עו"ד אשר טולדנו משיב לך

  • מס רכישה ומתנה
    יפעת | 27/08/2008 15:55

    אמו של בעלי מבקשת להעביר לבעלותנו דירה שערכה כ-1.5 מיליון ש"ח, כ"חצי מתנה", כלומר בעבור 750,000 ש"ח בלבד. מה הדין במקרה כזה מבחינת מס רכישה ?

    • עו"ד אשר טולדנו משיב לך
      ashit | 27/08/2008 23:59

      עו"ד אשר טולדנו משיב לך - בהעברה ללא תמורה יש לצרף לטפסי הדיווח לרשויות מס שבח (טופס המש"ח - 7002), שומה מאת שמאי מקרקעין באשר לקביעת שווי הנכס המועבר במתנה - שווי, אותו יש לציין במפורש בטופס הנ"ל. לפיכך כל ניסיון "להתחכם ולהערים" על רשויות המס לא יצלח בעניין. אציין, כי גם אם "תשכחו" לצרף שומת שמאי כאמור לטופס הדיווח, המחשב ברשויות מס השבח יאתר נכסים שנמכרו באזור/ברחוב בו מצוייה הדירה ואז המחיר האמיתי של הנכס יתגלה. אל תיקחו סיכון זה בהשתמטות מתשלום המס. נקודה נוספת למחשבה: על-פי לשון סעיף 49ב(1)(א) לחוק מס שבח, הרי מאחר וחלקה של הדירה יעבור גם על שמך, ככלתה של נותנת המתנה, אזי הדבר ייחשב לניצול הפטור של חמתך ואז חמתך (נותנת המתנה) לא תוכל למכור דירה אחרת שלה בפטור ממס שבח ב- 4 השנים שלאחר מתן המתנה (להבדיל ממצב דברים בו הדירה תינתן במתנה לבעלך בלבד - כבנה של נותנת המתנה). בהקשר דברים זה יצויין, כי אם חס ושלום תלך חמותך לבית עולמה בטרם חלפו להם 4 השנים הנ"ל, הרי יורשיה לא יוכלו לעשות שימוש "בפטור הירושה" הקבוע בסעיף 49(ב) (5) ויהא עליהם לנצל פטור עצמי שלהם על-מנת למכור בעתיד את דירת חמותך שירשו. שימת ליבך, כי מכח סעיף 49 ו' לחוק מס שבח גם לך ולבעלך יהא תקופת צינון של 4 שנים בהם לא תוכלו למכור את הבית הספציפי הזה שיינתן לכם במתנה לצד ג' בפטור ממס שבח.

    • עו,ד אשר טולדנו מוסיף להשיבך
      ashit | 28/08/2008 00:05

      לשאלתך - מתנה שכזו מחייבת ב- 1/3 מס הרכישה שהיה אמור להיות משולם על מלוא הזכות. אם בבעלותכם דירה נוספת אזי מדרגת המס ההתחלתית תהיה כדלהלן: עד 772,310 - 3.5% מעל 772,310 - 5% מהסה"כ שיתקבל במצורף תשלמו כאמור 1/3.

      • מס רכישה
        יצחק פוגל עו"ד ורו"ח | 28/08/2008 11:00

        ליפעת שלום אני מצטרף ככלל לדברי עמיתי, אך ברצוני להבהיר שלושה דברים: 1. אם חמותך לאחר נתינת המתנה תהיה בעלת דירה אחת בלבד, הרי לאחר 120 יורשיה יוכלו לנצל את הפטור לדירת ירושה, כמובן יהיה עליהם להמתין שיחלפו 4 שנים מניצול הפטור ע"י חמותך. 2. אני לא הייתי רץ לקבל הערכה שמאית בשביל דירת מתנה. כמובן שיש להצהיר אמת לפי השווי הנכון. סטיות קלות בדר"כ לא ימנעוח קבלת ההצהרה, כל עוד המדובר בסכום סביר. 3. מכירת דירת המתנ על ידי בני הזוג כפופה לתקופת המתנה, אך היות ולבן (בעלך) יש תקופת קיצור, הרי אם הדירה תינתן רק לא, תרוויחו פעמיים. ראשית, חמותך לא תאבד הפטור ושנית תקופת ההמתנה תהיה מקסימום 3 שנים ואם תגורו בדירה שנה אחת בלבד. בברכה עו"ד, רו"ח יצחק פוגל, M.B.A, L.L.M מנהל פורום דיני מיסים

        • עו"ד אשר טולדנו מגיב
          ashit | 28/08/2008 11:10

          באשר לתגובתו של חברי המלומד אבהיר,כי אם לחמותך יהיה יותר מדירת מגורים אחת בפטירתה, חס ושלום, אזי ממילא לא יוכלו יורשיה למכור את דירותיה שהתקבלו בירושה לצד ג' "בפטור ירושה", שכן תנאי לשימוש בפטור הנ"ל הוא שהמוריש היה בעל דירה יחידה בפטירתו.

          • מתנה מלאה ולא חלקית
            יצחק פוגל עו"ד ורו"ח | 28/08/2008 11:34

            ליפעת למען ההבהרה, קבלת פטור בגין מתנה מוגדרת מפורשת ללא תמורה, תמורה חלקית, חצי מחיר לדעתי לו חוסות בצל הפטור ולכן חייבות במס שבח אצל הנותן (או לחילופין ניצול הפטור) ובמס רכישה מלא אצל המקבל, גם אם הוא בנו. יתכן אולי לטעון שלבן החצי במתנה ולך לא. במקרה כזה אומנם נוצל הפטור, אך לפחות על חצי דירה יהיה מס רכישה מופחת. בברכה עו"ד, רו"ח יצחק פוגל, M.B.A, L.L.M מנהל פורום דיני מיסים