תקנה 29

  • מה ההבדלים (העיקריים)
    שי | 29/03/2012 13:25

    בין תובענה ייצוגית לפי חוק תובענות ייצוגיות לבין תביעה לפי תקנה 29 לתקנות סדר הדין האזרחי?

    • תקנה 29
      עו"ד אפרים אהרונוב | 29/03/2012 15:02

      שי שלום, תקנה 29 היא למעשה הבסיס שעליו נבנה מוסד התובענה היצוגית בישראל. זו הוראת חוק שלמעשה מעגנת את הבסיס להליך שבמרכזו תובע המייצג קבוצת תובעים, אך היא נעדרת שלל היבטים שחוק תובענות ייצוגיות מסדיר אותן (עילות התביעה, סדרי הדין המיוחדים, חובות התובע ועוד). ראה את החוק (והתקנות שהותקנו מכוחו) ותיווכח.

      • אז לשם מה הכפילות?
        שי | 29/03/2012 17:39

        אם אפשר לתבוע לפי החוק, התקנה לכאורה מיותרת, ואם תאמר, שבכל מקרה שאי-אפשר לתבוע לפי החוק, אפשר לתבוע לפי התקנה, זו מסקנה שסותרת את כוונת המחוקק (להגביל תובענות ייצוגיות למקרים מיוחדים). אז באילו מקרים תובעים לפי התקנה?

        • אין כפילות
          עו"ד אפרים אהרונוב | 29/03/2012 19:39

          שי שלום, תקנה 29 מאפשרת לקבוצה של תובעים לבקש מביהמ"ש שאחד התובעים ייצג אותם בתביעה. אין צורך בעילה מיוחדת וגם אם הבקשה מתקבלת הרי שסדרי הדין ומבנה הדיון אינו כשל תביעה ייצוגית - זו אינה תביעה ייצוגית אלא תביעה רגילה לכל דבר ועניין. היסטורית, התקנה הזו הייתה חלון הכניסה של מוסד התובענה הייצוגית למשפט הישראלי (אם כי בשלב מסוים נקבע ע"י הפסיקה שלא ניתן לתבוע תביעה ייצוגית מכוח תקנה זו אלא רק מכח חיקוקים מפורשים: תחילה סעיפים שהוספו לחוקים שונים ולאחר מכן חוק תובענות ייצוגיות).

          • תודה  לת
            שי | 30/03/2012 09:50