דירת ירושה

  • מס שבח - על דירה בירושה
    רפי | 15/02/2009 16:45

    שלום, רציתי להתיעץ לגבי זכאות לפטור ממס שבח במקרה הבא (שלא בגלל אי מכירת דירה ב4 שנים, למרות שאכן בפועל לא נמכרה כל דירה): 1. הדירה מושכרת כעת (היא דירה שניה) 2. הועברה בירושה ב65 מאבי ז"ל לי ולאימי בחלקים 1/4-3/4 3. - לאבי היו דירות נוספות - מושכרות, שנמכרו, ולמיטב זכרוני אחת מהן (שהועברה ע"ש אימי) זכתה בפטור עכב ירושה. 4. ב- 81 התברר כי לא נרשמה בטאבו בזמנו, ולכן, בדיאבד, בוצע רישום של "מכר ללא תמורה" ישירות על שמי ושם אימי בחלקים לעיל 5. ב12.2001 הועבר שוב בירושה חלקה של אמי על שמי. כעת לכן - המצב הרישומי הוא של 1/4 בירושה ו 3/4 מכירה ללא תמורה (למרות שבפועל הכל מירושות). האם ישנה זכאות לפטור ? ומה גובה/% המשוער של המס אם לא ? תודות

    • דירת ירושה
      יצחק פוגל עו"ד (ורו"ח) | 16/02/2009 12:07

      לרפי שלום היות וציינת מקרה פרטני אישי שאינו מיועד לפורום אענה לך באופן כללי. עד שנות ה-90 ניתן היה לקבל פטור על דירת ירושה אחת, ללא כל התניות נוספות, וכפי שניתן לראות זאת כנראה נוצלה. לפני מס' שנים תוקן החוק וכיום הוא קובע שהפטור ינתן בהתקיים מס' תנאים: היורש הוא בן זוג או צאצא של המוריש. למוריש היתה דירהאחת בלבד בפטירתו. אם המוריש היה בחיים והיה מוכר כיום א הדירה הוא היה זכאי לפטור. בברכה עו"ד, (רו"ח) יצחק פוגל מנהל פורום דיני מיסים

      • ללא תמורה/ירושה (2)
        רפי | 16/02/2009 12:29

        תודה על התגובה! הבנתי את השינוי בחוק. אגב, ממתי הוא בדיוק ? אם אני מתייחס למקרה הכללי, כמוך, דירה שלמעשה לא נרכשה מעולם , אלא צבר של שתי ירושות, אחת וותיקה(לגבי חלק אחד בדיקה) ואחת מ2001 (לגבי החלק הנוסף בדירה) לפי איזה חוק בודקים זכאות לפתור כעת ? והאם תפור שכזה לא נמנה לגבי מכירה נוספת בתוך 4 שנים ? ומקרה נוסף - אם היה "מכר ללא תמורה" של חלק מדירה (לא של קרוב משפחה) , האם גם הוא פתור ולא נמנה מבחינת מכירה נוספת תוך 4 שנים ? רוב תודות!

        • המשך דירת ירושה
          יצחק פוגל עו"ד (ורו"ח) | 16/02/2009 12:37

          לרפי השינוי היה ב-97. מה שקובע למעט מקרים חריגים זה מועד המכירה. במקרה של דירה ממס' ירושות יש לפצל אותה, וכל חלק יתיחס למוריש שלו. מתנה שלא מקרוב אינה פטורה ממס, אלא אם לנותן המתנה יש פטור "רגיל" אותו הוא מנצל בגין מכירה. מס הרכישה של המקבל הוא מלא ולא שליש. בברכה עו"ד, (רו"ח) יצחק פוכל מנהל פורום דיני מיסים