היקף חובת הגילוי בעסקת רכב

  • מכירת\קניית רכב
    דויד | 24/05/2009 08:12

    שלום. האם חלה על המוכר חובת הדיווח על פרטים שהינו יודע בעת מכירת רכב (תאונות, השכרה או חברה...) כחלק מגילוי נאות או שחובת הבדיקה והממצאים כולם הם באחריות הקונה שרשאי לבדוק מא' ועד ת'? תודה, דויד הלפר.

    • היקף חובת הגילוי בעסקת רכב
      עו"ד יקי רנד | 24/05/2009 11:39

      מדובר בשאלה מורכבת, שאין לה פתרון ברור אף בפסיקת בתי המשפט. על המוכר קיימת חובת גילוי, ליידע הקונה בדבר פרטים מהותיים לגבי הרכב, אשר נמצאים בידיעתו של המוכר, ואשר הקונה אינו מודע לגביהם, ועליו לבצע בדיקה יסודית כדי לגלותם. לדוג', במידה והרכב עבר תאונה קשה, מן הראוי כי המוכר יגלה זאת, גם אם הקונה לא שואל, כך גם אם מדובר ברכב השכרה וכו'. ככלל, ככל שמדובר במוכר מקצועי יותר, כך חובת הגילוי הנה מוגברת. סוחר רכבים, אשר מסתיר מעיני הקונה, העובדה כי מדובר ברכב אשר עבר תאונה קשה, איננו דומה לאדם פרטי אשר מוכר לקונה רכב כזה מבלי ליידע אותו. כיום, מעטים המקרים בהם קונה לא מתענין לגבי עברו התאונתי של הרכב וזהות הבעלים, כך שנושא חובת הגילוי מצטמצם בעיקר לאמירת אמת. ר' לדוגמה פסיקת בית המשפט המחוזי בירושלים ע"א 5798/04.