פסקי דין ולשון הרע

  • ציטוט
    אורנית | 22/11/2011 13:30

    האם ציטוטים מפסקי-דין על מישהו - תהווה לשון הרע?

    • פסקי דין ולשון הרע
      יוסי אפשטיין, עו"ד | 22/11/2011 18:59

      פסקי דין, ככל שהינם מפורסמים בפומבי, הינם נחלת הכלל וככאלו אין בציטוט את מימד הפרסום שכן ממילא הללו מפורסמים. באשר לפסקי דין במשפחה ו/או בדלתיים סגורות - זה כבר עניין אחר ותלוי נסיבות קונקרטיות.

      • חזרה על לשון הרע שפורסמה
        עופר בן אברהם | 23/11/2011 01:04

        איך מתיישב הטיעון שלך עם סעיף 19 לחוק איסור לשון הרע, הקובע (בין היתר): "בבואו לגזור את הדין או לפסוק פיצויים רשאי בית המשפט להתחשב לטובת הנאשם או הנתבע גם באלה: "(1) לשון הרע לא היתה אלא חזרה על מה שכבר נאמר, והוא נקב את המקור שעליו הסתמך..." מכאן אתה למד, שחזרה על לשון הרע שפורסמה עשויה אף היא להיות עילה לעונש או לפיצויים, גם אם (אך לא בהכרח) מופחתים. ואיך מתיישב הטיעון שלך עם סעיף 13 (7) לחוק, המגן על "דין וחשבון נכון והוגן על מה שנאמר או אירע כאמור בפסקאות (5) או (6) בישיבה פומבית [למשל, פרסום על-ידי שופט, עב"א], ובלבד שהפרסום לא נאסר לפי סעיף 21"? ועם סעיף 13 (11), המגן על "פרסום נכון והוגן - מלא, חלקי או תמציתי - של מה שפורסם קודם לכן בנסיבות האמורות בפסקאות (1), (3), (4), (7), (8), (9) או (10), ופרסום חוזר כאמור של מה שפורסם בישיבת הממשלה והממשלה התירה לפרסמו"? כלומר: אין די בכך שהפרסום החוזר יהיה נכון, כדי שיהיה מוגן, אלא הוא צריך להיות גם הוגן. טול, לדוגמה, פסק דין המרשיע נאשם. אין ספק שהאמור בו עלול להשפיל את הנאשם, לעשותו מטרה לשנאה או ללעג, לפגוע במשלח ידו וכדומה, ומכאן שהוא לשון הרע כהגדרתה בסעיף 1 לחוק. אף-על-פי-כן, פרסום פסק הדין מוגן על-פי סעיף 13 לחוק. אבל מה בדבר כתבה בעיתון על אותו פסק דין, שהיא אמנם נכונה ומדויקת, אבל מתפרסמת אחרי שההרשעה נמחקה, לפי חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים? האם הכתבה תהיה מוגנת? הרי דרישת ההגינות אינה מתקיימת במקרה כזה.

    • ציטוט פסק דין - לשון הרע?
      עו"ד שלומי וינברג | 23/11/2011 23:31

      ציטוט פסק דין יכול להוות לשון הרע. יחד עם זאת, סעיף 13(7) קובע כי לא ניתן לבסס עילה על יסוד פרסום של פסק דין, ועל כן תביעת לשון הרע שתוגש בגין פרסום פסק דין תידחה על הסף.

      • ציטוט שאינו הוגן אינו חסין מתביעה/אישום
        עופר בן אברהם | 24/11/2011 10:38

        סעיפים 13 (7) ו- 13 (11), שהזכרתי בתגובתי הקודמת, מתנים את חסינות הפרסום החוזר בכך שיהיה גם נכון וגם הוגן. משמע: גם ציטוט נכון מפסק דין עשוי להיות עילה לתביעה או לאישום (לרבות קובלנה), אם אינו הוגן, למשל: ציטוט מפסק דין מרשיע אחרי שההרשעה נמחקה; או ציטוט, המגלה שהנאשם הורשע, כשהמצטט יודע, אך אינו מזכיר, שהנאשם ערער וזוכה; או ציטוט הערה פוגעת של שופט, כשהמצטט יודע, שאותו שופט היה בדעת מיעוט, והשופטים האחרים חלקו על ההערה, וכיוצא באלה ציטוטים, המוצאים מהקשרם בזדון ומציגים תמונה מסולפת ומעוותת. זו דעתי.

    • ראי תשובתי מטה לשאלה דומה  לת
      עו"ד שלומי וינברג | 23/11/2011 23:34