בבקשה, פרט את שאלתך.

  • השתלמות לשופטים במשפט עברי
    דין | 15/01/2012 22:13

    האם קיימים מקורות על היחס של המשפט העברי להשתלמות והתלמדות הדיינים במסגרת תפקידם?

    • בבקשה, פרט את שאלתך.  לת
      טו"ר יצחק עמרני | 16/01/2012 01:04

      • השתלמויות שופטים
        דין | 16/01/2012 17:13

        כוונתי היא האם קיימת במשפט עברי התייחסות לדיינים המכהנים בפועל ונדרשים להתלמד או לעבור השתלמויות שלא כדרך הפסיקה ועשיית המשפט בבתי דין אלא כדרך לימוד חיצוני, כמעין מדרש לשופטים (בדומה למכון להשתלמויות כיום), על מנת להרחיב את נסיונם מהשיתופיות של מקרים משפטיים בדגש על שיקול דעת שיפוטי, הערכת ראיות ושיקול דעת בענישה? תודה.

        • תשובה על דרך אפשר...
          עו"ד איתי יפה | 17/01/2012 18:56

          חובת הלימוד התמידי חלה על כל יהודי בהתאם לצו התורני "והגית בו יומם ולילה" וכן בהתאם לציווי "כי היא חכמתכם ובינתכם לעיני העמים, כי מי גוי גדול אשר לו משפטים צדיקים ככל דברי התורה הזו". הדיינים למרות היותם הסמכות העליונה בהשקפה ההלכתית וכינויים בתורת משה "אלוהים" (עיין רש"י על הפסוק "אלוהים לא תקלל ונשיא בעמך לא תאור"), עדיין חייבים בחובת הכבוד כלפי מי שגדול מהם בידיעה וכמו שמובא באבות פר' ו משנה ג' "כל הלומד מחבירו הלכה אחת ... חייב בכבודו... ומה דוד מלך ישראל שלא למד מאחיתופל אלא דבר אחד קראו רבי אלופי ומיודעי, על אחת כמה וכמה שכל הלומד מחבירו הלכה אחת או אפי' אות אחת חייב בכבודו...", מעבר לכך נדרשו הדיינים גם לזהירות ולליבון הלכה כמובא שם "חכמים היזהרו בדבריכם שמא תחובו חובת גלות ותגלו למקום המים הרעים ויגלו התלמידים הבאים אחריכם ונמצא שם שמים מתחלל" כמובן שהמשנה מדברת במטאפורה ומשמעות הדברים בעברית מדוברת "תשקלו מילים". לסיום אציין שהתורה רואה בעבירה שבוצעה בשל הלכה מוטעית שיצאה מאת הסנהדרין כעוון שמוטל על כלל הציבור ויש להקריב על כך קרבן ציבור, ברי שדרך זו לפרסם טעות הלכתית יש בה כדי להבהיר לדיינים כי עול כבד מונח על כתפיהם ועליהם להיזהר בפסקי ההלכה היוצאים תחת ידיהם. ואולי לסיום נציין את המשנה "אהוב את המלאכה ושנא את הרבנות" המפרשים על אתר מבהירים את כובד האחריות שיש על כתפיו של מורה הוראה בישראל. זה באופן כללי מידיעותי הפרטיות מתקופת ישיבתי בשבת תחכמוני. ברי לי כי שווה ליתן הצצה בדברי הרמב"ם בהלכות שופטים. ולראות את דברי ישעיהו הנביא על השופטים בתקופתו. מקווה שסייעתי.

          • רוב תודות על הזמן שהקדשת לתשובה, זה עזר מאוד!  לת
            דין | 17/01/2012 21:56

        • הסמכה לדיינות
          טו"ר יצחק עמרני | 17/01/2012 21:14

          ע"פ התורה, אין איזה שהוא "תואר" שמקנה לבן אדם את הרשיון לשפוט. אלא, דיין אמור להיות אדם שהוא תלמיד חכם ושלמד את הש"ס והפוסקים. מכאן, שאין את המושג הזה של "השתלמות" אצל דיינים. הרבנות, כאן בארץ, הנהיגה תעודת "הסמכה לדיינות" אשר לה זכאי אדם הנבחן על חושן משפט ואבן העזר. אך גם כאן, אין איזו שהיא "השתלמות" לדיין. דיין תמיד צריך ללמוד ולהרחיב את ידיעותיו, אך ללא "השתלמויות מיוחדות".

          • תודה רבה על התשובתך, זה עזר לי מאוד.  לת
            דין | 17/01/2012 21:58

            • בבקשה  לת
              טו"ר יצחק עמרני | 19/01/2012 20:24

        • שלום
          ענבר | 21/01/2012 21:15

          ערב טוב, באותו הקשר הפנתה אותנו להלכות שופטים רמב"ם, על איזה פרק מדובר? ואוסיף לשאלה, כי אם מדובר על שיקול דעת בהקשר לדיני ראיות וענישה, האם יש התייחסות שונה? תודה