מותר. בכמה וכמה תנאים מגבילים מאד.

  • האם עונש מוות מותר על פי המשפט העברי ?  לת
    דורי | 28/11/2007 23:18

    • מותר. בכמה וכמה תנאים מגבילים מאד.
      ירון | 29/11/2007 18:31

      1על עבירות קשות במיוחד, כגון רצח חילול שבת ועוד.2. ההרכב המשפטי הוא מיוחד במינו, דהיינו סנהדרין (בית דין גדול ומרכזי, אחד בכל העולם) של שבעים ואחד איש. 2. רק על פי עדות שני עדים המוגדרים כשרים.(עדים כשרים הם זכרים יהודים גדולים והם עצמם לא חוטאים ועוד הגדרות. וכן אסור שיהיו קרובים של הנאשם או סתם נוגעים בדבר בכל צורה) 3. העדים עוברים מערכת מסועפת של חקירות ודרישות קשות מאד. אם העד נכשל באחת מהם, הלכה העדות. 3. העדים צריכים לראות ממש את מעשה העבירה. שום עדות נסיבתית, חזקה וקרובה ככל שתהיה לא תתקבל .(במשפט שהעונש בו הוא מוות)4. הודאת הנאשם חסרת ערך לחלוטין ולא יתחשבו בה בכל מצב.5. העדים (או אדם אחר) התרו בנאשם ל פ נ י שהוא חטא כי המעשה שהוא עושה דינו מוות. גם על ההתראה צריך עדים וחקירה ודרעישה כאמור לעיל. אם לא התרו, אין עונש מוות. ישנם תנאים נוספים כגון שהדיינים צריכים לצום לפני ההחלטה ועוד ועוד. מהאמור לעיל מובן למה נאמר שסנהדרין שהיתה הורגת אחת לש ב ע י ם שנה נחשבה "קטלנית". יהי רצון שישובו שופטנו כבראשונה.

      • תיקון לדברי ירון
        יצחק | 19/12/2007 14:05

        1. בי"ד המוסמך להטיל עונש מוות הוא בית דין של עשרים ושלושה ואין צורך דוקא בב"ד של שבעים ואחד. בי"ד של 71 תפקידו לפסוק בעניינם הקשורים לכלל העם (יציאה למלחמה וכדו') ובעוד כמה דינים מיוחדים (זקן ממרא ועוד). 2. ישנו מצב שבו מתחייבים עונש מיתה גם ללא התראה וזה המקרה של עדים זוממים כיון שבשעה שהם עוברים את העבירה אין הדבר ידוע.

    • תוספת קלה לדברי ירון
      ד"ר יצחק ברנד | 02/12/2007 22:50

      דברי ירון נכונים באשר לעונש מוות עפ"י הדין. קיימת אפשרות לעונש מוות בהוראת שעה (מעין תקש"ח). יש הרואים בכך מעין סמכות חריגה של חכמים לגדור פרצות, ויש הרואים בכך השלך נוסף של משפט המלך, שרשאי לענוש - אף עונשי מוות - לצורך הסדר החברתי (ר"ן, סנהדרין).

      • תוספת קלילה לד"ר ברנד
        אריאל טל | 09/04/2008 21:09

        ככלל תורת ישראל בעד עונש מוות בסייגים הראויים התורה קובעת עונש מוות לחוטאים שבין האדם למקום כגון חילול שבת אולם הנוהג שהיה קיים היה להשאיר את דין החוטא בידי שמים. [ שימא את מותו בדרך הטבע כביכול ולא בידי בית הדין] בעניינים שבין אדם לחבירו כגון דין של רוצח דינו מוות בידי בית הדין פועל יוצא כי מחבלים לפי דין תורה דינם מוות כל הנ"ל בכפוף לסייגים רבים למנוע מצב בו בית הדין טועה והורג חף מפשע חלילה