זו לא מטרת הפורום השאלה כללית מידי

  • מיסוי מקרקעין - חברה או יחיד?
    אליק | 25/04/2009 20:00

    שלום רב, אני אדם פרטי, בעל 2 דירות מגורים המעוניין לרכוש דירה שלישית. אני מודע למורכבות מיסוי על נדל"ן, ולכן ברצוני לדעת מספר דברים: 1. מה היתרונות והחסרונות של חברה על פני יחיד מבחינת מיסוי המקרקעין והכדאיות הכלכלית? 2. מתי רצוי לפתוח חברה לשם עיסוק זה ומתי לא? אודה לתשובותכם!

    • זו לא מטרת הפורום השאלה כללית מידי  לת
      יצחק פוגל עו"ד (ורו"ח) | 25/04/2009 21:47

    • תשובה
      עו"ד אשר טולדנו | 26/04/2009 11:37

      אליק שלום רב, להלן מס' יתרונות של רכישת דירה על ידי חברה ולא על-ידי יחיד האם לגיטימי לקנות רכוש בחברה? מאז הלכות ירדור וקול העם, התאגדות הינה חרות בסיסית לא רק לענין פוליטי, אלא גם להגשמת חופש הקנין. לכן אין סיבה כי פקיד שומה לא יכיר בכך. להלן היתרונות: ראשית, הדירה תוכל לשמש גם לצרכי העסק וגם לצרכי עבודה. פחת והוצאות מימון יותרו בנדיבות גדולה יותר על החלק המשמש לעסק. הדירה תרכש בנטו של חברה - 75% מכל שקל החל בשנת 2010,- ולא מנטו של יחיד - 55% מכל שקל בשנת 2010,- אשר מקטין את יכולת הקנייה ב- 40% . משמע, באותו ברוטו תוכלו לקנות החברה דירה יקרה יותר או ,גדולה ב40%, יותר מאשר ביחיד. הסיבה להבדל הינה העדר צורך למשוך הרווחים כדיוידנד למישור היחיד דבר החוסך מס רב. סיבה נוספת לרכישת דירה בחברה, נעוצה בהפרשי שווי השימוש ושכר הדירה המקובל, לעומת הריבית לבנקים. שכר דירה למגורים משקף בארצנו כ-3% מערך הדירה וככל שהיא יקרה יותר ה-% של שכר הדירה משווי הדירה הולך ויורד, אף שבאופן מוחלט הינו יקר יותר מדירות זולות יותר. הריבית לבנקים הינה,ללווים, בין 5%-7%, קרי, יקרה פי שניים. התוצאה היא כי ההפרש הינו הוצאה בחברה ולא ביחיד. לחברה, לעיתים רבות שימוש בעודף ההוצאה. כך הדבר לפי סעיפים מיוחדים בפקודה העוסקים בהתרת הוצאות מנכס בית, פחת מנדל"ן והוצאות בגין שכר דירה מראש. סעיפים אלו חבויים בפקודה אך יודעי החן וקוראי הרזים מכירים אותם על בוריים. גם אצל יזם נדל"ן או קבלן או למי שעיסוקו בהשכרה, יותרו ההוצאות כהפסד עיסקי לכל דבר. אך לעיתים קרובות יגביל מס הכנסה את הפרשי ההוצאה וישייכם לדירה בלבד. במיקרה כזה לפי הלכת ח.ל.מימון ורפורמה במס שבח, ניתן יהיה במכירה לדרוש את הוצאות המימון והפחת שלא נוצל, כחלק מעלות הדירה במכירה, המקטין את המס ולרב מאפס את הרווח כליל. מבינים בכלכלה הישראלית יסבירו לכם כי הסיבה הינה בכך שעליית ערך הדירות נמוכה בעשורים האחרונים מהריבית השקלית השנתית הנהוגה בישראל ולפיכך ההוצאה לבנק די בה לאפס את הרווח. מה לגבי הפטור במכירת דירת מגורים הקיים ליחיד אך לא לחברה: ראשית, הוסבר לעיל כי לפטור בתנאי הכלכלה הסובבים כפי שהוסבר, אין כל משמעות ואיננו מהווה הפסד כלכלי מוחשי. קרי, ניתן לוותר על הפטור ללא כל הפסד כספי. שנית, יש שיאמרו כי הלכת נטע עצמון או חוזר הנציבות כפי שנכתב לאהוד רצאבי בהיותו יו"ר ו. משנה למיסים בועדת הכספים של הכנסת מזכים את החברה בפטור. על פי אותו מכתב הטבות מס ליחיד יוענקו גם להכנסתו בחברה משפחתית. משמע, אם מדובר בחברה משפחתית או חברת בית, לכאורה, ניתן יהיה לבקש את הפטור לדירת מגורים. הסייג שם מדבר על הכנסה ואילו כאן מדובר על שבח מקרקעין ואין הנדון דומה לראיה. שיהיה בהצלחה אליק.