דירה שהתקבלה בירושה

  • מכירת דירה שהיתקבלה בירושה
    אמיר | 04/03/2008 18:31

    אישתי קיבלה דירה. כעבור זמן החלטנו לימכור אותה. האם ישנם מיסים אשר עלינו לשלם בעיקבות המכירה? למוריש לו היו עיסקאות נדל"ן מימיו וזוהי היתה דירתו היחידה. תודה.

    • דירה שהתקבלה בירושה
      אורי פסטליך משפטן וחשבונאי | 04/03/2008 21:55

      לא תקום חבות מס.

      • האם אפשר לקבל תשובה יותר ברורה בנוגע לנ"ל ? תודה.  לת
        אמיר | 05/03/2008 17:45

        • פטור במכירת דירת מגורים שהתקבלה בירושה
          אבי | 07/03/2008 15:31

          סעיף 49ב לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג - 1963 קובע כי מוכר דירת מגורים מזכה יהא זכאי לפטור ממס במכירתה אם נתקיים אחד מאלה: אקדים ואציין כי "דירת מגורים מזכה" מוגדרת בסעיף 49 לחוק הנ"ל - הינה דירת מגורים ששימשה בעיקרה למגורים לפחות באחת משתי התקופות שלהלן: (1) 80% מהתקופה שבגינה מחושב השבח. (2) ארבע השנים שקדמו למכירתה. הסעיף קובע כי העדר שימוש בדירה וגם שימושים נוספים המפורטים להלן יחשבו כשימוש למגורים. השימושים הם: פעולות חינוך, לרבות פעוטון, או פעילות דת כפי שקבע שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת. המקרים בהם יחול הפטור: (1) המוכר לא מכר בארבע השנים שקדמו למכירה האמורה דירת מגורים אחרת בפטור ממס; לענין זה, מכירה בפטור ממס - לרבות מכירה בפטור חלקי, אך למעט - (א) מתנה פטורה על פי סעיף 62 לילדו או לבן-זוגו של נותן המתנה; (ב) מתנה פטורה על פי סעיפים 60 או 61; (ג) מכירה פטורה לפי סעיפים 49ז1, 64, 65, 67, 69 או 70; (ד) מכירה פטורה לפי פסקה (5). (2) הדירה הנמכרת היא דירתו היחידה של המוכר בישראל ובאזור כהגדרתו בסעיף 16א, והמוכר לא מכר, במשך שמונה עשר החודשים שקדמו למכירה האמורה, דירת מגורים אחרת כאמור, בפטור ממס לפי פסקה זו, ובארבע השנים שקדמו למכירה לא היתה לו בעת ובעונה אחת יותר מדירת מגורים אחת כאמור; הוראה זו לא תחול על מכירת חלק בדירה שהוא פחות מ-25% ממנה ועל מכירת דירה שהושכרה למגורים בשכירות מוגנת לפני יום כ"ב בטבת התשנ"ז... (5) המכירה היא של דירת מגורים מזכה שקיבל המוכר בירושה, ובלבד שהתקיימו כל אלה: (א) המוכר הוא בן זוגו של המוריש, או צאצא של המוריש, או בן זוגו של צאצא של המוריש; (ב) לפני פטירתו היה המוריש בעלה של דירת מגורים אחת בלבד; (ג) אילו היה המוריש עדיין בחיים ומוכר את דירת המגורים, היה פטור ממס בשל המכירה. בשאלתך לא נכתב ממי התקבלה הדירה. ולכן אתייחס לשתי האפשרויות: א. הדירה התקבלה מהוריה או מהורי הוריה (וכן הלאה) - הפטור יחול לפי פסקה 5 - על פי העובדות שתארת המוריש היה פטור ממס על (שכן לא ביצע עסקאות במקרקעין מימיו) אולם הפטור לפי פסקה 5 יחול רק אם זו היתה דירתו היחידה של המוריש. אם זו לא היתה דירתו היחידה של המוריש או שהדירה לא התקבלה מההורים/סבים יחול הפטור הקבוע בפסקאות 1 או 2. ב. פטור לפי פסקה 1 ינתן אם אתה או אשתך לא מכרתם דירת מגורים בפטור מלא או חלקי בארבע השנים שקדמו למכירה הזו. פטור לפי פסקה 2 יחול אם זוהי דירתכם היחידה ולא מכרתם דירה בפטור ממס לפי פסקה 2 ב-18 החודשים האחרונים. אציין בקצרה כי דירה תחשב כדירה יחידה גם אם בבעלותכם חלק בדירה (עד 25%) או דירה המושכרת לאחר בשכירות מוגנת לפני שנת 1997. בהנחה שלא מכרתם דירה בארבע השנים האחרונות ובבעלותכם דירה נוספת (דירה המגורים שלכם) ישנה חשיבות גדולה לשימוש בפטור הקבוע בפסקה 5 ולא בפסקה 1. שכן על פי פסקת משנה (ד) בפסקה 1השימוש בפטור הקבוע בפסקה 5 אינו מונע מכירת דירה נוספת בפטור לפי פסקה 1. מקווה שעזרתי. אבי