שי ערב טוב, דירה נמוכה עולה פחות

  • קומה ראשונה - חוסר שוויון
    שי | 18/01/2010 00:13

    שלום רב, אנו, תושבי בניין בן 4 קומות, ללא מעלית, בהוד השרון, נמצאים בתהליך החתמת כל הדיירים על הסכמה למימוש תוכנית תמ"א 38 ונתקלנו בסוגייה מעניינת. ארבעת דיירי הקומה הראשונה טוענים לחוסר שיוויון בעליית ערך הדירות אל מול הקומות העליונות ומשום כך מבקשים כי יפוצו בצורה הבאה: 1. במקום הגרלה כללית, ארבעה מחסנים אשר יתווספו לבניין יהיו שייכים להם. 2. במקום הגרלה כללית, הם יקבלו חניות מקורות. 3. תתוסף לתוכנית התקנת סורגים תקניים לחלונות הקומה הראשונה. לטענתם, כל ההטבות הללו סבירות וערכן הכספי לא מתקרב להפרש בהשבחת הנכס בין הקומה הראשונה לרביעית. האם תנאים אלו נשמעים מקובלים? האם מקובל במקרה כזה לפצות את הקומה הראשונה על חוסר שיוויון בעליית ערך הנכס (אל מול הקומות העליונות)? בתודה מראש, שי

    • שי ערב טוב, דירה נמוכה עולה פחות
      מירית עטיה, עו"ד | 25/01/2010 19:32

      ערב טוב שי, גם כיום כאשר אתה מבקש לרכוש דירה בקומה גבוהה יותר המחיר שאתה משלם מגולם במחיר הדירה ולכן ערך הדירה לאחר ביצוע השבחה עולה בפרופוציה למחיר ההתחלתי. דירה נמוכה עולה פחות בד"כ מדירה בקומה גבוה. כך גם כאשר משביחים את הנכס למעט אם סופח לדירה בקומת הקרקע גן או משהו באמת שווה ערך יוצא דופן. איני ממליצה לערוך הגרלות - אלא טבלת איזונים שתשקף את שווי כל הדירות (קרי, שהם ישוו למחיר ההתחלתי של הדירות הגבוהות ואז מצידך שיבחרו את הפנטאהוז כל עוד יסכימו למחיר וכך כל הצדדים ירווחיו).. בברכה, מירית עטיה, עו"ד

      • לא בבניין בלי מעלית.
        שי | 25/01/2010 23:22

        הי מירית, תודה על תגובתך. בבניין ללא מעלית, הדירות בקומה הרביעית לא עולות יותר מהקומה הראשונה, אלא להפך. לאחר השיפוץ (במסגרת תמ"א 38) תתווסף מעלית וערכן אכן יעלה מאוד. במקרה זה, הבעיה נעוצה בחוסר השוויון המהותי בעליית ערך הדירות (קומה ראשונה אל מול קומה רביעית) ולכן עלה רעיון הוויתור על ההגרלה בין כל הדיירים ומתן קדימות לקומה ראשונה. האם פתרון זה נשמע מקובל? האם יש תקדימים בנושא?

        • כדי שהעסקה תצא בפועל
          גלילאו | 28/01/2010 09:43

          כדיי שכל הדיירים יחשבו לא מי מהדיירים מרוויח הכי הרבה, אלא האם הם עצמם מרוויחים מהעסקה! בגלל הראש היהודי שחושב תמיד שהוא צריך להרוויח הכי הרבה בעסקה, עסקאות נופלות ובסוף כולם מפסידים.

          • זה לא מה שנשאל
            שי | 28/01/2010 12:51

            גלילאו, כאחד שאין לו "ראש יהודי" (אני מבין שאתה נוצרי או מוסלמי?! או שאולי אתה דייר בקומה רביעית מהוד השרון?!), זה אמנם יהיה קשה יותר להבנה, אבל זה לא מה שנשאל. אחזור על השאלות: האם פתרון זה נשמע מקובל? האם יש תקדימים בנושא? אשמח לקבל תשובות רלוונטיות. נ.ב. נקודה למחשבה, כשמתקינים בבניין מעלית אין בכלל ויכוח, וע"פ החוק, הקומה הרביעית משלמת יותר מאשר הקומה הראשונה, ז"א חוסר השוויון ברור פה לחלוטין, השאלה היא, איך מתייחסים אליו בתמ"א 38 (אם בכלל)?

            • אני הייתי ממליץ
              גלילאו | 29/01/2010 21:06

              בכלל לא להשתמש בהגרלות.יש אופציה של התמחרות בין כל הדיירים והדיירים שלא יזכו בהתמכרות יקבלו את התמורה שהדיירים שזכו משלמים(יש צורך לבדוק אספקטים משפטיים).לגבי הדירות בקומה הרביעית ללא מעלית, הם יכולים לבנות חדר יציאה לגג ולכן יש להם ויתור גדול על זכות זו.הייתרונות של קומה ראשונה מבחינת הפחתת הרעש במדרגות הם הגדולים ביותר וכ"כ ערך דירתם עולה בגלל שהדירות בקומות הגבוהות יקרות יותר ורמת האוכ' עולה שם.ד"א אני ייזם שבנה כבר תוספת בניה וכל פעם שמגיעות הבעיות של מי מרוויח יותר מהדיירים, זה מרתיח אותי וסופם של הויכוחים שהעסקה לא נסגרת וכולם מפסידים- מנסיון!

              • בנוגע להמלצתך
                שי | 29/01/2010 22:55

                לא הצלחתי להבין מה הכוונה במשפט הזה: "יש אופציה של התמחרות בין כל הדיירים והדיירים שלא יזכו בהתמכרות יקבלו את התמורה שהדיירים שזכו משלמים(יש צורך לבדוק אספקטים משפטיים)." מה זה "התמחרות" או "התמכרות"? אשמח אם תוכל להבהיר. לגבי ההמשך: הדירות בקומה הרביעית לא יכולות לבנות על הגג (הגג הוא שטח ציבורי ושייך לכל דיירי הבניין). לגבי היתרונות של הקומה הראשונה שהזכרת (הפחתת רעש ועליית רמת התושבים בבניין), הם לא רלוונטיים בסוגיית השיוויון מפני שהם זהים לאלו שבקומות העליונות (גם הם יהנו מהם) ולא ניתן להשוותם להפרש בעליית ערך הנכס (קומה רביעית מול ראשונה). בכלל, אין אנו מעוניינים להתעסק "בקטנות" (יותר רעש, לכלוך וכדומה), אלא לפתור את בעיית חוסר השוויון המהותית בעליית ערך הדירות. בנוסף, להערכתי, אם כל התוספות היו שוות (חניות מקורות ומחסנים לכל הדירות) ולא היה צורך בהגרלה (דבר אשר עלול להוסיף לחוסר השוויון, לדוגמה, הדירות בקומה הראשונה לא יזכו ולא יהיו להם חניות מקורות ומחסנים), אפשר היה להתפשר, אבל מכיוון שזו אופציה קיימת, ניתן להשתמש בה בכדי לפתור את סוגיית חוסר השוויון (ללא כל צורך בפיצוי נוסף). אשמח לשמוע עוד דעות ו/או פתרונות למקרים דומים. תודה, נ.ב. "גלילאו", אני מבין לליבך ובטוח שאם אתה (היפותטית כמובן), היית דייר בקומה העליונה והיית יכול להפסיד כל כך הרבה (במיוחד אם אתה הייזם שהתרוצץ והשקיע מזמנו), זה היה מרתיח אותך. קח בחשבון שאלו מתחתיך, שכניך מהקומה הראשונה, מפסידים הרבה (הרבה) פחות! למזלנו, במקרה של הבניין שלנו (מעשית), ניתן לגשר על הפער הזה ולמרות, שגם לאחר הגישור, הקומה הרביעית עדיין תרוויח הכי הרבה, ניתן יהיה בצורה זאת (אולי) להוציא את הפרוייקט אל הפועל.

                • התמחרות היא
                  גלילאו | 30/01/2010 10:39

                  כל השכנים יושבים בו זמנית מסביב לשולחן עגול וכל אחד מציע הצעה  בשיטת מכירה פומבית לחנייה/מחסן וההצעה הגבוה ביותר מזכה את אותו אדם בחנייה/מחסן והכסף ששולם בגינו מתחלק בין שאר הדיירים.ד"א אפשר לבדוק נושא של מכפילי חנייה (כנראה שהיזם לא רצה לעשות) ואולי בעזרת כך להוסיף עוד חניות.לעניין הגג, אם דיירי הקמה הרביעית היו רוצים לבנות עליו לא היה להם צורך לבקש הסכמה של כל בעליי הדירות.לעניין הרעש בחדרי המדרגות, עדיין לא מסכים איתך.