תשובות

  • שאלות כלליות לגבי סמכות מקומית/סמכות בתי משפט:
    ארז | 15/01/2009 20:57

    אשמח אם תוכלו לתת לי תשובות לגבי השאלות הבאות. לא לתת תשובות על פי היגיון כמובן. 1. א' תובע את ב' תביעת נזיקין בגין 20 אלף ש"ח בבית משפט מחוזי. השופטת ג' קובעת כי ב' איננה חייבת בפיצויים. השופטים ד' וה' קובעים כי חייבת בפיצויים: ד' - קובע כי ב' חייבת פיצויים של 20 אלף. ה' - קובע כי ב' חייבת פיצויים של 15 אלף. (פרט חשוב: ג' משמשת כאב בית הדין) שימו לב שמדובר בהליך אזרחי, מה התשובה הנכונה: א. ב' איננה חייבת בפיצוי. ב. ב' חייבת בפיצוי של 20 אלף ש"ח. ג. ב' חייבת בפיצוי של 15 אלף ש"ח. תודה. 2.ב' בוחרת לערוך מכרז פרטי בבית לגבי שיפוץ הבית, ומפרסמת מודעה בעיתון על מנת לבחור את בעל המקצוע. א' מגיש מועמדות וללא ספק המועמד הטוב ביותר. לעומת זאת ב' בוחרת שלא לקבלו עקב סכסוך קודם בין השניים. א' טוען כי הפלו פגמיים רצינים במכרז שא' ערכה ומעוניין להגיש תביעת פיצויים. לאיזה ערכאה יכול לפנות? א. לבית משפט המחוזי, אשר דן מכרזים מכוח סמכות שיורית. ב. לבית משפט השלום או לבית משפט המחוזי, לפי שווי המכרז. ג. לבית משפט לעניינים מנהליים. ד. אף תשובה אינה נכונה. 3. א' תושב פתח תקווה ב' תושבת נצרת, נתקלו זה בזאת בשוק העירוני בנצרת. כתוצאה מכך נפל א' ושבר את רגלו עקב חוסר זהירותה של ב'. א' הגיש את התביעה לבית משפט השלום בפתח תקווה. השופט דן בתיק קבע, בישיבה הראשונה, כי הוא מעביר את התיק לבית משפט השלום בנצרת. א' זועם על החלטת השופט, ושואל כיצד יכול לתקוף את ההחלטה זו? א. ערעור ברשות לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה. ב. ערעור בזכות לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה. ג. בקשה לבית המשפט השלום בנצרת להשיב את העניין לבית משפט השלום בפתח תקווה. ד. אף תשובה אינה נכונה. אודה לעזרתכם עם הסבר לכל תשובה. תודה רבה.

    • תשובות
      אורן | 16/01/2009 10:17

      מהסוף להתחלה - לגבי שאלה 3 - מדובר בהחלטה שאיננה פס"ד (מסיימת הליך), ולכן היא "החלטה אחרת" שהערעור עליה הוא ברשות, לבית המשפט המחוזי (בהנחה שמדובר בשופט ולא ברשם, שאז הערעור בזכות לשלום) לגבי שאלה 2 - מדובר בסכסוך בין שני פרטים, ו"המכרז" הוא הסחה. לכן, העניין יילך לבית משפט שלום או מחוזי לפי גובה הנזק הנטען. לגבי שאלה 1 - ממה שזכור לי מהאקדמיה, וחלפו מספר שנים מאז, התשובה היא ה' - כי יש רוב לחיוב, ובסכום הולכים על המכנה המשותף, ועל 15 הסכימו 2 שופטים.(כלומר גם זו של ה-20 הסכימה ל-15 בעצם)

      • היי אורן תודה: כמה דברים
        ארז | 16/01/2009 11:05

        לגבי 3: סעיף 79 לחוק בתי המשפט (א) מצא בית משפט שאין הוא יכול לדון בענין שלפניו מחמת שאינו בסמכותו המקומית או הענינית, והוא בסמכותו של בית משפט אחר, רשאי הוא להעבירו לבית המשפט או לבית הדין אחר... (ב) בית המשפט או בית הדין שאליו הועבר עניין כאמור, לא יעבירנו עוד. - לכן זה היה נראה לי קצת לא ברור, סעיף ב' סותר את דברים אלה. אבל זה לא החלטה לגבי פס"ד לכן אני מניח שניתן לערער עליו ברשות. לגבי שאלה 2 - מסכים לשאלה אין פתרון. התווכחתי לגבי זה. שורש השאלה מקורו בטעות. לגבי שאלה 1 - סעיף 80 לחוק בתי המשפט: (א) בית המשפט הדן במותב ונחלקו דעת השופטים, תכריע דעת הרוב. (ב) באין רוב לדעה אחת בעניין אזרחי, תכריע דעת-אב-בית-הדין. כאמור, בשאלה יש רוב פסקו פיצויי(2 שופטים), שוב לא מצאתי סעיף שמדבר לגבי גובה הפיצוי. אני ידוע שלגבי עניין פלילי מצרפים את הדעה המחמירה לדעה המקילה כלומר פיצוי של 20 ל15.

        • לגבי שאלה 3
          אורן | 16/01/2009 22:00

          לדעתי אין בעיה בשאלה 3, כי לגבי ה-15 היה בעצם רוב. 2 שופטים הסכימו שיש לתת 15. השופטת שביקשה 20, הסכימה ל-15 מכללא. כך שיש רוב. זה משתלב עם לשון החוק, וגם מתאים לראציונאל מהדין הפלילי.

    • כל התשובות בחוק בתי המשפט - פתח וקרא.
      סי | 16/01/2009 11:13

      1. תשובה א' נכונה - בהתבסס על סעיפים 80(א) ו(ב) לחוק בתי המשפט. 2. תשובה ב' נכונה - בהתבסס על סעיף 51(ב)(2) ו- (3). יש לשאול מהו הסעד המבוקש? כאן מדובר בתביעה לפיצויים בגין "פגמים במכרז". היינן, תביעה כספית גרידא. שנית: התובע - אדם פרטי והנתבע - אדם פרטי. כלומר, ב' אינו רשות כהגדרתה בחוק בתי המשפט לעניינים מינהליים כי אם היה רשות היה צריך לפנות לבימ"ש לעניינים מינהלים ס' 40)(א1). ולכן התביעה הזו לא תידון בבי"מ לעניינים מינהליים. (ב) מכיוון שהתביעה היא כספית אזרחית, צריך לבדוק אם היא בגדר הנושאים שהם בסמכותו השיורית של המחוזי כאמור בסעיף 51 (א)(3) סיפא. אין המדובר בבעלות במקרקעין. ואין המדובר בקניין רוחני ס' 40(4). ואין מדובר בעירעור על השלום. לסיכום התביעה הי כספית. ולכם אם היא עד 2.5 מיליון ש"ח - לשלום, מעל - למחוזי. 3. תושבה ד' נכונה - לא מדובר בסיטואציה של סעיף 49 לחוק בתי המשפט. כי לא מסופר שהשופט הוא נשיא השלום. לפיכך, נראה כי העילה להעברה מחוסר סמכות מקומית או עניינית. בשל עילה זו לשופט הדן יש סמכות להעביר את התיק לאותה ערכאה במחוז אחר ס' 79(א). לאחר שהתיק הועבר, לא יעבירנו עוד. ס' 79(ב). אין לפני תקנות סד"א. אבל אני כמעט משוכנע שהסמכות המקומית להגשת התביעה בנזיקין היא מקום המחדש או הנזק (בנצרת) ולכן, צודק השופט בהעבירו את התיק לנצרת.אינני זוכר אם מדובר בתקנה 9 הדנה בסמכות המקומית. בדוק שם.

      • שאלה - כנס שוב
        ארז | 16/01/2009 11:38

        שים לב בתשובה הראשונה, יש רוב שהיא חייבת של שופטים לגי פיצויים, אל תתייחס לגובה החיוב. לכן זה לא נראה הגיוני. לגבי התשובה השלישית - השאלה היא האם הוא יכול לערער או לא. לא האם בית המשפט יכול להעביר את התיק לבית משפט אחר, לאחר שהעבירו אליו.

        • הבהרה
          אחד שאוהב סד"א | 18/01/2009 15:41

          לגבי מותב שנחלקו בו הדעות: באזרחי אין אבחנה בין האחריות לגובה הפיצויים. שונה מפלילי. מה שקובע זה דעת אב בית הדין. לגבי הערעור: כאשר השופט העביר את התיק בעילה של חוסר סמכות מקומית או עניינית (יש לשופט הדן בתיק סמכות לעשות זאת) אזי אין אפשרות לערער על החלטה כזו כי ביהמ"ש הנעבר לא יעבירנו עוד. לפי התיאור בשאלתך, שואלים אם ניתן לערער, ולפי הסיפור הראה שאכן הייתה טעות בהגשת התביעה בפ"ת במקום בנצרת (תביעה נזיקית לפי מקום המחדל או הנזק), ולכן זה מנחה אותך להנחה שהשופט העביר בגלל חוסר סמכות מקומית. ואזי התשובה אם יוכל לערער היא: לא. מכיון שביהמ"ש הנעבר לא יעבירנו עוד.

          • שאלה לאוהב
            אחד אפלטוני עם סד"א | 18/01/2009 16:11

            לא יעבירנו עוד - זה רק לאחר שבית המשפט השני קיבל את התיק. אם הוא מגיש בר"ע על החלטת בית המשפט המעביר, בטרם התקבל התיק בבית המשפט הנעבר - זה אפשרי. התוצאה לשיטתך היא שבכל מקרה לא ניתן לערער על החלטה של בית משפט להעביר תיק לבית משפט אחר. זו לא תוצאה הגיונית כי כשהמחוקק שולל אפשרות ערעור הוא מורה על כך מפורשות בחוק.

            • לאפלטוני
              עוד אחד | 19/01/2009 08:13

              מה דעתך שלשופט הדן בתיק לא היתה סמכות להעביר את התיק למחוז אחר (מפ"ת לנצרת) ומי שבכלל מוסמך לכך הוא נשיא בימ"ש העליון?

          • תודה רבה,
            ארז | 19/01/2009 12:44

            מודה לך.