הקשחת התנאים לקבלת רישיון עורך דין

  • הקשחת תנאי קבלת הרישון - לאור בחינות הלשכה האחרונות
    עו"ד אדי סוברי | 01/01/2008 15:10

    מה דעתכם על השינוי שחל בלשכה לעניין רמת הקושי של בחינות הלשכה? אתם יודעים שכמות הנכשלים עולה על 45%, שלא נדבר על הצעקה הגדולה שקמה וראינו אותה פה עם אלפי גולשים בפורום בחינות לשכה עד לפני חודש... האם אתם בעד או נגד? האם מישהו פה חושב שבחינות קשות באמת יפחיתו את כמות עורכי הדין? האם באמת זה תורם ליוקרת המקצוע כשבבחינה נשאלים על שאלות איזוטריות (שגם טובי עורכי הדין לא יודעים)? באמת נראה למישהו שייסגרו כל המכללות והמוסדות? למה נראה לי שכדי שיגיעו למקצוע מוכשרים יותר כדאי ללמוד מהעמיתים בעולם, המחייבים תואר נוסף בטרם מתקבלים ללימודי משפטים + את התואר במשפטים (לא את הבחינה) אי אפשר לעבור בהליכה!!! משיחותיי עם מכירי הפקולטות הטובות בעולם, שם, אין חיה כזו: "לא להגיע לשיעורים", "לא לקרוא פסקי דין לפני ההרצאה"... כולם עמלים מאוד קשה בתואר הזה... מה דעתכם? אני סבור שהקשחת הדרישות והמטלות בדרך (מתוך מטרה להעמיק חקר, להפוך סטודנטים למשפטים למשפטנים של ממש אוהבי ומביני משפט) ולא הבחינות בסוף הדרך הן שצריכות להשתנות. ומי שמשקיע לאורך כל הדרך, אין מקום להכשיל אותו ברגע האחרון או להעמיד אותו בפני מבחן בלתי אפשרי! אדרבא, בחינה הוגנת ואף קלה משהו - היא שצריכה לסיים את המרוץ לגלימה. כי העיקר הוא המרוץ, השנים באקדמיה, לא המשוכה האחרונה. אשמח לשמוע את דעתכם כאן. הזמנתי גם את פעילי פורום בחינות לשכה להצטרף כאן לדיון.

    • הקשחת התנאים לקבלת רישיון עורך דין
      טלי קסלר, עו"ד | 01/01/2008 20:48

      אני חושבת שאם יש כוונה אמיתית להקשיח את הבחינות, והדבר יחזור על עצמו בצורה עקבית ומכוונת לאורך שנים, בסופו של דבר זה יועיל למקצוע. ישנם תחומים בהם ידוע שאחרי שנים של לימודים צריך לעבור בחינות קשות ומתישות - שמאות מקרקעין - אחרי שנים של לימודים ואחרי התמחות ארוכה - יש בחינה קשה מאוד (יש הנבחנים בבחינה זו 4 ו-5 פעמים עד שמצליחים לעבור). הדבר ידוע ומשמש כסוג של "וסת" לכמות האנשים שפונים לדרך זו. גם בראיית חשבון - אחרי שנים של לימודים (אפילו יותר ממשפטים), התמחות ארוכה (שנתיים) - יש בחינות קשות, שידוע שלא ניתן לעבור אותן "בהליכה". גם התחום הזה אינו כה רווי כמו עריכת דין. גם בהנחה, שהאוניברסיטאות יקשיחו את הלימודים, כך שאי אפשר יהיה לצלוח את התואר "בהליכה", עדיין אין לצפות מהמכללות שמטרותיהן יותר עסקיות באופיין, להקשיח את התארים בהתאמה לאוניברסיטאות. מה שברור זה שאת הכמויות האדירות של עורכי הדין שמצטרפים בכל שנה למקצוע, ומזיקים לכולנו, חייבים, איכשהו, לנסות ולצמצם. אם העובדה שקשה מאוד למצוא מקום להתמחות וקשה לא פחות למצוא אח"כ עבודה כעורך דין שכיר, אינה מרפה את ידיהם של הסטודנטים הפוטנציאליים למשפטים, אולי בחינות לשכה קשות במיוחד יעשו זאת. לא בטוח ששאלות פינתיות ואיזוטריות הן הדרך. אולי מוטב לעשות זאת באמצעות בחינה קשה, שהשאלות בה הן רלבנטיות, חשובות ומצריכות ידע והבנת התחום.

    • בחינות לשכה
      עו"ד אוחנה | 04/01/2008 08:50

      ראשית תרשה לי לתקן אותך בכותבך "לאור בחינות הלשכה האחרונות" מאחר ואם כוונתך היא אף לבחינת מאי 07 הרי זו טעות. בבחינת מאי 07 היו אחוזי מעבר מהגבוהים בבחינות הלשכה וזו נחשבה לבחינה קלה במיוחד. אני מניח כי כוונתך היא לבחינת אוק' 07 שזו כפי הידוע הבחינה הקשה והמכשילה ביותר בתולדות בחינות לשכת עו"ד. ובאשר לעצם הדיון בסוגיית הקשחת תנאי קבלת הרישיון, הנני סבור כי יש למצוא את הדרך הנכונה והיעילה על מנת להקשות את קבלת החברים ללשכה ואכן לדרוש איכויות גבוהות יותר מסטודנטים ומתמחים במשפטים אך זאת לא ע"י בחינת לשכה המורכבת ברובה משאלות איזוטריות אשר מכילה מגמת הכשלה. הפיתרון לכך לדעתי הינו מורכב יותר יש לבחון את הסוגייה בצורה יותר רצינית לדוגמא: להגדיר למוסדות להשכלה גבוהה במשפטים תנאי קבלה מסוימים (נוקשים יותר), בחינת לשכה במתכונת שונה מזו הקיימת היום.

    • אין ליספק שהקשחת הדרישות והתנאים צריכה להבתצע לפני הקבלה ללימודים, ובמהלכם..
      גדי | 04/01/2008 14:43

      ולא צריך לחפש לפגוע באלה שכבר צלחו את כל שנות התואר!!