תאונה לשוטר

  • זכות תביעה של מתנדב במשטרת ישראל מול קצין התגמולים
    אבי | 02/03/2008 20:24

    מתנדב במשטרת ישראל, במסג' הפעילות עלה לרכב המשטרתי ונסגרה דלת הרכב על ידו תוך כדי עליה. בהתאם לחוק זוהי ת.ד. ותאונת עבודה ואכן הביטוח לאומי הכיר בכך ופיצה את המתנדב בגין "דמי פגיעה" בלבד. המתנדב מעוניין לתבוע גם את ההוצאות הרפואיות והכלליות שהוציא וכן את הכאב וסבל ועוגמת הנפש שעבר כתוצאה מהפציעה. [יצויין, כי הפצע התרפא לחלוטין.] היות והפגיעה הייתה במהלך השירות ובהתאם לחוק המשטרה נכים הוא צריך להגיש בקשה להכיר בזכות לפיצוי לקצין תגמולים במשרד הביטחון. השאלה: א. האם ניתן בכלל לתבוע את קצין התגמולים לפיצוי בגין כאב וסבל שעבר המתנדב בעקבות הפציעה שכבר חלפה? האם חייב שתהיה לו מידה מסוימת של נכות כדי שהוא יהיה זכאי לפיצוי? ב. האם זה שהמתנדב קיבל פיצוי מהמל"ל מונע ממנו לדרוש פיצוי מקצין תגמולים לאור ס' 36 ו- 36א לחוק הנכים, אפי' שרכיבי הנזק שהוא רוצה לתבוע שונים כך שאין כפל פיצוי? ג. במידה ואין לו אפשרות לתבוע את קצין התגמולים, את מי הוא כן יכול לתבוע שהרי סוף סוף נגרם לו כאב וסבל?

    • תאונה לשוטר
      עו"ד גיא כהן | 04/03/2008 10:55

      שלום אבי אכן על פי החוק אינך יכול לקבל פיצוי משני מקורות. עלייך להסתפק בפיצוי מהמקור העדיף. במקרה זה אין מקור נוסף לתבוע כאב וסבל מה שממילה לא קיים בתביעה מול משהב"ט. להבא אם מדובר בתאונה שלא ברכב משטרתי ניתן לתבוע את מבטחת החובה של הרכב ושם כן לקבל פיצוי בגין כאב וסבל.

      • לעו"ד גיא כהן...
        אבי | 04/03/2008 13:36

        ראשית, תודה רבה על תשובתך. שנית, רציתי לשאול מה דעתך, האם אין בחוק הזה בעיה חוקתית? שהרי חו"י כבוד האדם מעגן את השמירה על הגוף ועל קניינו של האדם ואייך כאן החוק מאפשר פגיעה בגופו וקניינו של אדם מבלי לקבל פיצוי והשבה על נזקו בנסיבות של פציעה קלה או נכות שאינה מגיעה לאחוזים הקבועים בחוק. יתרה מכך, יש כאן פגיעה קשה בזכות לשוויון, שכן מצד אחד מגבילים את החיילים והשוטרים להגיש תביעה רק מול משרד הביטחון אם תאונת הדרכים אירעה ברכב צבאי/ משטרתי, ומאידך, מפלים אותם לרעה ביחס לאנשים שנפגעו בתאונת דרכים אזרחית כך שהם לא יכולים לתבוע את כל רכיבי הנזק שנגרם להם. איפה הצדק? כך לא משיבים את מצבו של הניזוק לקדמותו? לדעתי, זהו חוק לא מידתי, ויש כאן פגיעה קשה בזכויותיו הבסיסיות של הניזוק. ובודאי שחוק זה לא מתיישב עם הרעיון הסוציאלי. מה דעתך בעניין? האם ידוע לך על פסק דין או מאמר שדן בנושא? תודה רבה.

        • לעו"ד גיא כהן [המשך]....
          אבי | 04/03/2008 15:21

          גם אם חוק הנכים נחקק בשנת 1959 טרם חקיקת חוק יסוד כבוד האדם,עדיין יש לפרש את החוק ברוח חוק היסוד. החוק לא קובע באופן פוזיטיבי שפחות מ – 10% נכות לא ניתן לקבל פיצוי וכן הוא לא קובע מפורשות שלא ניתן לפצות בגין כאב וסבל. מה דעתך?