כתבו עליה בעיתון הרבה דברים

  • כתבו עליי בעיתון דברים לא נכונים
    אני | 18/08/2011 22:00

    שלום רב. קרה לי מקרה ואני לא יודעת מהן זכוייותיי וכיצד להגיב. שהיתי בחו"ל למשך חודש. במהלך שהותי בחו"ל כתבה לי חברה רחוקה, שהיא כתבת בעיתון, שהיא המליצה עליי לרשימה כלשהי שתתפרסם במגזין של העיתון, ובקשה תמונה. שלחתי מספר תמונות, ושאלתי מה יכתב עליי. משלא נענתי שלחתי שוב ושוב בקשות לדעת מה יכתב בטרם ייכתב כי חששתי שיכתבו דברים לא נכונים או שאינני מעוניינת לפרסם. שלחתי מיילים, הודעות בפייסבוק, בפלאפון- ולא נענתי. נענתי רק מה התמונה שנבחרה ושכתבו דברים טובים ושהכל בסדר. המשכתי וביקשתי לדעת מה ייכתב ולא נענתי. לבסוף פורסם שמי עם תמונה אחרת מזו שנאמרה לי ובתוספת כיתוב המכיל שגיאה כבדה (המציאו לי מקצוע אשר מעולם לא עסקתי בו ואשר אינו מכבד אותי ואת אורחות חיי) כשהתמונה שנבחרה בצירוף הכיתוב השגוי יוצרת תדמית אשר לא נוחה לי ולמשפחתי. מהן זכויותיי? מה ביכולתי לדרוש? מה סביר שאקבל? והאם זה יפגע בחברה הרחוקה הכתבת שלי (שהיא כנראה הגורם לכל העניין) אודה לכם על תשובתכם, שכן אני אובדת עצות וכל יום שעובר מזיק. אני.

    • כתבו עליה בעיתון הרבה דברים
      עופר בן אברהם | 19/08/2011 09:52

      והיא בכלל לא ידעה שהיא כזאת (אריק איינשטיין ושלום חנוך אמרו את זה קודם, לפניי, אבל בלשון זכר). אז ככה: 1. לפי תיאורך, הכיתוב מתחת לתמונתך עלול להשפילך, לעשותך מטרה לבוז או ללעג, לפגוע במשרתך וכדומה. על כן הוא לשון הרע כהגדרתה בסעיף 1 לחוק איסור לשון הרע. 2. לפי תיאורך לא עומדת למפרסמים הגנה מההגנות שבחוק: מה שפורסם עלייך אינו אמת, והכותב לא האמין שהוא אמת או לא בדק אם הוא אמת (ראי סעיפים 14 - 16 לחוק). 3. לאור האמור, זכותך לתבוע את סכום הנזק שנגרם לך, אך אם תתבעי עד 50,000 ש"ח (בהתאמה למדד ספטמבר 1998), או סכום כפול אם הפרסום נעשה, לטענתך, בכוונה לפגוע בך, תהיי פטורה מלהוכיח נזק (ראי סעיף 7א לחוק). בנוסף לכך, זכותך לדרוש מהמפרסמים לתקן את הדברים שפורסמו ולהתנצל עליהם (ראי סעיף 17 ו- 19 לחוק). 5. להשלמת התמונה אזכיר, כי פרסום לשון הרע בכוונה לפגוע (לשני אנשים לפחות זולת הנפגע) הוא גם עבירה פלילית, שעונשה עד שנת מאסר (סעיף 6 לחוק), והיא נמנית עם העבירות שאפשר להגיש בגינן גם קובלנה פלילית, לפי סעיף 8 לחוק (קובלנה פלילית היא כתב אישום מיוחד, שרשאי אדם להגיש ישירות לבית המשפט, בניגוד לכתב אישום רגיל, שמגישה המדינה באמצעות המשטרה או הפרקליטות) עם זאת, על פני הדברים, נראה לי שקובלנה או תלונה במשטרה אינן מתאימות למקרה הנדון. 6. ודאי שחברתך הכתבת עלולה להיפגע; בייחוד אם תתבעי (גם) אותה.

      • תודה רבה! אבל זה לא לגמרי מדוייק.
        אני | 19/08/2011 13:41

        עופר שלום,  ותודה רבהעל המענה המהיר והמפורט.יש לי מספר הבהרות ושאלות.1. באופן אובייקטיבי ייתכן שאפשר לומר שהכתוב אינו משפיל, לא מבזה או מלעיג ולא פוגע בעבודה שלי בשום צורה, אך בציבור שממנו אני מגיעה זה נחשב לעיסוק בעייתי אשר פוגע מאוד בדימוי החברתי הציבורי  שלי. יתר על כן- העובדה שלא עסקתי בו מעולם מוסיפה על הכעס שלי, שכן אם זה היה נכון הייתי חושבת שעליי לשאת בתוצאות של מה שאני עושה אך כיוון שלא- יש בזה תסכול גדול. . האם , לדעתך, כל האמור בתשובתך עדיין רלוונטי במקרה כזה?2. כיוון שלא נגרם נזק למשרתי בהווה אלא רק לדימוי שלי בעיני הציבור שלי (דבר שעלול להזיק לי בעיקר בעתיד) אין לי סכום  לתבוע, רק עגמת נפש שנגרמה לי ולהוריי.  ואני גם לא חושבת שזה נעשה במטרה לפגוע בי,  הם פשוט השתמשו בדמות שהם יצרו עבורי כדי להוסיף פיקנטיות לכתבה, כיוון שהדמות האמיתית שלי משעממת יותר ופחות מושכת תשומת לב. הם גם שמו את הדמות שלי בפרומו לכתבה בעיתון מוביל אחר משום שהמקצוע שהם הדביקו לי מושך תשומת לב. מה אם כן אני יכולה לדרוש? והאם ביכולתי לבקש לראות את נוסח ההתנצלות העתידית? והאם אני יכולהל דרוש נתנצלות גם מהעיתון המוביל שפרסם בפרומו לכתבה את אותו מידע שגוי?מאוד מודה לך על הסיוע היעיל והמקצועי.תבורך!אני.

        • לשון הרע נבחנת מנקודת מבט של אדם סביר
          עופר בן אברהם | 19/08/2011 17:01

          1. לשון הרע כהגדרתה בחוק אינה בהכרח דבר שפרסומו פוגע, אלא דבר שפרסומו עלול לפגוע. 2. לשון הרע נבחנת מנקודת מבט של אדם סביר, אף אם הוא במיעוט. אם, לדוגמה, פרסמו שאת עוסקת בדוגמנות, ואת נמנית על הציבור החרדי, שאינו רואה בעין יפה עיסוק כזה, זו לשון הרע עלייך. אבל יש לסייג קביעה זו בכך, שלא תתקבל מסקנה, הנוגדות את עקרונות החוק והמשטר המקובלים על הרוב. לדוגמה, אם יפרסמו על פלסטיני אוהד חמאס, שהוא מסייע למדינת ישראל ומשתף פעולה אתה, והוא יטען בכתב תביעה, כי הפרסום הזה הוא לשון הרע עליו בקרב הציבור שעליו הוא נמנה, קרוב לוודאי שתביעתו תידחה (ראי ע"א 466/83, שאהה נגד דרדריאן). 3. התובע בגין לשון הרע אינו צריך להוכיח נזק, אם סכום תביעתו אינו עולה על הסכומים הנקובים בסעיף 7א לחוק (פירטתי בתשובתי הקודמת). 4. זכותך לדרוש תיקון והתנצלות מכל מי שפרסם את הפרסום הפוגע בנוסח שיהיה מקובל עלייך ובמידת הבלטה זהה לזו של הפרסום הפוגע (שימי לב לסעיף 17 ו- 19 לחוק).