בפרקליטות תעזור לך לנסות ולקרוא את כיוון התנהלות הדברים.