זכויות יוצרים בצילום תמונה של מטבח

  • זכויות יוצרים על כיצוב
    מ | 16/10/2009 03:22

    שלום אנחנו חברת מטבחים עם קו יחודי המאפיין אותנו. עיצבנו ובנינו מטבח בבית לקוח, העיצוב של החלוקות נעשה בשיתוף עם האדריכל שנתן תוכנית ראשונית אבל הקו וצורת הארונות הוא יחודי לנו לראיה לכך, סגנון המטבח מאוד שונה מהסגנון בו עובד בד"כ אותו אדריכל. בתיק עבודות ששלח לי צלם במקרה, מצאתי את המטבח שלנו הצלם טוען שהצילום הוא רכושו, ואם אני רוצה להשתמש בו עלי לקבל את רשותו ולשלם לו. האדריכל, שצילם ללא רשותי את המטבח שעיצבנו ובנינו, טוען שהצילום שייך לו האם האדריכל היה אמור לקבל את רשותנו לצלם את המטבח ולהשתמש בו? וכנ"ל לגבי הצלם? למי בעצם שייך הצילום? הצלם טוען שאם אשתמש בצילום תהייה זו הפרת זכויות יוצרים שלו האם לא הפר זכויות יוצרים כשצילם את המטבח ללא רשותי?

    • זכויות יוצרים בצילום תמונה של מטבח
      עו"ד מתן שוק | 16/10/2009 10:57

      שאלה נחמדה. זכות יוצרים בתצלום של תמונה שייכת לצלם התמונה ובנסיבות מסוימות למעבידו של הצלם או למי שהזמין את התמונה ממנו. כך, עשרות אלפי אנשים מצלמים מדי בוקר וערב את מגדל אייפל ולכל אחד מהם זכות יוצרים בתמונה הספציפית שצילם. לצלם התמונה כמובן אין שום זכויות בעיצוב האובייקט שצילם ובמידה והוא מציג את עצמו ככזה הוא עשוי לעוול כלפי בעל העיצוב במגוון של עוולות אזרחיות כגון: גניבת עין, תיאור כוזב ועשיית עושר ולא במשפט. לפיכך, זכות היוצרים בתמונה שצילם הצלם שייכת לצלם, זכות היוצרים בתמונה שצילם האדריכל שייכת לאדריכל וכל אחד רשאי לצלם את המטבח שעיצבה החברה ולכל אחד תהיה זכות יוצרים בתמונה שיצלם. שימוש מטעה בתמונה באופן שיגרום לאנשים לחשוב שלא אתם אלו שעיצבתם את המטבח אסור.

      • תודה, עוד שאלה
        מ | 16/10/2009 12:22

        אם למשל האדריכל מציג את התמונה באתר שלו ובתמונה מופיע המטבח שאני עיצבתי, האם הוא מחוייב לרשום על ידי מי עוצב ונבנה המטבח?

        • תשובה
          עו"ד מתן שוק | 16/10/2009 12:34

          במידה והצגת התמונה באתר האינטרנט של האדריכל גורמת לאנשים לחשוב כי הוא זה שעיצב את המטבח כאשר לא כך הוא, ניתן לדרוש ממנו להסיר את התמונה או לציין את שם החברה המעצבת ואף לתבוע ממנו פיצוי כספי.

    • האם יש זכויות יוצרים במטבח?
      עו"ד גיא קדם | 16/10/2009 22:08

      שלום, השאלה אינה פשוטה ויש לה היבטים רבים. יש להבחין בין הזכויות במטבח לבין הזכויות בצילומים. באשר למטבח - בהחלט יתכן שהמטבח (כמו רהיטים או מוצרים פונקציונאליים אחרים) כלל אינו זכאי להגנת זכויות יוצרים אלא להגנת מדגם (ולשם כך יש לרשום מדגם אצל רשם המדגמים). בד"כ מוצר הזכאי להגנת מדגם אינו זכאי להגנת זכות יוצרים, כך שאם המדגם לא נרשם בהחלט יכולה להיות בעיה ליוצר המוצר שלא יזכה באף אחת מההגנות מתחום הקניין הרוחני אך אולי יזכה להגנות מתחום עשיית עושר, עוולות מסחריות וכדו'. מאידך, יתכן שאלמנטים אומנותיים מסויימים מתוך כלל המטבח כן יזכו להגנת זכות יוצרים (כגון - איור מיוחד על הדלתות וכו'). הכל כמובן תלוי בנסיבות ובמוצר הספציפי. באשר לצילומים - הזכות בצילומים תקבע במידה רבה בהתאם לזכויות שיש באלמנט המצולם. כך לדוגמא - אם המטבח או אלמנט בו מוגנים בזכות יוצרים, הרי שצילום של האלמנט המוגן יכול לעלות לכדי הפרה. ככל שהאלמנט המצולם אינו מוגן כלל, הרי שלכל צלם תהיה זכות יוצרים בצילום שצילם. בד בבד יש לזכור, שבהחלט יתכן שבעל המטבח יטען שהוסכם (במפורש או במשתמע) שהזכויות במטבח בכלל שייכות לו. כמובן שאם גורם כלשהו ללא זכויות מטעה אחרים לחשוב שהוא היוצר של המטבח או לוקח לעצמו קרדיט שאינו מגיע לו, הדבר יכול לעלות אף הוא לכדי עוולות שונות (עוולות מסחריות, עשיית עושר ולא במשפט וכו').

      • זקוקה להבהרה
        מ | 17/10/2009 00:10

        האם זכויות יוצרים תלויות ברישום של היצירה במקום כלשהו? או שזה שקיים אוטומטית

        • אין צורך ברישום זכויות יוצרים. ככל שיש זכויות יוצרים ביצירה, הרי שהן מתקיימות ללא רישום.  לת
          עו"ד גיא קדם | 17/10/2009 00:12

      • זכויות יוצרים בצילום
        עורך דין מתן שוק | 17/10/2009 01:23

        גיא, כמי שנהנה מאוד לקרוא את תשובותיך נראה לי כי אתה מסבך עניין פשוט. בכל מקרה טענתך כי הזכות בצילום נקבעת במידה רבה בהתאם לזכויות שיש באלמנט המצולם שגויה. בדרך כלל אין כל קשר בין זכות היוצרים ביצירה וזכות היוצרים בצילום שלה. כל אחת ואחת מן היצירות המוצגות במוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק מוגנת בזכות יוצרים ובכל זאת זכויות היוצרים במאות הצילומים שצילמתי שם שייכות לי. לעניין זה אין זה משנה אם היצירה המוגנת היא תמונה של אנדי וורהול או איור על דלת מטבח. ניתן להעלות על הדעת מקרה בו היצירה המוגנת היא צילום ואז צילום מדויק שלה מהווה העתקה ולכן אסור או מקרה בו הצילום של יצירה מהווה יצירה נגזרת ולכן הזכויות בו שייכות ליוצר היצירה, אך אלו טובים בעיקר למבחנים באקדמיה ופחות לחיי היום יום. מתן

        • דבר מנהל הפורום
          עו"ד גיא קדם | 17/10/2009 09:56

          מתן שלום, תודה על ההערה אך אני חושש שגם לא הבנת את התשובה שלי (או שמא לא קראת אותה בעיון) וגם לא את השאלה שהגולש שאל. לפיכך, האמירה שלך כאילו תשובתי שגויה אינה במקום, והתשובה שלך לגולש מפספסת את שאלתו (שעסקה במידה רבה בזכויות במטבח שבנה ולא בצילומים של המטבח). מעבר לכך, אין זה מקובל - לא כל שכן בפורום - לפסול על הסף תשובות של קולגה. ישנן דרכים הולמות יותר. אבקשך לשמור על כלל זה ועל שאר כללי הפורום בשעה שאתה משיב בפורום.

          • תשובה
            עו"ד מתן שוק | 17/10/2009 10:39

            לא היתה כל כוונה לפסול על הסף את תשובתך אלא להבהיר כי טענה משפטית בה אינה מדוייקת. אם השתמע מכך אחרת אני מתנצל. לגופו של עניין, קראתי שוב את השאלה ותשובתינו ואני בדעה כי עניינה זכויות יוצרים בצילומים.

            • עו"ד מתן, האם אתה בטוח לגבי הצילומים שלך ב- MOMA?
              יורם פרץ | 28/02/2011 19:52

              שלום לך עו"ד מתן, למרות שהדיון מעט ישן אני מניח שלא התיישן.האם אתה בטוח שברגע שצילמת עבודת אמנות אחרת נניח של אנדי וורהול, הזכויות הן שלך? - וודאי על הצילום אך לא על העבודה.. הרי: א' יש כאן אולי אמנות נגזרת  ו- ב' גם ציור והדפס יכולים להיות בגדר העתקה ולא יצירה. אבל אם אתה כבר בעניין - יש לי שאלה: אם צילמת חוויה כלשהי נאמר אנשים מסתובבים בתערוכה ורואים ברקע עבודות אמנות, האם יש חשש מפגיעה בזכויות יוצרים?תודה,יורם