חוק זכויות יוצרים החדש

  • שאלה בנוגע להעתקת תוכנה לצורך פרטי
    אריאל | 26/10/2008 11:35

    ב"ה יש לי 2 שאלות שנוגעות להעתקת תוכנה/שיר וכד' לצורך שימוש פרטי ומכיוון שהדבר נוגע לי גם מבחינה הלכתית אני מעוניין בחוו"ד מקצועית של עו"ד המתמחה בתחום זה. שאלה א': לכאורה יש סתירה בין פקודת זכויות יוצריםלבין חוק זכויות יוצרים החדש: בסעי' 3 לפקודת זכויות יוצרים נאמר: 3ג. שימוש פרטי וביתי (תיקון: תשנ"ו) לא תהיה זו הפרה של זכויות יוצרים ומבצעים לטבוע או לשעתק יצירה על גבי קלטת לשם שימוש פרטי וביתי שלא למטרות מסחריות. 3ד. תשלום לבעלי זכויות יוצרים ומבצעים (תיקון: תשנ"ו) (א)הממשלה תפצה את בעלי זכויות היוצרים ואת בעלי זכויות המבצעים על אבדן הכנסה ופגיעה בזכויות, הנגרמת להם בשל טביעה או שיעתוק על קלטות, לשם שימוש פרטי וביתי, לפי סעיף 3ג. מזה משמע שהעתקת תוכנה לצורך שימוש פרטי אישי מותרת ע"פ החוק. ואילו בחוק זכויות יוצרים החדש סע' 24 נאמר: (א) העתקה של תוכנת מחשב לצורכי גיבוי, מותרת למי שמחזיק עותק מורשה של תוכנת המחשב; מי שמחזיק עותק כאמור ישמידו עם חלוף הצורך שלשמו נוצר. ומשמע מזה שרק לצורך גיבוי מותרת העתקה אבל אם לא רכשתי את העותק המקורי, הרי ההעתקה אסורה. הערה: אולי יש לתרץ הסתירה בדוחק, שבפקודת זכויות יוצרים מובא דבר זה רק לגבי העתקת יצירה ע"ג קלטת. ובפירוש מוגדר שם ש: "קלטת" - התקן שאין עליו טביעה ושניתן לטבוע בו טביעה קולית או טביעהויזואלית,למעט התקן המיועד לשימוש במחשב". ומזה משמע קצת שאסור להעתיק יצירה לדיסק הקשיח וכד' (משום שהוא התקן המיועד לשימוש במחשב). אבל צ"ע הסברא לחלק בזה. ולכאורה יש לפשוט הספק לפי המשך הסעי' בו נאמר שהממשלה תפצה כו'. וצריך לבדוק את המציאות האם המדינה משלמת רק לבעלי חברת קלטות ודיסקים של מוזיקה או גם למפיצים של תוכנות. שאלה ב' אם תימצי לומר בנוגע לשאלה הקודמת שההעתקה מותרת, האם יש בכוחו של הסכם המשתמש שמופיע בתחילת התקנת התוכנה (ושאי אפשר להתקין את התוכנה מבלי להסכים לו) לאסור את הדבר מכח חוק אחר (לדוגמא- חוק החוזים). דהיינו, שאם כתוב בהסכם זה שהשימוש בתוכנה מותר רק אם רכשת אותה וכד', האם יש בזה כדי לאסור העתקה (מכח חוק החוזים או אחר) אפילו אם תימצי לומר שע"פ חוק זכויות יוצרים הדבר מותר. והאם יש חילוק בזה בין אם אני מחזיק בעותק המקורי ואני מתבקש ע"י חבר לתת לו להעתיק (שבזה לכאורה הסכמתי כבר להסכם המשתמש שלא להעתיק אותה לאחרים). ובין אם אני משיג תוכנה באינטרנט וכד'. שבזה יש מקום להסתפק אם כשאני מסכים להסתכם המשתמש זה נחשב כריתת חוזה וממילא אסור לי להשתמש בתוכנה ע"פ חוק החוזים גם אם תימצי לומר שע"פ חוק זכויות יוצרים הדבר מותר. תודה מראש

    • חוק זכויות יוצרים החדש
      עו"ד יריב קדם | 28/10/2008 22:22

      פקודת זכויות יוצרים כבר לא בתוקף, רק חוק זכויות היוצרים החדש, ובכל מקרה התחייבות חוזית שלא להעתיק, אכן תופסת כחוזה לכל דבר ועניין.

      • לכאורה הסע' המדובר בפקודת זכויות יוצרים לא התבטל !
        אריאל | 28/10/2008 23:56

        ב"ה אבל הרי בחוק זכויות יוצרים החדש מפורש להדיא שלא כל "פקודת זכויות יוצרים" מתבטלת אלא רק "סעיפים 1 עד 3א ו– 3ו עד 15 - בטלים." (סע' 69 בחוק החדש). ומשמע שסע' 3ג (שממנו הקשיתי את הסתירה)- נשאר בתוקפו !

      • ובנוגע לחוק החוזים...
        אריאל | 29/10/2008 00:18

        אם נניח שמה שאוסר העתקה זהו רק מכח ההסכמה להסכם המשתמש (דהיינו מחוק החוזים), אבל מצד חוק זכויות יוצרים הדבר מותר, יצא לכאורה "דבר מוזר" והוא, שאם הורדתי תוכנה להערכה (shareware), יהיה לי מותר אח"כ להוריד "קראק" או "סיריאל" ולהמשיך להשתמש בה. שהרי לא התחייבתי שלא לפרוץ אותה ולהשתמש בה (באופן שמותר ע"פ חוק זכויות יוצרים) לאחר ה-30 יום נסיון ! (וכמו לדוגמא שבחוק החדש יש מספר מקרים יוצ"ד שמותר להעתיק תוכנה. ולכאורה וודאי שהדבר מותר גם אם יוצר התוכנה הגן עליה בהגנת העתקה. כל עוד שאני מצליח לפרוץ את ההגנה יהיה לי מותר לעשות כן במקרים המוגדרים ע"פ החוק) האם הנ"ל נכון ? מידע נוסף: חוק זכויות יוצרים