תביעות ייצוגיות

  • האם התובענות הייצוגיות לא נהפך ל"שוק" של תביעות בעקבות השינוי בחקיקה?
    עו"ד יצחק גאגולה | 17/02/2008 22:39

    בעקבות השינוי בחוק התובענות הייצוגיות לפני כשנתיים (בשלהי הכנסת ה - 16), חלו שינויים בהגשת תביעות ייצוגיות. כך, שאין לך יום כמעט שאינך שומע על תביעה כזו או אחרת. רובם המכריע (כמו מאז, כן עתה) נדחים. אך, לעומת מה שהיה לפני השינוי בחוק, עתה המגמה השתנתה במקצת לטובת התובעים - כך שבתי המשפט קשובים יותר לתביעות מעין אלה, וישנה תחושה - שאולי ננסה, מה כבר יכול לקרות?! בל נשכח, כי עניין התובענות הייצוגיות הינו תובענה מורכבת, בתהליכי הקבלה השונים, ועד לשלבה המכריע הסופי - קבלת התביעה. ובכ"ז רבים וטובים מנסים את כוחם בדרך זו. השאלה הגדולה היא, האם ב"שוק" שנוצר בעניין חשוב כזה - לא נגרם נזק בלתי הפיך ל"מהות" הרציו שמאחורי נושא התובענות הייצוגיות - בעניינים שבאמת ישנו "כייס" לתביעה? אולי ישנן דרכים לסינון הגשות התביעות - מה שלדעתי גורם נזק גם לנושאים חשובים באמת המאוד בוערים בחיינו - בעניינים שביהמ"ש היה לה לתת את הדעת באופן רציני לשינוי הפגמים הקיימים.... חבריי מוזמנים להציע הצעות לייעול הנושא. הצעות שאולי מישהו מהמיישמים בשטח ייקח לתשומת ליבו. (חברי כנסת, שופטים ועוד...).

    • תביעות ייצוגיות
      עו"ד אמיתי אביעד | 18/02/2008 11:04

      התפרסמה לאחרונה (11.2.2008) כתבה מקיפה בנושא בעיתון גלובס ששימשה לטעמי שופר לכל הנוגעים בדבר איש איש לפי הצד שבו נוקט בד"כ. הפתרון לכל אלו הוא סינון מחמיר ביותר של מערך קבלת עוה"ד לשורותינו, כפי שדוגל בכך יו"ר הלשכה החדש. המשך כניסתם של עו"ד ברמה נמוכה [בלשון המעטה]לשוק עוה"ד הקיים - היא לטעמי המקור לתופעות "שונות ומשונות" אשר נתקלים בהם באחרונה- כולל בעניין הגשת תובענות ייצוגיות שנערכות כלאחר יד ובאופן מביש.

      • אין זה קשור - התופעה הייתה קיימת גם קודם רק שכעת הוא "גולש"
        עו"ד יצחק גאגולה | 18/02/2008 22:44

        עובדה היא: כי בתוצאה ברוב התובענות הייצוגיות ישנה כישלון. התופעה הייתה קיימת גם קודם, רק שהיא התעצמה ונהייתה לתופעה של "שוק" - לכל המרבה בהגשת תובענה מסוג זה, והרי שזה עבר כבר מזמן את הטעם הטוב והסביר. תופעת ריבוי עורכי דין, הינה קשה וכואבת, ויש לתת עליה את הדעת. לא הייתי מערב את הנושא בעניין זה, שהרי התופעה הייתה קיימת גם לפני כן ( לפני ריבוי עו"ד) כפי שאמרתי.