כיפה ועוד

  • שלום יש לי שאלה שמציקה לי מבחינת ההלכה:
    אושר | 01/04/2008 10:53

    שאלה ראשונה: האם כשאני מברך על (אוכל/תפילה וכו') ואין לי כיפה על הראש - מה המשמעות? האם זו ברכה לבטלה? האם זה איסור או משהו כזה? שאלה שנייה: האם מותר לדבר תוך כדי נטילת ידיים שאחרי הנוחיות, ורק אחרי כמה שניות לברך אשר יצר.

    • כיפה ועוד
      ד"ר יצחק ברנד | 01/04/2008 16:43

      תחילה הבהרה: הפורום מיועד לשאלות בתחום המשפט העברי. בשאלות הלכתיות מומלץ לפנות לפורומים שרבנים ופוסקי הלכות משיבים בהם. באשר לשאלותיך: מן התלמוד עולה שחכמים ויראים היו מכסים ראשם משום יראת שמים, ועל כך צריך לעשות בעת שמזכירים שם שמים, בתלמוד תורה, בתפילה ובברכות. מי שאינו עושה כןף אפ שנהג שלא כראוי, ברכתו אינה לבטלה, אלא שאינה ראויה. באשר לשאלה השניה: דין הפסק בנטילת ידיים (תיכף לנטלה ברכה) לא נאמר על נטילת ידים שאחר שירותים. לפיכך, מותר תדבר בעת הנטילה, ואף אחריה. עם זאת, ברכת אשר יצר צריכה להיאמר בסמוך ליציאה מן השירותים. על כן, אין איסור להפסיק בדיבור לאחר הנטילה אולם מומלץ שההפסקה לא תהיה ארוכה.

      • הזכרת שם ה' ללא כיסוי ראש מהווה מחדל
        אריאל טל | 08/04/2008 11:06

        ראשית ענה יפה לשאלותיך ד"ר בראנד. אוסיף מעט ואציין כי לכיסוי הראש חשיבות עליונה ולו בגין חיוב הלכתי לעשות כן ואל לאדם להוציא עצמו מההלכה " שאין להקב"ה אלא ד' אמות של הלכה" ע"פ המשפט העברי מנהג יכול להיעשות הלכה ומכאן הוא מהווה חיוב הלכתי לעשיית מצווה זו אם כן הרי גם לו הרקע לכיסוי הראש הנו נעוץ במנהג קדום הרי שהיום המנהג הפך להלכה. כיסוי הראש נועד לסמל יראת שמים ואמונה בה' אלוקי ישראל ומי שמזכיר את שם ה' ללא כיסוי ראש הרי הוא כאילו מזלזל בשם הקדוש , מכאן שאסור להזכיר בקול שם ה' ללא כיסוי ראש שכן הדבר מהווה זלזול באל אגב לדעתי מי ששוכח לשים כיסוי ראש שעה שהוא מזכיר את שם ה' יש בו חסר הטעון השלמה פנימית .