סימן מסחר מוכר היטב

  • שאלה
    יונתן | 07/04/2009 16:11

    אתם יכולים בבקשה להסביר לי מה ההבדלבדיוק בין סימן מסחר רגיל לבן סימן מסחר מוכר היטב? תודה רבה

    • סימן מסחר מוכר היטב
      עו"ד יריב קדם | 07/04/2009 16:47

      להלן הגדרות, ולאחריהן מעט פרשנות. ההגדרות בסע' 1 לפקודת סימני מסחר קובעות: "סימן" - אותיות, ספרות, מלים, דמויות או אותות אחרים או צירופם של אלה, בשני ממדים או בשלושה; "סימן מסחר" - סימן המשמש, או מיועד לשמש, לאדם לענין הטובין שהוא מייצר או סוחר בהם; "סימן מסחר מוכר היטב" - סימן המוכר היטב בישראל כסימן שבבעלות אדם שהוא אזרח מדינה חברה, תושב קבוע בה או שיש לו בה מפעל עסקי תעשייתי פעיל, ואפילו הסימן אינו סימן מסחר רשום בישראל או אין משתמשים בו בישראל; לענין קביעתו של סימן מסחר כסימן מוכר היטב בישראל יילקחו בחשבון, בין השאר, המידה שבה הסימן מוכר בחוגי הציבור הנוגע לענין, והמידה שבה הוא מוכר כתוצאה ממאמצי השיווק; "סימן מסחר רשום" - סימן מסחר הרשום בפנקס סימני המסחר לפי הוראות פקודה זו והוא סימן מסחר לאומי או סימן מסחר בין-לאומי הרשום בישראל; בהפשטה "עסקית", סימן מסחר הוא שם, לוגו, או אותות אחרים (כגון ריח, מוזיקה), המבדלים עסק אחד ממשנהו לצרכי שיווק העסק. סימן המסחר יכול שיהיה רשום או לא רשום. (אם מדובר במוצרים או שירותים שהינם נתינים על בסיס אישי, רצוי לרשום את סימן המסחר מפאת סיכון העתקה וחיקוי. קל יותר משמעותית להגן על סימן מסחר רשום, וברישומו הוא מגלם יתרונות נוספים -כלכליים, עסקיים, חשבונאיים ומשפטיים). עם השנים, סימן המסחר (בין רשום ובין בלתי רשום), צובר מוניטין. יתכן שעקב השימוש המקיף ורב השנים והחשיפה של המוצר בשוק הרלוונטי, הוא יהפוך לסימן מסחר מפורסם, ובלשון הפקודה "מוכר היטב". דוגמאות לסימני מסחר מוכרים היטב הינם "קוקה-קולה", "Nike", "גלי", "מרצדס" וכו'. יתכנו מקרי גבול לגבי השאלה האם סימן מסחר הוא מוכר היטב או לא, וה"מוכרות היטב" נבחנת לגבי תחומי הפעילות בפועל של הסימן. לפיכך יתכן מצב שסימן מסחר יהיה מוכר היטב לחוג מסויים של לקוחות (כגון סיטונאים בתחום מסויים), בעוד שלחוג אחר של לקוחות אינו מוכר כלל (כגון צרכנים סופיים אף באותו תחום). מאידך, יתכן שה"מוכרות היטב" תשתרע גם להגדרים שלגביהם הסימן לאו דווקא רשום (ככל שהוא רשום). המוכרות היטב לפי פקודת סימני המסחר נבחנת בישראל. קרי, יכול שייווצר מצב שבו סימן מסחר כלל אינו רשום בישראל, ואף לא נעשית עימו כל פעילות בישראל גופה, אולם הפעילות של הסימן בחו"ל ו/או באינטרנט מוכרת בפועל לקהל הישראלי במידה ובהיקף ולמשך זמן כזה, המאפשר לסימן לקבל מעמד של סימן מסחר "מוכר היטב בישראל", כלשון הפקודה. סימן כזה ניתן לאכיפה בישראל לפי הפקודה, בתנאי שה"מוכרות היטב" שלו אכן הוכחה. מקווה שסייעתי. למידע נוסף:חוק זכויות יוצרים