תשובות

  • תענו ברוחב לב
    דנה | 08/05/2009 19:10

    שלום רב האם בתביעת חוב בגין נזקי שכירות שהתחילה מבקשה לביצוע שטר ושניתנה בה הרשות להתגונן והתיק הועבר לסדר דין רגיל ובהחלטה לקראת קדם משפט מורה בית המשפט על גילוי ועיון הדדי במסמכים ולי יש שתי שאלות : 1 - האם חובה עלי לאפשר עיון בחוות דעת מומחה כבר כעת במסגרת הגילוי והעיון או שרק אחרי שחוות דעתו של המומחה תצורף לתצהיר עדות ראשית בעת שזו תוגש ,רק אז עלי להעביר העתק מחוות דעתו של המומחה לנתבעים (כי איזה סיבה יש לי להעביר כבר כעת לנתבעים את חוות הדעת למעלה משישה חודשים לפני הקדם משפט ) 2 - האם אחרי שהגשתי את חוו"ד המומחה עלי לזמן את המומחה כדי לאפשר את חקירתו הנגדית או רק אם הצד השני מודיע על רצונו לחקור ואם לא הודיע על כך אין חובתי לזמן את המומחה אני מבקשת לציין ששאלתי כבר כמה עו"ד ומכל אחד קיבלתי תשובה שונה ואני ממש לא יודעת כבר מה לעשות .ובבקשה אל תהיו לקוניים תענו ברוחב לב . בתודה מראש . דנה (עו"ד ירוקה)

    • תשובות
      ניב | 08/05/2009 20:12

      1. לגבי גילוי חוות הדעת - אומנם, תקנה 129א מאפשרת הגשת חוות דעת מומחה עד מועד הגשת תצהירי עדות ראשית, אולם כאשר ניתן צו לגילוי מסמכים - יש לגלות את חוות הדעת כבר בשלב זה, אחרת קיים סיכון שלא תוכלי להשתמש בחוות הדעת בהמשך המשפט (תקנה 114א לתקס"א). כמו כן, בד"כ בחוות הדעת המומחה מציין תאריכים כגון מתי נערכה הבדיקה, מתי כתב את חוות הדעת וכ"ו, ואז הצד השני יכול ממילא לדעת מתי היה ביידך את חוות הדעת, כך שאין מה להסתיר. בנוסף, אם לא תגלי - יתכן שהצד השני יבקש לפסול את חוות הדעת כי לא גילית בזמן, ולא היה לו זמן להגיש חוות דעת נגדית. או לחילופין - יבקש ארכה להגיש חוות דעת משלו - דבר שיגרום לבזבוז זמן שעלול לעלות ללקוח שלך בהוצאות כי הבזבוז נגרם עקב אי גילוי שלך. כך שבשורה התחתונה - לכאורה יש זמן עד להגשת תצהירים, אולם אם חוות הדעת מצויה בידך כבר בשלב זה וניתן צו לגילוי מסמכים - יש לגלותה כבר כעת. 2.לגבי זימון המומחה לחקירה- מאוד פשוט - אין חובה, אלא אם הצד השני ביקש בזמן (תקנה 130א). מקווה שעזרתי :-)

    • תודה לניב
      דנה | 12/05/2009 00:35

      תודה ניב , בוודאי שעזרת ,המון תודה

      • ועוד משהו
        דנה | 12/05/2009 00:43

        ניב ,אני רוצה לדייק ,השאלה שלי נסבה על החובה לאפשר עיון בחו"ד ,האם יש דרך שבתצהיר גילוי מסמכים אזכיר את קיומה אבל העיון בה יתאפשר רק עם הגשת תצהיר עדות ראשית בשלב הרלוונטי . 2 . ככלל האם כאשר החלטת בית המשפט מדברת על גילוי ועיון הדדי מי צריך לגלות ראשון, והאם בשלב ראשון רק מגלים ואילו העיון הוא רק לפי בקשה של הצד השני לאחר שקיבל את תצהיר הגילוי .

        • תשובות נוספות-
          ניב | 12/05/2009 09:20

          1. יש לאפשר עיון בכל מסמך הנזכר בתצהיר גילוי מסמכים (למעט אם יש טענות שונות לגבי המסמך כגון חיסיון, מסמכים שהוכנו במסגרת מו"מ, סודות מסחריים וכ"ו). סירוב לאפשר עיון במסמך המוזכר בתצהיר, מהווה עילה לפניה לבית משפט ואף במקרים קיצוניים עלול לגרום סנקציות חמורות כגון מחיקת כתבי טענות (תקנה 122). כמו כן, את מצהירה בתצהיר שהמסמך נמצא בחזקתך ובשליטתך, כך שאין לך עילה לסרב. 2. אם ניתן צו לגילוי מסמכים - בד"כ קיים בו לו"ז וכך שהגילוי צריך להיות הדדי בתוך פרק הזמן הזה. אין אמירה מי צריך להיות ראשון, אולם מי שלא מגלה בזמן הנקוב הצו - הדבר מהווה הפרה של צו שיפוטי על כל המשתמע מכך על פי התקנות. בשלב הראשון אכן ניתן להסתפק בתצהיר גילוי מסמכים. אם בעל דין מעוניין לבצע עיון הוא צריך לבקש זאת מפורשות מבעל הדין. הבסיס לכל האמור כאן הוא תקנות סדר הדין האזרחי - כגון תקנות 112, 120 וכ"ו. אם הנושא חשוב לך, הייתי מציע לך לעיין בהן ולקרוא את הפסיקה הרבה לגביהם. שיהיה בהצלחה

          • המון תודה
            דנה | 12/05/2009 22:31

            ניב , המון תודה .