שינוי מקור יצירה

  • כמה שונה זה מספיק?
    יוסי | 22/11/2008 21:42

    לא ברור לי איפה הגבול שמפריד בין הפרה של זכויות יוצרים לאי הפרה. למשל, מצאתי אתר עם תמונות שכמובן מוגן בזכויות יוצרים. לקחתי משם דמות מסוימת ושיניתי אותה, הראש קצת שונה עם אף טיפה אחר, הגוף יותר ארוך והרגליים יותר ארוכות הזנב אחר וכן הלאה. בכללי יש דמיון מסוים אבל זה לא אחד על אחד. זה דומה אבל שונה. זה גם נחשב להפרה של זכויות יוצרים במידה ואני רוצה למכור את הדמות הזו על גבי בגד או משהו? אני שם את המקור ואת הגרסה שלי.

    • שינוי מקור יצירה
      עו"ד יריב קדם | 23/11/2008 10:11

      שינוי יצירה, פירושו שהסתמכת על היצירה המקורית. דמיון בעיקרי התמונה דיו לבסס העתקה. המבחן אינו כמותי אלא איכותי. העיקרון בזכות יוצרים הוא ליצור משהו מקורי משלך. אם אתה רוצה לשאוב רעיון, כגון לצייר חד-קרן, זה אפשרי. אך אינך יכול לצייר את חד הקרן הספציפי שממנו שאבת את הרעיון, ואף לא לערוך בו שינויים. זו לא רק הפרת זכויות יוצרים, זו הפרה של זכות מוסרית, קרי זכותו של היוצר שלא ידללו לו את היצירה. זו גם הפרה של זכות מוסרית נוספת- אי מתן קרדיט ליוצר המקורי. אז מה עושים? שב עם עצמך, עצום את העיניים, וחשוב על חד קרן משלך. מקורי ויצירתי!!!

    • השראה או הפרה? זו השאלה!
      עו"ד יותם וירז'נסקי | 23/11/2008 13:00

      מצ"ב קישור למאמר שכתבתי בנושא הקו הדק המפריד בין הפרה להשראה. .articles.co.il/article/20520/%D7%94%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%94%20%D7%90%D7%95%20%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%94?%20%D7%96%D7%95%20%D7%94%D7%A9%D7%90%D7%9C%D7%94!

      • עכשיו ממש בלבלתם אותי...
        יוסי | 23/11/2008 16:50

        קראתי את המאמר ובכנות לא הבנתי כ-ל-ו-ם. מצד אחד רשום שמותר לשאוב רעיון מיצירה קיימת כל עוד יש שוני ומצד שני רשום שאסור. איך אפשר לשאוב רעיון בלי שיהיו אי-אלו קווי דימיון כללים? התמונה ששמתי אם תתסכל בפרטי התמונה איננה מעותקת. הגוף לא אותו גוף הראש לא אותו ראש האוזנים שונים והשיער אחר וכן הלאה. לא העתקתי שאבתי את הרעיון הכללי ועשיתי ממנו משהו שהוא שלי כמו שכתוב במאמר נתתי לו אופי משלי ולפי המאמר לכן אין כאן הפרה. השאלה שלי היא בעצם האם יש כאן בסיס לתביעה נגדי מצד יוצר התמונה המקורי? האם הוא יכול לבוא לומר שהעתקתי ממנו ואף לזכות במשפט למרות שיש שוני בין הדמויות? האם אני יכל לטעון שזו לא העתקה אלא שאבתי את הרעיון הכללי, הרי ממה שהבנתי אין זכויות יוצרים על רעיון.... ובעצם השאלה העיקרית האם התמונות דומות מספיק כדי ששופט יקבע שזו הפרת זכויות יוצרים.......