כדאי להתייעץ עם עו"ד

  • אדם שסבל מהתעללות מינית בילדותו...
    רוית כהן | 28/09/2008 12:22

    שלום רב, בעלי ילד מאומץ שסבל מהתעללות פיזית ומינית מצד האב המאמץ במשך קרוב ל-7 שנים. היום הוא מבקש לתבוע את המדינה (השירות למען הילד) על כך ובשל בעיה ממנה סובל הנוגעת וקשורה להתעללות המינית שעבר. שאלותיי: 1. באיזה קטגוריה נכללת התביעה? ניזין? משפחה? פלילי? (אין לו עניין לתבוע את האב המאמץ אלא את המדינה דווקא) 2. האם מישהו מכיר או יכול להמליץ על עו"ד שיכול להתאים לתיק מסוג זה? לכל העונים תודה גדולה ושנה טובה. רוית

    • כדאי להתייעץ עם עו"ד
      אורן | 29/09/2008 17:35

      אני לא בטוח שיש סיכוי לתביעה אזרחית בלי שמתנהל הליך פלילי - בתנאי כמובן שאין התיישנות. התיישנות במקרה זה מתארכת ב 10 שנים (בהנחה שהדבר קרה כשהיה קטין מתחת לגיל 18), כלומר, ההתיישנות מתחילה להיספר החל מגיל 28 ואם זו עבירת פשע (אונס למשל) אז זה 10 שנים התיישנות, כלומר ההתיישנות פגה כשבעלך יגיע לגיל 38. כמובן שככל שמחכים יותר, זה מקשה המדינה להוכיח אשמתו של אדם אבל לא בלתי אפשרי. מי שיצטרך לשלם - זה האב המתעלל ובהליך פלילי ניתן לגזור עליו פיצוי של עד 260,000 שח שאותו ניתן להגדיל בתביעה נזיקית (אזרחית) בדרך של תביעה נגררת (אצל אותו שופט פלילי שיגזור את עונשו של האב) או תביעה אזרחית נפרדת. (אם יוגדל הפיצוי אז ביהמ"ש יפסוק את ההפרש בניקוי מה שתקבלו בתביעה האזרחית). הניסיון לתבוע את המדינה בשל חוסר הצלחתה לאכוף את החוק על האב המתעלל או בשל חוסר האונים של השירות למען הילד הוא חסר סיכוי ותביעות כאלה כבר נדחו. יחד עם זאת במקרים יוצאי דופן שהיתה רשלנות רבתית, משהו בלתי נתפס ואני לא מדבר על התוצאות של הרשלנות אלא על מידת רשלנות פושעת, יתכן שיהיה פיצוי אך ביהמ"ש נוטה לצמצם זאת למקרים בודדים ויוצאי דופן כי ההנחה שהרשות פועלת בתום לב, ללא משוא פנים ומיתוך רצון לעזור במסגרת התקציבים שיש לה וסתם חוסר הצלחה שאפילו עלתה לבעלך בטרגדיה לא תאפשר לחייב את המדינה בנזיקין. אבל כדאי להתייעץ עם עו"ד - אינני מכיר את המקרה וחומרת הרשלנות ועו"ד יוכל להאיר יותר על הסיכוי של תביעה נזיקית כזו ועל הדרך לנהל אותה.

      • ועוד...
        אורן | 29/09/2008 18:20

        אחת הסיבות מדוע כדאי לכם לנהל משפט פלילי נגד האב (באמצעות תלונה במשטרה תיפתח חקירה שבסופה אולי יוחלט להגיש כתב אישום נגד האב, כתב אישום מנוהל על כל הוצאותיו רק ע"י המדינה ובעלך לכל היותר יוזמן כעד) זה משום שגם אם תעדיפו הליך אזרחי ללא פלילי, תצטרכו להוכיח ראשית כי היתה התעללות. משפט הוכחות כזה על דבר שקרה לפני שנים רבות דורש זמן רב ומשאבים רבים. באמצעות משפט פלילי נחסך מכם הוכחות העובדות בגינן אתם תובעים את המדינה אלא השאלה תישאר רק לגבי מידת אחריות המדינה והסכום שכמובן קצר ופשוט יותר לנהל על כך משפט. ובכל מקרה, יתכן והמשטרה תפתח בחקירה מיוזמתה עקב המשפט ומשפטכם ייאלץ להמתין לסיום המשפט הפלילי. (המשטרה יכולה לפתוח חקירה מיוזמתה בלי תלונה) שנה טובה ובהצלחה!

        • לסיכום: הדרך הנכונה לדעתי:
          אורן | 29/09/2008 18:28

          תלונה במשטרה נגד האב, ניהול משפט פלילי הוכחות ע"י המדינה. (עד כה, לא עלה לכם דבר). שלב הבא, תביעה נגררת אצל אותו שופט לפיצוי מהאב או תביעה נפרדת בנזיקין נגד האב ונגד המדינה. (יתכן שאכן עדיף לכם תביעה נפרדת ולא נגררת משום שגם המדינה תהיה נתבעת ולא ניתן לתבוע צד בתביעה נגררת שלא היה נאשם בתביעה הפלילית - המדינה לעולם איננה נאשם אלא מקסימום נתבעת בתביעה אזרחית.)

          • מעומק הלב - תודה לך אורן.
            רוית | 01/10/2008 11:17

            תודה רבה על התשוב המפורטת ושנה טובה שתהיה.

            • בהצלחה ושנה טובה  לת
              אורן | 02/10/2008 19:09