פרסום תמונות מעשנים

  • פרסום תמונות ללא הסכמה
    זויה | 24/07/2012 12:05

    שלום,לאחרונה נתקלתי בקבוצה (המכנה עצמה ארגון) הפועלת נגד עישון ציבורי ומנסה לאכוף חוק זה. ניסיון האכיפה שלהם, אמנם, מתבצע בצורת פרסום תמונות של הפרטים המעשנים ע"ג הקבוצה בפייסבוק - הינם אנשים רנדומליים מתחנות אוטובוס או רכבת, התמונות הינן ברורות ומכילות תקריב של פניהם, ניתן לזהות בקלות מי הם האנשים.תחת התמונות מופיעות לא פעם הכפשות, בקשות להפיץ את התמונה וקריאות למסירת שם האדם המופיע בתמונה לצורך הגשת תביעה נגדו מטעם הארגון. הכל בסגנון מסע צליבה אינטרנטי שכזה.מיותר לציין שתמונות אלו מופיעות ומתפרסמות ללא רשותם של אנשים אלו, אני מניחה שאינם מודעים לכך שתמונתם צולמה ואף פורסמה והוצגה באופן מבזה ומשפיל שכזה. שאלתי היא - האם יש כאן עילה לתביעת דיבה מסוג לשון הרע, או לחילופין הפרת הפרטיות של האנשים שהופצה תמונתם? האם ישנה זכות בחוק, מצד יוצרי הקבוצה, לפרסם תמונות של אנשים אלו ולהציג אותם באור מסויים בלי רשותם וללא מתן אופציה לתגובה מצידם?תודה מראש.

    • פרסום תמונות מעשנים
      עופר בן אברהם | 24/07/2012 15:23

      1. בדרך כלל, צילום אדם כשהוא ברשות הרבים לא ייחשב כפגיעה בפרטיות. 2. פגיעה בפרטיות היא, בין היתר, פרסום תצלומו של אדם ברבים (בלי הסכמתו) בנסיבות שבהן עלול הפרסום להשפילו או לבזותו (סעיף 1 ו- 2(4) לחוק הגנת הפרטיות), אבל: 3. לפוגע בפרטיות (כמו גם למפרסם לשון הרע) עשויות לעמוד אחת או יותר ממהגנות שבחוק, למשל: הפגיעה נעשתה בתום לב כדי להגן על עניין אישי כשר של הפוגע (סעיף 18(2)(ג) לחוק הגנת הפריות), או: בפגיעה היה עניין ציבורי המצדיק אותה (סעיף 18(3) לחוק). 4. התשובה לשאלתך אפוא אינה חד-משמעית, אלא עניין לשיקול דעת של בית המשפט. להערכתי הצנועה, רוב הסיכויים שתביעה דיבה או תביעה על פגיעה בפרטיות בעניין הנדון תידחה.