מכירת בית טרם קבלת טופס 4

  • פטור ממס מכירה על "דירת מגורים מזכה"
    דרור | 03/07/2009 17:22

    במכירת בית מגורים שהינו הבית היחיד בבעלותי ולפני טופס 4 , האם אוכל לעמוד בהגדרת החוק לפטור ממס מכירה גם ללא טופס 4 ?

    • מכירת בית טרם קבלת טופס 4
      עו"ד אשר טולדנו | 04/07/2009 21:20

      שלום רב, מס מכירה בוטל וודאי התכוונת בשאלתך למס שבח. מכירת הבית לפני קבלת טופס 4 יביא לכך, כי למעשה תמכור בית שאינו מהווה "דירת מגורים מזכה" ומשכך, לא תהיה זכאי לעשות שימוש בפטור של סעיף 49 ב ותחוב במס שבח. אם תמכור את הבית אחרי קבלת טופס 4 תוכל לנצל את הפטור של סעיף 49 ב (רק להזכיר: אם לא ניצלת את מלוא זכויות הבנייה, הללו כן ימוסו במס שבח ולא יבואו בגדרו של הפטור). שבוע טוב, עו"ד אשר טולדנו

    • במקרים מסוימים כן, תוכל לקבל פטור אף לפני טופס 4.
      עו"ד אילן טל | 05/07/2009 12:19

      זה תלוי במצב של הבית. רשויות המס הוציאו הקלה בענין זה. עליך לברר השאלה עם עו"ד הבקיא במיסוי מקרקעין. בברכה, עו"ד אילן טל

      • אין טופס 4 - אין פטור ממס שבח !!!
        עו"ד אשר טולדנו | 05/07/2009 13:08

        שלום רב ושבוע טוב דרור, עם כל הכבוד הראוי, הנני חולק על דעתו של עו"ד ישראל טל ובמה דברים אמורים: הגדרת "דירת מגורים" בחוק מיסוי מקרקעין כוללת בחובה את התנאים הבאים: בניית הדירה נסתיימה- ונתקבל טופס 4 דירה הינה בבעלותו של יחיד דירה משמשת למגורים או מיועדת למגורים. דירה אינה מלאי עסקי- גדר הספקות האם יינתן פטור לדירה שמשמשת כנכס קבוע בעסק ולא כמלאי עסקי. מאחר וציינת דרור, כי לא נתקבל טופס 4, דהיינו בניית הדירה טרם הסתיימה, אזי לא ניתן לקבוע שהינה "דירת מגורים" ובודאי שלא ניתן לקבוע שהיא "דירת מגורים מזכה" הזכאית לפטור ממס שבח בהתאם להוראת סעיף 49 ב על סעיפי המשנה שבו. ככל הידוע לי, אין הוראת ביצוע מאת רשויות מס שבח "המקלות" בעניין זה. אולי עו"ד טל יוכל להאיר את עיני ולצרף אסמכתא בדבר הוראת ביצוע שכזו, על מנת שאלמד ואשכיל - אך לי לא ידוע על קיומה של זו. בברכה, עו"ד אשר טולדנו

        • הוראת ביצוע 17/92
          עו"ד אילן טל | 05/07/2009 13:24

          מקלה ומאפשרת בתנאים שבה אף בטרם קבלת טופס 4 זכאות לפטור כאמור. לידיעתך. וזה עו"ד אילן טל, לא ישראל טל.

          • המשך תשובה לדרור
            עו"ד אשר טולדנו | 05/07/2009 14:09

            עו"ד טל, אני חולק על דעתך. מקווה שלא תיפגע. הוראת ביצוע 17/92 משנת 1994 אינה ישימה כיום לאחר שהוכנסה הגדרת "דירת מגורים מזכה" בתיקון 34, מיום 28.2.1997 - הגדרה, שהרחיבה את הגדרת "דירת מגורים". ללא קבלת אישור שבניית הדירה הסתיימה ויש בה את כל המתקנים והאביזרים החיוניים לשימוש למגורים, דהיינו קבלת טופס 4 (ואפילו "טופס 4 מותנה" ,לפיו מצויין הנ"ל וכל שחסר הוא אישור הרשויות בדבר חיבור הבית למיים ולחשמל) לא יוכל דרור למכור את הבית בפטור ממס שבח. יתירה מכך, אם דרור לא מתגורר בבית (שבנייתו לא הסתיימה כאמור), הוא לא יוכל לטעון לצורך הגדרת "דירת מגורים מזכה", שהדירה משמשת (לשון הווה) בעיקרה למגורים ולכן לא יהיה זכאי לפטור ממס שבח. דרור, אני ממליץ לך לפנות לעו"ד בקיא במיסוי מקרקעין על מנת שייתן לך יעוץ פרטני. למען הזהירות אציין, כי אין בהמלצתי זו, דרור, כדי לחלוק על יכולתם וגם/או בקיאותם המקצועית של מי ממשתמשי הפורום שדעתם בסוגייה דנן , כפי שהועלתה על-ידך, חולקת על דעתי. בברכה, בברכה, עו"ד אשר טולדנו

            • מבירור שביצעתי לפני מספר חודשים
              עו"ד אילן טל | 05/07/2009 14:16

              לפחות גורם בכיר אחד במסמ"ק אישר את תקפות האמור בהוראת הביצוע הנ"ל. אבל מעודף זהירות עוד אף אחד לא נפגע בדיני מס. בברכה, עו"ד אילן טל

            • תוספת חשובה לעו"ד טולדנו
              עו"ד אילן טל | 05/07/2009 14:43

              קראתי שוב את מה שכתבת לדרור וצר לי שעלי לחלוק עליך במה שכתבת לו. ראשית, הגדרת "דירת מגורים" לא השתנתה בסעיף 1 והיא נותרה כשהיתה, גם לאחר תיקון 34. לשונה - "דירה או חלק מדירה, שבנייתה נסתיימה והיא בבעלותו או בחכירתו של יחיד, ומשמשת למגורים או מיועדת למגורים לפי טיבה, למעט דירה המהווה מלאי עסקי לענין מס הכנסה". ענייננו בפרשנות המילים "ושבנייתה נסתיימה". ובענין זה כאמור, ישנה הקלה לפי הוראת ביצוע 17/92 לפיה, בין היתר, גם אם אינה מחוברת לחשמל ומים אך יש בה כל המתקנים והאביזרים החיוניים לשימוש למגורים ובלבד שבניית הדירה הסתיימה "מכל הבחינות", תיחשב הדירה כדירה שבנייתה נסתיימה. תיקון 34 בהגדרת "דירת מגורים מזכה" הוסיף וציין שיראו לצורך חישוב התקופה (בה נעשה שימוש למגורים) אם מדובר בדירת מגורים מזכה אם לאו, גם "תקופה שבה לא נעשה בדירה שימוש כלשהו". כלומר התיקון בא להרחיב את האפשרות להכיר בדירה כדירת מגורים מזכה. לפי מה שכתבת התיקון יגרום דווקא לפגיעה בנישום שסיים בנייתו אך טרם קיבל טופס 4 ועמדה זו לא הגיונית. לפחות לא לדעתי. לפיכך, ישנה אפשרות להכיר בדירה שטרם נתקבל לגביה טופס 4כדירת מגורים מזכה, שכן בנייתה הסתיימה, והגדרת דירת מגורים מזכה אף לא מחריגה את האפשרות אלא ההיפך הוא הנכון - בהוסיפה אף אם לא נעשה בדירה שימוש כלשהו, וזאת בתנאי שהדירה תענה על התנאים הרשומים בהוראת הביצוע שהובאו על ידי לעיל. אני מציע לך לבדוק, עו"ד טולדנו, מבחינה פרקטית, אם במשרד מיסוי מקרקעין (מסמ"ק) מישהו מתייחס להו"ב 17/92 כאילו עברה מן העולם. בברכה, עו"ד אילן טל

              • הבהרה אחרונה
                עו"ד אשר טולדנו | 05/07/2009 15:16

                עו"ד טל, לצערי, שוב אתה מפרש את תשובתי לא כלשונה וחבל. הבנת הנקרא לא מסובכת מדי במקרה הזה. תיקון 34 הביא לעולם את הגדרת "דירת מגורים מזכה". כך כתבתי ולא כפי שמצויין "בפרשנותך" את דברי. שנית, לאור החלת הגדרת "דירת מגורים מזכה", בשנת 1997, הרי הוראת הביצוע משנת 1994 אינה ברת יישום. לא בכדי הוראת ביצוע זו לא תוקנה כך שתינתן בה ביטוי להגדרת "דירת מגורים מזכה". שלישית,כפי שציינתי "אם דרור לא מתגורר בבית (שבנייתו לא הסתיימה כאמור), הוא לא יוכל לטעון לצורך הגדרת "דירת מגורים מזכה", שהדירה משמשת (לשון הווה) בעיקרה למגורים ולכן לא יהיה זכאי לפטור ממס שבח".כל פרשנות אחרת לדברי בעניין הרחבה או צמצום של הגדרה זו או אחרת אינה רלוונטית שכן אינה עולה או אפילו משתמעת מדברי. עמדתי בסוגייה ברורה ואין שינוי בעמדתי גם לאור הנטען על-ידך. דרור יפעל ודאי באמצעות עו"ד שייתן לו ייעוץ פרטני. בפרקטיקה, בהעדר המצאת טופס 4 שבניית הדירה הסתיימה או לחילופין, בהעדר חוות דעת שמאי המצורפת לשומה, לפיה יש בדירה את כל המתקנים והאביזרים החיוניים לשימוש למגורים - לא יינתן לדרור פטור ממס שבח.זאת ודאי יאשר אותו פקיד שומה ממסמ"ק המוזכר בתשובתך. בהצלחה דרור.

                • הליקוי בהבנת הנקרא הוא דוקא לא מצדי
                  עו"ד אילן טל | 05/07/2009 16:53

                  כתבת שתיקון 34 הרחיב את הגדרת "דירת מגורים" והראיתי לך שלא כך הוא. ההגדרה נותרה בעינה. אין קשר בין תיקון 34 לבין הוראת הביצוע הנ"ל שדיברה על מתי מסתיימת בניית דירת מגורים. תיקון 34 בענייננו, נועד בעיקרו לפתור את הבעיה של שימוש חורג, קרי שימוש שאינו למגורים. אין לי מושג היכן אתה קורא את התיבה "משמשת" בלשון הווה. בסעיף 49 מדובר על "שימשה", בלשון עבר, וההגדרה כאמור בהמשכה פוטרת אם לא נעשה שימוש בדירה כלל, כך שזה יכול להתאים בדיוק למצב של דרור. ואם אתה מדבר על הגדרת "דירת מגורים" בסעיף 1, תמשיך לקרוא את הסעיף שכן אחרי "ומשמשת למגורים" בא "או מיועדת למגורים לפי טיבה" מכל מקום, תסכים איתי גם אתה שהגדרה זו היתה קיימת גם כשהוציאו את הוראת הביצוע, כך שלא ברור לי על סמך מה אתה טוען שההוראה כבר אינה תקפה. אתה שולל בבטחון רב דברי אחרים אך לא מגבה את דבריך באסמכתאות. עם כל הכבוד, אתה טועה, אך גם כאן אינני מוצא עוד טעם להמשיך. אני כן מצטרף להמלצתך לדרור לפנות לעו"ד הבקיא בתחום המקרקעין ומיסוי המקרקעין. בכבוד רב, אילן טל, עו"ד

                  • הערת מערכת: המשך הדיון נמחק
                    מערכת | 06/07/2009 09:45

                    מכובדים, הדיון בפורום מבורך, ובלבד שייעשה ככל האפשר בנימוס רב, ובכבוד הדדי. המערכת לא תיתן במה לשיח לא חברי. בברכה, מערכת האתר

    • דירה מזכה לפני טופס 4
      יצחק פוגל עו"ד (ורו"ח) | 13/07/2009 19:13

      לשואלים שלום לאחר בירור בהנהלת רשות המיסים ועם בכירים בשני משרדים אזוריים להלן התשובה: ההוראה בתוקף. כעיקרון עדיף טופס 4, אך היה והסתימה הבנייה ונשארו פריטים לא חיוניים(ריצוף, חשמל, מיים, נוחיות וכיוצ"ב הם חיונים) שעלותם עד 5% עדיין יראו בכך דירה מזכה. כמובן, מומלץ לקבל את אישור רשויות המס לכך מראש. בברכה עו"ד, (רו"ח) יצחק פוגל מנהל מפורום דיני מיסים

      • הוראת ביצוע 17/92
        עדי | 26/07/2009 11:47

        היכן ניתן למצוא את הוראת הביצוע 17/92. לא הצלחתי באתר של רשות המיסים. אשמח לקבל עזרה. תודה, עדי