זכות יוצרים בצילום מקצועי

  • למי זכות היוצרים בצילום פורטרט פרטי בסטודיו?
    ענת | 21/12/2009 22:38

    אני מצלמת אנשים בסטודיו שלי למזכרת עבורם. בתום הצילום אני מעבירה אליהם עותק מהתמונות שלהם על גבי דיסק על מנת שיוכלו להפיק העתקים מהתמונות שלהם. 1. מי הבעלים על זכות היוצרים בתמונות שצילמתי? האם מקרה זה נופל בקטגורית "ארוע משפחתי" על פי סעיף 35 על פיו אין לי זכות יוצרים בצילומים? 2. אם הבעלים הוא הלקוח/המזמין, האם מותר לו להעביר אח"כ את הצילומים לגורם שלישי שעושה בהם שימוש מסחרי? 3. האם בעצם זה שאני נותנת עותק של התמונות משתמע שאני מאשרת לעשות בהם כל שימוש או ויתור על זכות היוצרים שלי? האם נוצר שיתוף או חלוקה של זכות היוצרים? אשמח לסיוע בנושא. תודה רבה, ענת

    • זכות יוצרים בצילום מקצועי
      עו"ד אפי אהרונוב | 21/12/2009 23:22

      ערב טוב ענת, כיון שלא מדובר בצילום של אירוע משפחתי/פרטי אחר הרי שזכות היוצרים היא שלך, כצלמת, אא"כ הוסכם אחרת במפורש או במשתמע. בכדי להסיר כל ספק אפשרי בדבר קיומה של 'הסכמה במשתמע' בדבר העברת הזכות למצטלם, אני ממליץ לנסח הסכם התקשרות שיעגן את זכויותיך באופן מפורש ומוחלט.

      • למי זכות היוצרים בצילום פורטרט פרטי בסטודיו?
        ענת | 22/12/2009 10:49

        תודה רבה על תשובתך המהירה. צילמתי לאחרונה משפחה בסטודיו בתשלום למזכרת עבורם. אינני עורכת הסכמים עם הלקוחות שלי - הלקוחות פשוט משלמים על הצילום ואני מעבירה להם עותק של הקבצים כדי שיוכלו לעשות הדפסים בעצמם. אח"כ המשפחה העבירה את אחת התמונות לגורם שלישי וזה עשה בהן שימוש מסחרי. האם לי ולמצולמים יש זכות יוצרים משותפת לתמונות? האם מותר להם לסחור בהן או להעביר אותן כך לאחרים? מהן הזכויות שלי במקרה כזה? תודה רבה על ההתיחסות. ענת

        • זכויות יוצרים בצילום
          עו"ד אפי אהרונוב | 22/12/2009 23:08

          ערב טוב ענת, התשובה לשאלתך היא תלויית פרשנות (של החוק ושל העובדות) בדבר קיומה של הסכמה 'במשתמע'. את השמך צעדייך ביחס למקרה הנוכחי כדאי לשקול באופן פרטני עם עו"ד. מכאן ולהבא, כדאי להצטייד בהסכם שיגדיר את זכויותיך באופן שאינו מוטל בספק ותלוי בפרשנות.