תביעת לשון הרע ע"פ הדין העברי

  • האם מותר לתבוע על לשון הרע על פי ההלכה?
    דניאל | 13/04/2013 21:21

    שלום רב,האם מותר לי לתבוע על לשון הרע על פי ההלכה? ללא הוכחת נזק.מדובר בחברה עסקית אשר מסרה ידיעות כוזבות למשטרה במטרה להפליל אותי, על מנת ליצור להם טענות הגנה בסכסוך עסקי.התיק במשטרה נסגר אך יש לי רישום.אך במשך ארבעה חודשים אני בזבזתי המון זמן בניסיון לנקות את שמי, להתמודד משפטית עם דברים שאין לי ניסיון בהם. וזה פגע לי בעבודה מאחר והייתי טרוד במחשבות רבות ואני טרוד בהם עד היום.אבל בעזרת השם הבנתי שהעולם עומד על אמת, ולשקר אין רגליים.ואני אכן יכול להכיח בקלות בבית משפט שהם שקרו ביודעים ובזדון.אך האם מותר לי לתבוע אותם כספית ולקבל על זה כסף? אם אני אתבע אני ינצח.מדובר על חברה גדולה ומוכרת שפעלו בטפשות.בברכה.

    • תביעת לשון הרע ע"פ הדין העברי
      טו"ר יצחק עמרני | 13/04/2013 22:33

      שאלתך נחלקת לשני חלקים: א. תביעת לשון הרע - ע"פ חוק איסור לשון הרע, דהיינו קנס כספי. ב. תביעת נזיקין - קי תביעה בגין הנזק שנוצר מחמת הלשו הע. ואפרט: א. לשון הרע בעצם, על אף האיסור החמור של לשון הרע ע"פ ההלכה, איננה מחייבת את המספר לשון הרע בקנס או בתשלום כל שהוא. הדין הבסיסי שנקבע בפוסקי ההלכה הינו כי "המבייש בדברים אינו בר תשלומים" (שולחן ערוך, חו"מ), שכן תשלומי "בושת" נקבעו כראש נזק אגב החובל בחברו, לאמור המזיקו נזק גוף. אולם בהמשך אותו סעיף פוסק השולחן ערוך כי "יש לבית דין בכל מקום ובכל זמן לגדור כפי מה שיראו ויש אומרים שמנדין אותו עד שיפייס המבוייש". דברים ברוח זו נמצא גם בפסקי הרא"ש על מסכת בבא קמא המביא את דברי רב שרירא גאון כהאי לישנא "ומסתברא דיותר בשת בדברים מבשת של חבלה, דאין דבר גדול כלשון הרע ודבה שאדם מוציא על חברו". מאידך גיסא, היו פוסקים שפסקו מפורשות שבצד הסנקציה החברתית של נידוי, ניתנו גם עונשים ממוניים. הרשב"א למשל נוקט בעמדה זו "דינא דגמרא ידוע, הקורא לחברו ממזר סופג את הארבעים והכל לפי מה שהוא אדם, אם רגיל בכך ראוי לקנסו ביותר אף לפי כבוד הגדולים שבקש לפגום… והמחרף יחוש לעצמו ויסגף עצמו בתעניות ובמלקויות, גם ממון יתן ויתכפר לו, אולי יש תקוה, כי מאוד יש עון גדול ועונש לשלוח יד בקדושים אשר בארץ (תלמידי חכמים)" (שו"ת הרשב"א ). גם הרמב"ם פסק כי "המבייש את חברו בדברים או שרקק על בגדיו, פטור מהתשלומים ויש לבית דין לגדור בדבר בכל מקום ובכל זמן כפי שיראו, ואם בייש תלמיד חכם, חייב לשלם לו בושת שלמה אע"פ שלא ביישו אלא בדברים, כבר נפסק הדין שכל המבייש תלמיד חכם אפילו בדברים, קונסין אותו וגובין ממנו משקל שלשים וחמישה דינר מן הזהב שהוא משקל תשע סלעים פחות רביע" (רמב"ם, היד החזקה, חובל ומזיק ). וכתב המגיד משנה במקום בפירושו על הרמב"ם, כי "נהגו בו הגאונים ז"ל ולא חילקו בין תלמיד חכם לחבירו" (ראה גם שו"ת תרומת הדשן וכן שם בחלק פסקים וכתבים , אשר פסק שאין מקום למתן פיצוי כספי בגין הוצאת שם רע). ב.כלפי התביעה הנזיקית יש לבחון האם נגרם לך נזק ישיר או עקיף דהינו גרמא או גרמי.

      • פירוט המקרה
        אותו אחד | 15/04/2013 07:33

        מדובר במקרה מצער שקרה לי, כאשר חברה שהייתי לקוח שלה הפלילה אותי בעבירת הטרדה, כלומר מסרו ידיעות כוזבות למשטרה ביודעין ובזדון שמעולם לא התקיימו במציאות. הם עשו זאת ממניעים עסקיים, כדי שהם יוכלו להעליל עליי. התיק נסגר(יש לי רישום), אך הדבר גרם לי להרבה עוגמת נפש להרבה בזבוז זמן, הרבה פחד מאחר ואותה חברה אף שלחה לי מכתב איום שהם יעשו את זה שוב. והדבר אף גרם לי לפחד רב ששמי יוכפש אם אתבע אותם. זה בערך ארבעה חודשים שאני מבזבז על זה לא מעט זמן, מחפש מידע באינטרנט, לומד איך מתנהלים מול המשטרה, איך מדברים מול המשטרה , איך אני מנקה את שמי. המשטרה עשו לי הרבה כאב ראש כי הם לא פתוחים להקשיב כלל וכלל, זה כמו לדבר לקיר למרות שניסיתי ליצור איתם קשר, לקבל מהם את חומר החקירה אך הם לא מקשיבים זה גרם לי להרבה עוגמת נפש ודאגה. ועקב כך ,כבר ארבעה חודשים שגרת חיי שובשה כי המחשבה שלי עוסקת בעוול שנעשה לי, איך אני מנקה את שמי, איך אני מתמודד איתם. האם ההלכה מתירה לתבוע כספית על על כל הזמן שבזבזתי עקב כך? זה פגע לי בפרנסה מאחר ולא הצלחתי להעסיק עצמי בעבודה אלא בדברים אלו. או שאסור לי לתבוע על כך מאחר וזה משמיים. אני מדגיש - מדובר על תביעת חברה( ולא רק אדם). אני רוצה לדעת את האמת. למען הסר הספק, מידה ואתבע זה לא יוכל להיות בבית דין תורה מאחר והליך זה מצריך צו גילוי מסמכים ושאלונים שיחייבו אותם לענות ולחשוף את האמת. ובכלל, על מה אסור לתבוע על פי ההלכה ולקבל כסף. בברכה.

        • מציע לך לפנות לאיש מקצוע  לת
          טו"ר יצחק עמרני | 17/04/2013 12:46

          • השאלה אם מותר לתבוע על לשון הרע?
            אותו אחד | 19/04/2013 04:19

            שלום רב,השאלה היא האם מותר לתבוע על לשון הרע .בברכה.

            • השבתי
              טו"ר יצחק עמרני | 19/04/2013 12:54

              עיין לעיל. ישנה מחלוקת. ואם ישנו היזק בפועל - ישיר, אז לכל הדעות מותר.