דרכי פעולה

  • המצאת החלטה
    יוסי | 03/08/2008 13:32

    אני מייצג נתבע אשר הוגש כנגדו ערעור במחוזי לאחר שנפסק לטובתו בערכאה הקודמת (השלום). המערער הגיש הערעור בליווי בקשה לפטור מאגרה. החלטת הרשם היתה כי על המערער להשלים פרטים בבקשתו לפטור מאגרה עד מועד מסויים או לשלם האגרה, אם לא יעשה כן יימחק ההליך ללא החלטה נוספת. משחלף המועד הגשתי בקשה בשם הנתבע לסלק הערור בהתאם להחלטת הרשם, אך אז החליט הרשם כי הוא אינו יכול לקבל הבקשה לסילוק בהעדר ראייה להמצאת ההחלטה הקודמת שלו למערער. מובן שאין הנתבע הוא זה שצריך להמציא החלטות בית-המשפט. מה עלי לעשות כעת?

    • דרכי פעולה
      נ. | 03/08/2008 14:53

      1. תבדוק אם מזכירות בית המשפט שלחה את ההחלטה בדואר ו/או בפקס.אם כן - תבקש מהם אישור ותרף כנספח לבקשה חוזרת בעניין. 2. יש פסיקה שבעל דין צריך לעקוב מיוזמתו אחר החלטות שניתנות בהליך שפתח. אם לא עשה כן - כאילו זנח ההליך. אתה יכול להגיש בקשה נוספת למחיקת ההליך, על סמך הפסיקה הזו.

      • דרכי פעולה
        יוסי | 03/08/2008 16:08

        ממש רב-תודות על התשובה המהירה. מזכירות ביהמ"ש שלחה בדואר אך לא קיבלה את אישור המסירה היות והתובע הוא מסוג האנשים הנוטים להתחמק. איזו ראייה ניתן לצרף לעיונו החוזר של הרשם אם לא קיימת בידי המזכירות אישור מסירה?

        • ראיות
          נ. | 03/08/2008 16:41

          תעשה בקשה לעיון חוזר עם נספחים וראשי פרקים כלהלן : 1. צרף כנספח את אישור המזכירות על שליחת הבקשה (למרות העדר אישור מסירה) 2. אם יש לך הוכחות לדרך התנהלות המתחמקת של המערער (אם היו בעיות בהמצאה למערער גם בהליך בערכאה הקודמת למשל) - צרף גם אותן, ותנסה להראות דפוס התנהלות קלוקלת של המערער. 3. צטט את ההלכה לפיה יש לראות בעל דין כאילו זנח את ההליך, אם לא עושה מעקב אחרי ההחלטות. 4. אם מדובר בערעור - הרי שההלכה להארכת מועד להגשת ערעור תעשה רק בנסיבות מיוחדות בטעמים מיוחדים שירשמו. למרות שהערעור הוגש - ניתן להקיש מההלכה לגבי הארכת מועדים בנסיבות דנן לגבי תשלום האגרה. 5. כדאי להדגיש גם את העקרון החשוב של סופיות הדיון לבעל דין, במיוחד כשמדובר בהליך ערעור.

          • עירבון ואגרה
            יוסי | 03/08/2008 18:56

            תודה. במחשבה שניה, הייתכן שעדיף להמתין? הייתכן כי ערעורו יועבר להליך מבלי ששילם אגרה ו/או יפקיד עירבון? באם יפטור כב' ביהמ"ש אותו מאגרה הייתכן כי יפטור אותו אף מהפקדת עירבון מבלי לבקש את תגובת ב"כ המשיבים בערעור? דעתי היא שלא, מה דעתך?

            • שיהוי רע
              נ. | 03/08/2008 22:35

              לדעתי בכל מקרה כדאי לפעול. יש כנגד הלקוח שלך ערעור תלוי ויש לנסות ולמחוק/לדחות אותו בכל עילה , בכל זמן. הערעור נותר תלוי ועומד, גם כשלא משולמת אגרה. כשאתה לא פועל, אתה הופך לבן ערובה של המערער. ברצונו -ישלם את האגרה ויחדש את ההליכים. יתרה מכך, אם בסופו של דבר המערער ישלם את האגרה, מבחינת בית המשפט אתה תהיה מושתק מלטעון לעניין האגרה, שכן לא העלת את הטענות בהזדמנות הראשונה. כמו כן, חבל שתאבד טענה טובה, גם אם לא תתקבל. יתכן ותוכל להשתמש בטענה בהמשך ההליך, כדי להראות דפוס של זלזול בעל דין בהחלטות בית משפט. בסופו של יום - גם אם הגשת הבקשה לא תועיל, היא בוודאי לא תזיק.

              • התלבטות
                יוסי | 04/08/2008 16:09

                ראשית תודה ואני מקבל המלצתך. הנני מתלבט במינוח הכותרת של הבקשה. כותרת מעין "בקשה לעיון חוזר" כמוה כהטרחתו של כב' ביהמ"ש לעיין בשנית בהחלטה שניתנה. אני מחפש אפוא מינוח שמבטא מעין תיקון לבקשה...האם יש לך רעיון? כל הכוונה היא כי יקצוב ביהמ"ש מועד חדש לתשלום אגרה ועירבון כפי שנדרש ממילא בתקנות ולא יהפוך הנתבע לבן-ערובה כפי שציינת.

                • הבקשה
                  נ. | 04/08/2008 16:51

                  לדעתי אין לבקש קציבת זמן נוסף לתשלום האגרה. ראשית, אתה לא מייצג את המערער. שנית, זמן כזה כבר נקצב בעבר, והמערער לא שילם את האגרה. שלישית, לאור התיאור שלך, סביר מאוד שגם אם ייקצב זמן נוסף, המערער יתחמק שוב ולא תבוצע מסירה, ולא תוכל להינתן החלטה. כך העסק יכול להיגרר הרבה זמן מיותר. תשקול הגשת "בקשה למתן הבהרה לגבי המשך ההליכים". תטען ,בין השאר, בהתאם לראשי הפרקים שהובאו לעיל. תדגיש כי המזכירות שלחה את ההחלטה (אם כי בלי אישור מסירה) והלקוח שלך משלם את מחיר ההתנהלות החמקמקה של המערער , וההליכים כנגדו מתמשכים שלא כדין. תצטט את ההלכות הרלוונטיות לעיל. בנסיבות אלה אתה מבקש הבהרה של בית המשפט לגבי המשך ההליכים, שכן כבר כעת נגרם למרשך עיוות דין בהתמשכות ההליכים, ואתה מבקש למנוע עיוות דין נוסף.

                  • זניחת הליך
                    יוסי | 05/08/2008 07:41

                    אתה צודק והבקשה מוכנה. ממש תודה. אם כי לבושתי לא מצאתי סימוכין להלכה ידועה המאירה את בעל-הדין שלא פנה מיוזמתו לבירור מצב התיק, כאילו זנח ההליך. למעשה רוב הפסיקות מבטאות גמישות מירבית של ביהמ"ש כלפי אזלת-ידם של תובעים גם אם חלפו להם פרקי-זמן משמעותיים של שנה-שנה וחצי. האם תוכל להפנות אותי למילת חיפוש מתאימה יותר כך שאוכל לצטט הלכה זו. גם ללא ציטוט זה הבקשה נראית לי איתנה ומספקת אבל אם אוכל להשלימה טוב יותר, הרי זה עדיף ע"פ הינגפות פעם נוספת בפני העראכה בשלב מקדים זה. תודה מראש. .

                    • פסיקה
                      נ. | 05/08/2008 08:44

                      המגמה היא אכן גמישות בהארכת מועדים. עם זאת, קיימת פסיקה הפוכה. פס"ד שאני לעיתים משתמש בו, הוא ב"ש 261/87 (פס"ד מ"א (2) 692). שם שמגר אומר בין השאר כי : "המגמה להנהיג גמישות יתר לדחיית מועדים, פוגע בחלק אחר מציבור המתדיינים, יהיו אלה הצדדים האחרים באותו תיק או מתדיינים אחרים בתיקים אחרים, שעניינם מושפע בעקיפין מן ההפעלה של המערכת השיפוטית וקיום המועדים בה". פס"ד נוסף שאולי תוכל להעזר בו הוא בש"א (ת"א) 21798/04 רנה נ' רחמים. שם מדובר בנסיבות ספציפיות של אי תשלום אגרה. לדעתי, בכל מקרה סביר כי בסופו של יום המועד לתשלום האגרה אכן יוארך, אך יתכן כי עצם הגשת הבקשה ותוכנה יוכלו לשמש אותך בהמשך. באופן כללי, חשוב לא להיות פאסיבי בהליך. שיהיה בהצלחה