מה נחשב להעתקה של יצירה ולהפרת זכויות יוצרים?

  • שימוש בשורה משיר לצורך שם לעסק
    גבי | 06/08/2009 11:47

    שלום, האם אוכל להשתמש בשתיים/שלוש מילים מתוך שיר ילדים ידוע לצורך שם לחנות, לדוגמא: "קן לציפור" - לחנות חיות, "במדינת הגמדים" - לחנות בגדי ילדים וכדו' ברור שהכוונה הוא משחק מילים על סמך שיר ידוע. תודה לתשובתכם.

    • מה נחשב להעתקה של יצירה ולהפרת זכויות יוצרים?
      עו"ד גיא קדם | 06/08/2009 12:02

      שלום גבי, ככל שמדובר על קטע מיצירה המוגנת בזכויות יוצרים (להבדיל משירים עממיים או כאלה שזכויות היוצרים בהם פקעו - בד"כ זכות יוצרים ביצירה תהא למשך חייו של היוצר וכן שבעים שנים לאחר מותו) הרי שיש לבחון האם מדובר בשימוש העולה לכדי העתקה. בפסק דינו של בית המשפט העליון בפרשת הרשקו נ' אורבך (ע"א 23/81) - קבע בית המשפט העליון, בין השאר, כי השאלה אם הדמיון בין שתי היצירות מספיק לשם קביעה שהנתבע העתיק חלק ממשי ומהותי מן היצירה המוגנת, היא שאלה שבעובדה ושל דרגה, והתשובה לשאלה זו צריכה להינתן לא על סמך השוואה מיכאנית של מספר מלים או שורות, הדומות ביצירות הנדונות, אלא לפי ההתרשמות של השופט מן היצירות בכללותן. היקף ההפרה לא משנה לעניין עצם ההפרה, אך יכול לעיתים להשפיע על גובה הפיצוי שיפסק לתובע שזכותו הופרה. במקביל יכולות לקום לבעל הזכויות עילות מכוח דיני עשיית עושר, עוולות מסחריות וכו', הכל בהתאם לנסיבות העניין.

      • העתקת 2 מילים משיר
        גבי | 06/08/2009 12:24

        שלום עו"ד גיא, אהיה ספציפי יותר ברשותך, ברצוני להשתמש בשתי מילים שאינם שם השיר אך הן מילים מוכרות, מתוך שיר ילדים ידוע של ביאליק, שנפטר ב-1934. כיצד אבדוק האם השיר עדיין מוגן בזכויות יוצרים? תודה

        • העתקת יצירה
          עו"ד גיא קדם | 06/08/2009 12:27

          על פניו תקופת ההגנה חלפה אך מומלץ לבדוק את העניין עם מנהלי העזבון למען הסר ספק. איני יודע מי מנהל את העזבון של ביאליק (אולי מוזיאון כלשהו). ניתן לחפש ברשת.