ידע בסיסי בסר דין אזרחי

  • בהליך אזרחי-ניתן לבקש עיון חוזר?
    ד | 05/03/2009 13:39

    לא אמורים להגיש ערעור אזרחי על החלטה של בית משפט? מה ההבדל בין עיון חוזר לערעור?! באיזה מקרים ניתן לבקש עיון חוזר? תודה

    • ידע בסיסי בסר דין אזרחי
      שש | 05/03/2009 16:30

      עשית קורס בסדר דין אזרחי? עשית את בחינות הלשכה? על פסק דין סופי שמכריע סופית במחלוקת מגישים ערעור לערכאה המוסמכת. על "החלטה אחרת", שאינה פסק דין סופי אלא החלטת ביניים, כגון החלטה דיונית (מתי, מי, איך, מה להגיש, מי יעיד וכו') אפשר להגיש אחד משניים: 1. בקשה לעיון חוזר, המוגשת לאותה ערכאה - בדרך כלל אם חל שינוי נסיבות המצדיק את שינוי ההחלטה. בקשה זו תוגש, למשל, אם לא ניתן סעד זמני ובינתיים השתנו הנסיבות כך שמוצדק לתת סעד זמני (הצד השני עומד לאבד את כל נכסיו או לברוח מהארץ, וכד'). בקשה כזו צריך לתמוך התצהיר המעיד על שינוי הנסיבות שחל. 2. בקשת רשות לערער, לערכאת הערעור המוסמכת. בקשת רשות לערער תוגש אם אתה סבור שהשופט טעה בנימוקים שלו. עכשיו תבדוק קודם כל באיזו החלטה מדובר, והאם יש הצדקה להגיש בקשה לעיון חוזר. מומלץ ללכת לקרוא את תקנות סדר הדין האזרחי (או כל ספר בסיסי בסדר דין אזרחי) כי לא בטוח שמה שכתבתי מכסה את כל העילות לעיון חוזר.

      • עדיף שגם אתה תעיין בתקנות סדר דין אזרחי קצת
        נ | 08/03/2009 08:32

        עיון חוזר זו בקשה שהוכרה בפסיקה. אין תקנה פורמאלית בתקנות סד"א שעוסקת בעיון חוזר, ולפיכך גם אין עילות פורמאליות בתקנות.

        • עיון מחדש/עיון חוזר
          שש | 08/03/2009 10:36

          לאחר בדיקה של התקנות, מסתבר כי התקנות מכירות בעילה של "עיון מחדש" בהקשר של סעדים זמניים, ונקבעו בתקנות (תקנה 368(א)) העילות לעיון מחדש: "לבקשת בעל דין רשאי בית המשפט לעיין מחדש בצו זמני שניתן, אם ראה כי הדבר מוצדק בשל נסיבות שהשתנו או עובדות חדשות שנתגלו מאז מתן הצו, או אם ראה כי מלכתחילה לא היתה הצדקה למתן הצו." עיון חוזר זו כנראה הרחבה של הפסיקה, שנועדה לטפל בכל ה"עיון מחדש" בהחלטות שאינן סעדים זמניים, אם כי יש לניח שהעילות לעיון חוזר זהות לעילות העיון מחדש.

        • תגובה
          עוד מירית ארביב ליאנ | 08/03/2009 10:41

          כדי לדייק. בפלילי- יש הכרה בחוק לעניין עיון חוזר. באזרחי- עיון חוזר הינו יציר פסיקה. בדר"כ שמגישים בקשה לעיון חוזר היא צריכה להיות מאוד מפורטת ומנומקת שכן המדובר באותו מותב שנתן החלטה. יחד עם זאת יש לשים לב שאין מדובר בערעור אלא בבקשה לבחון ההחלטה בשנית בשל : א. פגם שנפל בה ב. לא היו מונחים בפני ביהמ"ש עובדות ו/או מסמכים שהיה ראוי כי ילקחו בחשבון בהלחטה. בהצלחה

          • תודה לכל המשיבים!
            + | 08/03/2009 14:16

            ל- שש: אני סטודנט (טרום מתמחה), אז לא - לא עברתי בחינות לשכה! ואין צורך להתנשא... לכל השאר - תודה רבה! עו"ד ארביב - האם יש פס"ד שתוכלי להפנות אותי אליו? תודה

          • בטוח?!
            ד | 10/03/2009 15:39

            ראו דבריה של כבוד השופטת שרה דותן, בע"א(ת"א) 1124/05 אלי חנניה ואח/ נ' חמאווי שלמה, תק-מח 2005(4), 2188, 2190, שם נאמר: "בעל דין הסבור כי החלטה שניתנה על ידי בית המשפט השלום שגויה רשאי להגיש בקשת רשות לערער לבית המשפט המחוזי. תקנות סדר הדין האזרחי אינן מכירות בקיומו של הליך המכונה "בקשה לעיון חוזר" המוגשת לערכאה שנתנה את ההחלטה הראשונה. בית המשפט השלום אינו יושב כערכאת ערעור על החלטותיו הוא, ולא היה מקום בענייננו להגשתה של הבקשה לעיון חוזר בתאריך 23.03.2004". להבנתי, אין כזה דבר "עיון חוזר" בהליך אזרחי, אלא רק "עיון מחדש" בצו זמני שניתן (תקנה 368 לתקנות סד"א). אשמח לתגובות מבינים

            • אשמח אם עו"ד הבקיא בסד"א יענה
              ד | 10/03/2009 15:41

              נראה שהדעות פה לא אחידות.. תודה

              • תשובה פשוטה
                מבהיר | 12/03/2009 14:14

                התשובה היא פשוטה -בהליך אזרחי, עיון חוזר היא בקשה שהוכרה ע"י הפסיקה בלבד (ואינה מצוייה בתקנות). עם זאת, גם הפסיקה הביעה דעתה שככלל אין להתיר בקשה מסוג זה, אלא בנסיבות חריגות בלבד.

            • אין בנמצא הליך פורמלי תחיקתי של בקשה "לעיון חוזר"
              עו"ד שלמה ינאי | 30/07/2015 12:17

              אין בנמצא הליך פורמלי/תחיקתי של בקשה "לעיון חוזר"  "עיון מחדש"    על פסק דין.

              ביום 20/7/2015  בבג"ץ 1019/15 פלוני נגד פרקליטות מחוז תל אביב (פלילי) דחה כב' השופט סולברג בקשת סרק  "לעיון מחדש" בפסק דין בקובעו בנחרצות כי :

              "אין בנמצא הליך פורמלי של "עיון מחדש" בפסק דין וגם אין הצדקה מהותית לעשות כן"
              תכלס, לא ניתן להגיש בקשה לעיון מחדש על פסק דין, הדרך היחידה הינה לערער על פסק הדין במקום בו נתונה זכות ערעור ו/או בקשת רשות ערעור.
              המידע לעיל הינו כללי ואינו משמש תחליף ליעוץ משפטי פרטני הנכון למקרה ספציפי מסויים.
              עו"ד שלמה ינאי

            • אין בנמצא הליך פורמלי תחיקתי של בקשה "לעיון חוזר"
              עו"ד שלמה ינאי | 30/07/2015 12:17

              אין בנמצא הליך פורמלי/תחיקתי של בקשה "לעיון חוזר"  "עיון מחדש"    על פסק דין.

              ביום 20/7/2015  בבג"ץ 1019/15 פלוני נגד פרקליטות מחוז תל אביב (פלילי) דחה כב' השופט סולברג בקשת סרק  "לעיון מחדש" בפסק דין בקובעו בנחרצות כי :

              "אין בנמצא הליך פורמלי של "עיון מחדש" בפסק דין וגם אין הצדקה מהותית לעשות כן"
              תכלס, לא ניתן להגיש בקשה לעיון מחדש על פסק דין, הדרך היחידה הינה לערער על פסק הדין במקום בו נתונה זכות ערעור ו/או בקשת רשות ערעור.
              המידע לעיל הינו כללי ואינו משמש תחליף ליעוץ משפטי פרטני הנכון למקרה ספציפי מסויים.
              עו"ד שלמה ינאי