רשלנות רפואית וחולה סיעודי

  • הגברת הסיכון לחלות/למות
    רוני | 22/11/2008 02:01

    שלום רב, קרובת משפחה שלי, אשה מבוגרת כבת 80, שהתה בבית אבות. לאחר מספר חודשים התאשפזה תקופה מסוימת, קצרה יחסית, בבית חולים, בשל קשיי נשימה וטופלה במכשיר הקרוי BIPAPA - בשביל תמיכה נשימתית. לאחר סיום האשפוז, קבע הצוות הרפואי כי היא יכולה להשתחרר ואולם בית האבות לא רצה לקבל חזרה בטענה כי מדובר בחולה סיעודי מורכב ולכן אין באפשרותה לקבלו. האשה נשארה בבית החולים , חטפה זיהום ולאחר תקופה מסוימת נפטרה. שאלתי היא כזו: האם יש חקיקה ופסיקה שמגדירים מהו חולה סיעודי ומהו חולה סיעודי מורכב?האם חולה שהשתמש במכשיר נשימתי הוא סיעודי או סיעודי מורכב? והאם ההגדרה נתונה לצוות הרפואי בלבד? 2. הבנתי שבדיני הנזיקין קיים אפשרות לקבל פיצוי עקב הגברת סיכון לחלות/למות ו/או אובדן סיכויי החלמה. האם זה אכן מיושם ? האם מדובר פה ברשלנות רפואית?

    • רשלנות רפואית וחולה סיעודי
      עו"ד אסי לביא-צוקרמן | 26/11/2008 08:28

      השאלה באשר לחובתו של בית האבות לקבל את דודתך תלויה בהסכם ההתקשרות עם בית האבות ובתנאים המפורטים בו. יש לבחון הסכם זה היטב בשאלות הבאות: האם תנאיו סבירים, מהי הגדרת חולה סיעודי מורכב על פיו והאם אמנם הפכה דודתך לכזו לאחר האשפוז. אם לא ובגלל אי קבלתה לאשפוז לקתה בזיהום יש עילה לתביעה נגד בית האבות, לדעתי. באשר להגברת הסיכון לחלות - זוהי אכן עילת תביעה אשר ניתן לתבוע בגינה במקרים המתאימים. במקרה זה השאלה האם ניתן היה על ידי טיפול סביר למנוע את מותה של דודתך והאם ננקטו האמצעים המתאימים למנוע את הזיהום. יש לזכור שאחד הסיבוכים באשפוז בבית חולים הוא זיהום ולא בהכרח מדובר ברשלנות, אם כי יש כמובן לברר זאת.