שלום רב, קראתי את הודעתך החשובה

  • הדבקות באיידס
    נשא אחראי | 06/07/2008 11:05

    שלום לכולם , אני מניח שכולכם כאן נתקלתם בשבוע שעבר בידיעה על עלייה חדה במספר הגייז שנדבקו באיידס בשנה האחרונה. נגיף ה HIV מועבר בקלות רבה מדי לטעמי ומנסיון עם הועד למלחמה באיידס , אני לא בטוח אם שם מכוונים את החצים למטרה הנכונה. לידע כללי , נגיף ה HIV איננו מתפשט לבד ברחבי העיר ובעיקר בקרב קהילת הגייז. זו פעולה אקטיבית של אדם/נשא שמעביר את הנגיף בצורה לא אחראית למישהו אחר. במאמר מוסגר אוסיף כי אני נדבקתי לפני למעלה משנתיים ואני חי בשלום עם הנגיף ועם השלכותיו (טוב , לא לגמרי בשלום) , אניי עם בן זוג ויש לי שלושה ילדים. גם לפני שנדבקתי היה לי חבר נשא ואני מניח שקיימתי יחסי מין עם יותר מנשא אחד במהלך השנים וכאן בעצם מתחילה הבעיה....נשאים נוטים שלא לספר לפרטנרים שלהם על הנגיף בגופם וכך חושפים אותו שלא מדעת לתוצאות הקשות של הסקס הספציפי הזה. הועד למלחמה באיידס משתמש במנטרה של "שימו קנדום והכל יהיה בסדר". הפניות של הועד הן לציבור הרחב ולא לנשאים שמספרם צומח למימדים באמת קטסטרופליים בארץ. כאומרים , אנחנו כבר נדבקנו , לנו מותר הכל , אסור להטיף לנו , אסור להזהיר אותנו , אסור לקרוא לנו להיזהר בפעולותינו. בקיצור , אין אחראיים על הפצת הנגיף. בועד טוענים תמיד כי לפי "מחקרים" כחצי מהמדביקים לא יודעים בכלל שהם נשאים ושאלתי בהקשר הזה היא האם לאותו חצי שלא יודע עומדת הגנת ה"לא ידעתי" או שישנן דרגות שונות של אשם בחוק הפלילי. והחצי השני קרי אלה שכן יודעים (לשיטתם של אנשי הועד למלחמה באיידס) , למה הועד מתעקש לא לפנות אליהם ולטפל בהם ולמה הרשויות לא יכולות והאם בעצם הן כן יכולות לטפל בהיבט הפלילי של הפצת נגיף ה HIV. אני גם יכול לספר על לא מעט מקרים שבהם אני שומע על נשאים שמדביקים כאילו אין מחר (כמובן אף אחד לא מזכיר שמות) בסגנון של "אני ואפסי עוד" ומותר לי הכל. אני כותב את ההודעה הזו בכאב רב אבל כל שאלותיי והערותיי וויכוחיי עם האנשים שאמורים לכאורה להילחם בתופעה..לא נענו ונהפוך הוא- התגובות הן כועסות..של זעם..כמעט בסגנון מאיים..כאילו באמת אני נוגע בנקודה רגישה מאוד. אני באמת רוצה לדעת אם ניתן במישור הפלילי להיאבק בתופעה.

    • שלום רב, קראתי את הודעתך החשובה
      עו"ד1 | 07/07/2008 10:54

      אני חייב לציין כי היא מזעזעת משהו, ומצמררת. אני מקווה ראשית - כי תאריך ימים וללא סבל. מעבר לכך, אני סבור שהיושר האישי שלך ראוי להערכה - ואף מעבר - מדובר בדיני נפשות. רציתי לשאול אותך לאור הנכונות שלך לסייע בסוג של מאבק - מהי בעצם ההצעה שלך? מה היית עושה אתה?

      • לעו"ד1
        נשא אחראי | 07/07/2008 14:26

        לשאלתך , אני לא בטוח שיש לי את התשובה לכך לכן ההתלבטות שלי ולכן גם הכאב על המשך ההתנהגויות הללו וחוסר האונים של כולנו , בעיקר הנשאים וגייז באופן יותר כולל, אל מול המשך הפצת הנגיף במימדים של מגיפה. פנייתי אל הפורום הזה היתה אולי כדי לבדוק היבטים פליליים שאולי אלה ירתיעו. אני חושב שמאבק שיכלול את כל הגופים שאמורים לטפל בתופעה הזו , אולי יזיז משהו. אולי גוף עם שיניים שבו ישותפו נשאים , אנשי משרד הבריאת הממונים על בריאות הציבור , אנשי משרד לבטחון פנים עו"דים וחוקרי משטרה , פעילים בקהילת הגייז אבל לא רק כי הבעיה אינה ייחודית לנו...איני יודע..העלאת מודעות הציבור לכך שהתופעה הזו לא תיעלם אם לא נפנה את משאבי הפרסום והאכיפה למקומות המתאימים. לומר "שימו קנדום" וזהו זו ביחה מאחריות ואולי זו הכוונה של אנשי הוועד למלחמה באיידס. לטעמי חשוב לא לשאיר את המאבק בהדבקות האיידס לדיונים פנים קהילתיים של הגייז או הנשאים אלא לפתוח את הדיון בצורה כזו שהשילוב של הפרסום יחד עם ההרתעה שבאכיפה אולי תשנה משהו. אני כבר נשא אבל אני לא יכול לעמוד מנגד כשאלה המקראים ידידיי או אנשים מהקהילה שלי גורמים להתפשטות הנגיף הנורא הזה.

        • לאור חשיבות הדיון הודעת "נשא אחראי" תוצף
          מערכת | 07/07/2008 18:33

          ההודעה של "נשא אחראי" פותחת נושא חשוב לדיון עורכי הדין הפעילים בפורום ומבקרי הפורום בכלל. ההודעה תופיע בראש הפורום בימים הקרובים. נשמח להתייחסותכם. בברכה, הנהלת אתר הפורומים

          • סעיף 218 לחוק העונשין אומר
            אורן | 07/07/2008 22:56

            העושה בהתרשלות מעשה העלול להפיץ מחלה שיש בה סכנת נפשות, דינו - מאסר שלוש שנים; עשה את המעשה במזיד, דינו - מאסר שבע שנים.

            • ח"כ ענבל גבריאלי רצתה להעביר את זה לאחריות קפידה -
              אורן | 07/07/2008 23:03

              אך לא הספיקה. בפסיקה לא ממהרים להרשיע ברשלנות נאשם שלא ידע שהוא נשא או שלפחות לא הוכח שידע/יכול היה לדעת ומאחר וקיום יחסי מין לא מוגנים עדיין לא ערובה להידבקות - קשה להרשיע ברשלנות (גם לעניין ההסתברויות לפי פסיקה של דורנר). אשמח לשמוע תגובות משפטיות נוספות.

    • מודעות הציבור= מניעה.
      עו"ד תמר טסלר | 08/07/2008 14:54

      אני מצטרפת לחבריי ומצדיעה לך נשא אחראי. העלית כאן שאלה חשובה מאין כמותה, אבל אין עליה תשובה חד משמעית וברורה. אני מעולם לא שמעתי על אדם שהורשע כי ברשלנות/ במזיד העביר מחלה, לפחות לא בארץ. שמעתי פעם על צוות רפואי שהדביק במכוון מטופלים, אבל אותם היה קל יותר להרשיע. כמו כן יש כאן בעיה של חיסיון ופרטיות, איך עוקפים את שני אלה? אין ספק שזהו נושא חם וצריך למצוא דרך ליידע את הציבור אודות העניין וכמובן להציע הכוונה והסברה לקהל היעד הסובל הכי הרבה מהתופעה הנ"ל. היה נהדר אילו ניתן היה לעשות פורום בנושא, לצרף אנשי מפתח בקהילה ושל ארגונים העוסקים בנושא ויחד לחשוב מה לעשות. תחשוב על זה אולי ניתן לארגן ערב כזה, ערב שבו יופיעו אנשים שנדבקו (מי שירצה להיחשף), יספרו קצת על איך ולמה, ארגונים יעשו הרצאות הסברה.... יש יום שלם בדצמבר המוקדש לנושא זה, היה נהדר אם ביום זה היתה מועברת פעילות הסברתית רחבת היקף בנושא. מה דעתך?

      • עדכון ומידע
        נשא אחראי | 08/07/2008 17:35

        ראשית תמר תודה על הפירגון. אני חייב לציין ולהודות להנהלת הפורומים כאן שהבינה את חשיבותו של הנושא. ראשית לשאלתך לגבי הרשעת בהעברת הנגיף. לפני כשנתיים הורשע עובד זר מגאנה באינוס והעברת הנגיף ביודעין. הוא הועמד לדין לאחר עבודה קשה עם המלוננות והסכמתן להעיד נגדו שאחרת "אין קייס". היה מן הסתם קל יותר למערכת להעמיד אותו לדין כי הוא לכאורה "לא משלנו". הוא נידון ל 23 שנות מאסר. אבל היה עוד מקרה שבו לפני כשנה נעצר בחור בשם הראל בעקבות תלונות של צעירים שהוא אנס אותם או קיים איתם יחסי מין תחת השפעת סם ה GHB וללא קנדום ביודעו כי הוא נשא. דווקא במקרה הזה למשטרה היו עדויות מוצקות. הראל שוחרר בערבות וברח מהארץ ולפני כמספר חודשים התאבד באמסטרדם. רק כדי לסבר את האוזן , הבעיה הקשה והעיקרית של המשטרה היא בכך שאנשים פוחדים להתלונן על מישהו שהדביק אותם בכוונה , הפחד מהעימות איתו , הפחד מהחשיפה לחוקרים (כי כלפי הציבור הרחב שם המתלונן יישאר חסוי אבל גם חשיפה ברמה כזו מרתיעה) לכן חלק מהקמפיין ההסברתי חייב להיות גם בתחום הזה שאנשים יבואו להתלונן ולא ייפחד ווכן ישלספק למתלוננים מערך תמיכה מתאים. אני מבין כעת כי למשטרה יש חומרים מודיעיניים כלפי נשאים מסוימים שיש מידע בדוק כי הם מדביקים וחלק מהחומרים שוכבים כבר זמן רב במשטרה כי הם חייבים להיות מגובים בעדויות אך הפחד משתק. ן לדעתי זה יכולה להיות אחד מכיווני הפעולה. אל תפחדו להתלונן כי אחרת זה לא ייגמר.

        • המשך- הקריאה לפעולה
          עו"ד תמר טסלר | 08/07/2008 19:50

          נשא יקר, אז אולי יש מקום לשתף פעולה עם הארגונים (עמותות שעובדות עם נוער הומו-לסבי) ולצאת במסע הסברתי רחב היקפים. דרך פורומים באתר, אולי אפילו בניית אתר מיוחד לנושא, קצת תקשורת, ואולי מישהו יתגייס ויתרום כסף למסע בטלוייזיה, אבל עד אז אפשר גם באינטרנט לא פחות טוב להעביר את המסר. אני שואלת, מה אנו האנשים כפרטיים יכולים לעשות? האם יש רעיונות? האם יש לך אנשים שנדבקו בצורה זו ורוצים לתבוע? מה נראית לך דרך הפעולה הטובה ביותר?

          • דרכי פעולה
            נשא אחראי | 09/07/2008 18:03

            היי תמר ושלום לכולם, במהלך השבועיים האחרונים ניסיתי לבחון דרכים לטיפול אמיתי בבעיה. בין היתר העלאת הנושא בפורומים שונים , שיחות עם גורמים במשרד הבריאות , באגודת ההומואים והלסביות , עם חברים נשאים , עם חברים סטרייטים , הומואים , מסתמן איזשהו כיוון פעולה שכרגע אנו בודקים אותו עם כל הגורמים הרלוונטיים. ראשית אנו חושבים שחשוב להפקיע את הדיון הזה מקרב הקהילה ההומולסבית וקהילת הנשאים , הדיונים הפנימיים כדי "לא לכבס את הכביסה המלוכלכת בחוץ" לא הובילו לשום פתרונות פרקטיים כי לא רבים הסכימו עם הגישה שאני מעלה כאן , כל אחד ופחדיו הוא. והדרך להפקעת המונופול על הדיון הזה היא העלאתו לדיון ציבורי בציבור הרחב , רחב ככל האפשר שכולל גם תקשורת. הכיוון הנוסף הוא להביא לקמפיין פרסומי בסגנון "אם לא תתלונן זה לא ייגמר" ולעודד אנשים להתלונן במשטרה ולהעיד כי במשטרה ערוכים לעניין , ובמקביל ליצור מערך תמיכה למתלוננים כמו שעושים לנפגעי/ות תקיפה מינית או לנשים מוכות. אולי קו חם או משהו בסגנון. העניין די בבתוליו וכרגע ניזון ברובו מהאש הבוערת בחלק מהחברים בהם אני. נשמח לכל עזרה ורעיון. ערב מקסים לכולם

            • המשך
              נשא אחראי | 09/07/2008 18:27

              רציתי רק לציין ששני הכיוונים שהזכרתי בהודעה הקודמת שיבואו במקביל , קרי העלאת העניין לדיון ציבורי בציבור הרחב ומתן מערך תמיכה למתלוננים ועידודם להתלונן ע"י מסעי פרסום יצמצם במידה ניכרת את מימדי ההדבקה באיידס. אנשים פשוט יירתעו אם יידעו שהם לא יכולים לעשות ככל העולה על רוחם ולצאת מזה בלי עונש. ושוב ,ערב מקסים

              • חלק מההרתעה גם ענישה
                עו"ד תמר טסלר | 13/07/2008 14:15

                חלק ממערך ההרתעה וההסברה, לעניות דעתי, צריך להיות גם מערך הענישה. הן ענישה פלילית והן תביעות נזיקיות כנגד המעבירים. מקווה לראות אתכם עוד מעט בכל כלי התקשרות.