מלאי מקרקעין

  • מס הכנסה
    חיה | 01/01/2009 19:58

    שלום רב, לפני כשנה מכרנו קרקע המיועדת לבניה, שהיתה ברשותינו. שילמנו את מס השבח עפ"י הערכה ומספר חודשים מאוחר יותר קיבלנו החזר. להפתעתינו, מס-הכנסה דורש תשלום בשל מכירת הקרקע. רוה"ח הסביר כי כיוון שבעלי עצמאי מכירת הקרקע נחשבת כעיסקה והרווח, כביכול, מעיסקה זו מחושבת בדו"ח השנתי, דבר שהעלה את מדרגת המס ובגינו עלינו לשלם (סכום לא מבוטל של כ- 7000 ש"ח!!). פרשתי את הסכום לחמישה תשלומים. אך איני שקטה, ומשהו בכל ההליך הנ"ל נדמה לי כלא תקין. רכשנו בית כמעט במקביל למכירת הקרקע מתוך מחשבה ורצון להמנע מהתעסקות עם הליכי בניה. אם כן, מדוע רכישת הבית אינו נחשב הוצאה מוכרת בחישובי המס, ואילו מכירת הקרקע כן? לא מכרנו על מנת לעשות רווח, אלא על מנת לשפר איכות חיינו ולרכוש בית (עד כה גרנו בשכירות). האם יש דרך להוכיח כי המכירה אינה למטרות רווח ואינה צריכה להיכלל בחישובי מס הכנסה? אודה לך על תשובתך.

    • מלאי מקרקעין
      יצחק פוגל עו"ד ורו"ח | 01/01/2009 21:17

      לחיה שלום רב הנסתר על הנגלה בשאלתך, אך אני יכול לנחש כי מס הכנסה ראה במכירה עסקת אקראי החייבת במס מלא, ולא עסקה הונית החייבת במס מוגבל, ומכאן תוספת המס. שאר השאלה לא רלבנטית. בברכה עו"ד, רו"ח יצחק פוגל מנהל פורום דיני מיסים, M.B.A. L.L.M

      • תודה, זקוקה להבהרה
        חיה | 02/01/2009 20:54

        מהי עסקת אקראי, והאם עסקה כזו חייבת במס מלא רק כשהמוכר הינו עצמאי? ואם החיוב במס הוא נקודתי עבור העסקה מדוע מס הכנסה העלה את מדרגת המס לפיה גבה מקדמות? מה שאני בעצם מבקשת לדעת, היתכן שאנו משלמים מס שלא היינו אמורים לשלמו, ובנוסף לכך העלאת מדרגת המס תגרום לתשלום מס גבוה מכפי שהיה עד כה. ומדוע בכלל מכירת הקרקע נחשבת פעולה עסקית, איננו קבלני בניין ואין אנו עוסקים במקרקעין?

        • עסקת אקראי
          יצחק פוגל עו"ד ורו"ח | 04/01/2009 20:25

          לחיה שלום שוב איני יכול לענות על שאלה ללא בחינת כל מאפיינה. עסקת אקראי הינה הגדרה סבוכה, וכככל זוהיא עסקה חד פעמית בעלת מאפינים עסקיים, והעסקה הרחיבה רבות בנדון. אני מציע שתיוועצי עם רו"הח בעניין. מבלי לראות את כל הנתונים אני לא יכול לענות לך. בברכה עו"ד, רו"ח יצחק פוגל מנהל פורום דיני מיסים