הגנת סימן מסחר

  • כשירות רישום סימן מסחרי
    גדי | 12/12/2007 09:56

    אני מעוניין להקים אתר אינטרנט שהשם שלו הוא גם מושג הלכתי (לצורך העניין של מסכת מהתלמוד - לדוגמא "שמיטה", "פאה" וכו') האם זה כשיר לרישום גם כסימן מסחרי? או זוהי הפקעה של המושג מהרבים. מה קורה כשבכל זאת אני משתמש במושג זה כשם אתר אינטרנט, האם אני אוכל לתבוע בהמשך את מי שישתמש במושג אצלו באתר כתגית או במאמר. אם עדיין לא רשמתי את השם כסימן מסחרי - האם אוכל לתבוע בהמשך את מי שישתמש בשם זה בגין הפרת סימן מסחרי מוכר?

    • הגנת סימן מסחר
      עו"ד יריב קדם | 17/12/2007 12:13

      לא ניתן להגן על מילה "גנרית" - כזו השגורה בציבור הרחב (כגון "כן", "בוודאי", ועוד). גם לא ניתן להשתמש במילה או מושג המתארים את התחום בו נעשה שימוש במילה, אלא אם מדובר במילה שיכולה לרכוש אופי מבחין, ואף רכשה אותו בפועל לאור האופן, ההיקף, ומשך הזמן שנעשה בה שימוש בפועל. סימן מסחר חזק הוא כזה שרומז לגבי המוצרים או השירותים הרלוונטים, או המהווה מילה שרירותית (כגון מילה שהומצאה לצורך המיתוג או שכלל וכלל אינה קשורה לתחום). לדוגמא, לא ניתן לעשות שימוש במילה "תפוח" או "תפוז" למיתוג חנות ירקות, אך בהחלט ניתן לעשות שימוש כזה לגבי תחומים אחרים שאתה בוודאי תזהה, כגון מחשבים ("Apple"), תקשורת ("Orange"...), ועוד. לגופה של השאלה, הואיל ולא ציינת תחום פעילות לא ניתן לתת לך תשובה קונקרטית. לשם ההגנה הטובה והיעילה ביותר רצוי לרשום את המותג כסימן מסחר. בהעדר רישום ניתן להסתייע באכיפה אזרחית בעוולת גניבת עין, גזל מוניטין, עשיית עושר ולא במשפט ועוד, אולם תנאי מקדמי לבסס את הזכות יהיה הוכחה משמעותית (!) כי המותג צבר מוניטין בפועל. הוכחה כזו אינה נדרשת לגבי סימן מסחר רשום. במקרים מסויימים אכיפה פלילית היא רלוונטית, בין ע"י ערוב יחידת הקניין הרוחני במשטרה (כגון ביבוא מוצרים מפרים), ובין בהגשת קובלנה פלילית. הלכות סימני מסחר חלות גם על שמות מתחם.

      • שאלה קטנה
        שאלה קטנה | 09/01/2008 11:03

        האם העובדה שהוכחה הפרת סימן המסחר בחו"ל תקפה גם בארץ?