יצירה נגזרת או פרודיה

  • יצירה נגזרת בחוק המתוקן
    ערן | 03/02/2009 01:15

    שלום רב. קיים ספר שירים לילדים שאני וחברי מאוד אוהבים. אנו מעוניינים לכתוב שירים ברוח אותו הספר, אך שירים שאנו יצרנו בעצמנו. אנו מעוניינים שהספר החדש והשירים שבתוכו יקרצו לספר המקורי משום שזוהי חלק מהפרודיה על אותו הספר. אפילו השם שאנו מעוניינים לבחור מאוד דומה לשם המקורי וגם כאן אנו עושים זאת כדי שהקוראים יבינו על איזה ספר אנו מעלים פרודיה ולאיזו יצירה הספר קורץ. אם איני טועה זוהי יצירה נגזרת, אך זהו לא עיבוד או תרגום של היצירה המקורית אלא פרודיה שקורצת לקהל הרבה יותר מבוגר מהקהל המקורי, ואין ספק שמדובר ביצירה שלנו ולא על העתקה. השאלה היא האם בהתאם לחוק החדש מ-2007, אנו מחוייבים באישור של היוצר המקורי מתוקף היצירה הנגזרת, או שלמעשה מכייון שמדובר בפרודיה על היצירה המקורית, אנו משוחררים מחובה זו?

    • יצירה נגזרת או פרודיה
      עו"ד יריב קדם | 04/02/2009 22:31

      הניתוח המשפטי שהצגת הוא נכון, ככלל, כתלות במצב העובדתי, בו איני יכול לחוות דעתי בלי לראות בפועל במה מדובר, קרי האם ה"יצירה" (עם או בלי המרכאות), היא יצירה נגזרת או ביקורת/פארודיה. אציין כי אם היצירה היא "נחלת הכלל" (כגון חלפו 70 שנה ממות המחבר), השימוש הוא חופשי, בין לפארודיה ובין כ"יצירה נגזרת".