זכויות יוצרים מול שימוש מסחרי

  • עיצוב גרפי וזכויות המעצב
    דני | 22/01/2009 14:40

    שלום רב אני מעצב גרפי העובד באופן עצמאי לחברות שונות בארץ ובחו"ל. לאחר שסיימתי לבצע עבודת עיצוב גרפי לאריזות בתחום הקמעונאי. המוצר יצא ונמצא על המדפים בחו"ל. האם אני צריך לבקש את רשות הלקוח לפרסם את העבודה הגרפית שביצעתי למוצר שלו בתיק העבודות באתר האינטרנט שלי ? בנוסף, האם אני צריך לבקש רשות מהלקוח להציג את המוצר ולקחת קרדיט על העיצוב הגרפי שלו בתערוכות שונות (כמובן הקרדיט יהיה על העיצוב הגרפי של האריזה בלבד ולא על המוצר). תודה רבה

    • זכויות יוצרים מול שימוש מסחרי
      עו"ד יריב קדם | 01/02/2009 12:54

      באשר לקרדיט, אני סבור, ככלל (לאו דווקא לעניינך, ובכפוף להסכמה בין צדדים), כי ביצירת אומנות שנמסרת לצרכים מסחריים, כגון עיצוב אריזה, עיצוב סימן מסחר, חיבור סלוגן, וכד', משתמע כי זכויות היוצרים עוברות למזמין העבודה, החברה המסחרית. כמובן שניתן לקבוע אחרת מראש. בנסיבות אלו גם מוצדק לגבות מחיר גבוה יותר עבור העבודה, אך זה אינו עניין משפטי. באשר לפרסום יצירה בתיק עבודות: אין הגדרה מפורשת ליניין זה בחוק. אולם, סביר שניתן לראות בכך שימוש הוגן, כ"הבאת מובאה", אם אכן זה כך. לנוחותך, להלן ציטוט מהנוסח הנוכחי של החוק (סעיף 19): (א) שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך. (ב) לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה לעניין סעיף זה, יישקלו, בין השאר, כל אלה: (1) מטרת השימוש ואופיו; (2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש; (3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; (4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה. (ג) השר רשאי לקבוע תנאים שבהתקיימם ייחשב שימוש לשימוש הוגן. *הערת מערכת: לקריאה נוספת אודות חוק זכויות יוצרים