תא משפחתי משותף

  • מס רכישה
    מגי | 02/06/2009 09:29

    שלום , הייתי רוצה לדעת כיצד במקרה הבא יחושב מס רכישה. אני ובעלי נשואים מזה 7 שנים והדירה בה אנו מתגוררים היום נקנתה ע"י בעלי לפני נישואינו ורשומה רק על שמו. במהלך השנים רכשנו מגרש והוא רשום על שם שנינו. בימים אלו אנו מעוניינים לקנות דירה ולרשום את הדירה על שמי בלבד. האם במקרה כזה תיחשב הדירה לנכס ראשון שלי או לנכס שני?

    • תא משפחתי משותף
      עו"ד אשר טולדנו | 02/06/2009 11:00

      שלום רב, לאחר נישואייך את ובעלך נחשבים כ"תא משפחתי" משותף. דהיינו, רכישת הדירה החדשה רק על שמך לא תשנה את העובדה שמס הרכישה ייגבה לפי מדרגות "דירה שנייה". שימת ליבך, להחלטה שהתקבלה בבית משפט העליון בעניין ע"א 3489/99 מנהל מס שבח מקרקעין חיפה נ' אן מרי עברי ; נז(5) 589 שם קבעו השופטים, כי מאחר וסעיף 49(ב) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה), תשכ"ג-1963 קובע מפורשות כי לצורך פטור ממס שבח על מכירת דירת מגורים מזכה בני-זוג מהווים "מוכר אחד" (למעט אם חיים הם בנפרד דרך קבע), הרי החלטתם של בני זוג לקיים הפרדה בנכסי מקרקעין מסוימים אינה צריכה להשליך על שאלת מתן הפטור במכירת דירת המגורים שבה מתגוררים בפועל שני בני-הזוג. המבחן שמציב החוק לא בא לענות על השאלה אם בני-הזוג בחרו להפריד את הבעלות בנכסיהם, כי אם לענות לשאלה אם בני הזוג בחרו להתגורר בנפרד בדרך קבע. לאור הלכת "אן מרי עברי" ובלי קשר לשאלה אם קיים בינך לבין בעלך הסכם ממון המסדיר את זכויותיכם במקרקעין שברשותכם, הרי שאם את ובעלך מתגוררים יחדיו, הרי שני בני הזוג יחובו בשיעור מס רכישה במדרגות "דירה שנייה" בעת רכישת הדירה החדשה. בברכה.