מורכב

  • דינא דמלכותא דינא
    כנרת | 20/05/2009 16:03

    האם כאשר בי"ד בדיון כלשהו מגיע ללאקונה בדין העברי הוא יכול לאמץ הסדר שנהוג במשפט האזרחי בטענה שהוא דין דותר (בגלל דינא דמלכותא דינא) או שהוא צריך למצוא פתרון על דרך ההיקש? אשמח לתשובה.

    • מורכב
      אמיר | 12/06/2009 01:09

      ישנם כללים מתי מותר לפי ההלכה להחיל את דין המדינה. המושג" דינא דמלכותא דינא" אינו אומר שניתן לקבל את חוקי המדינה ולפסוק על פיהם דין בבית דין רבני או תורני. ישנם כללים מתי מותר ומתי אסור. בנושא זה, שהוא מורכב ביותר, נכתבה עבודת דוקטורט ופורסמו מאמרים לא מעטים. לא ניתן לענות על כך במסגרת זו ובטח לא תשובה כללית. לפעמים כן ניתן לאמץ את הוראות החוק כפסיקה ההלכתית אם ההלכה מכירה בכך שמנהג המדינה קובע. כך למשל בדיני עבודה בנושאים מסוימים [לא כולם].