בן שאינו עומד ברשות עצמו

  • הגדרת מונח
    ראובן | 18/08/2022 09:26

    אשמח לדעת מה הפרשנות המשפטית למונח: "בן שאינו עומד ברשות עצמו"

    (לקוח מתקנון הקרן לביטוח הדדי של  הסתדרות עובדי המדינה , לצורך מתן פיצוי בגין מוות)

    • בן שאינו עומד ברשות עצמו
      עו"ד מיטל ירון | 18/08/2022 14:08

      שלום ראובן

      המונח מוגדר בפרק ההגדרות שבחוק "שירות המדינה (גמלאות)" וכן חפש ברשת את  "נוהל לקביעת זכות לשאיר שאינו עומד ברשות עצמו" שפרסמה מנהלת הגמלאות.

      בברכה,

      מיטל ירון, עו"ד
      מנהלת פורום דיני ביטוח
      מנורת המאור 2 תל אביב

      טלפון: 073-7893544, מייל: m@yaron.law

      • שאלת המשך
        ראובן | 18/08/2022 14:41

        ראשית תודה

        אני לא ראיתי שזה מוגדר.

        אני מפרש את המונח "אינו עומד ברשות עצמו " כמשמעותו.

        אני רווק , שגר עם הניפטר (אבי) במשך שנים רבות עד יום מותו בדירתו,(אין לי דירה משלי).

        אבי מימן אותי כלכלית ,ואני דאגתי לו 24/7 בתפקוד היום יומי, ועל כן לא התאפשר לי לעבוד ולהתפרנס בכל השנים הללו.

        לעומת זאת הקרן לביטוח הדדי מפרשים את המונח כאדם בעל נכות.

        ההבדל בין הפרשנויות זה עשרות אלפי שקלים בפיצוי.

        מה דעתך ?

        • שאיר שאינו יכול לעמוד בזכות עצמו
          עו"ד מיטל ירון | 18/08/2022 23:11

          שלום רב

          על פי החוק והנוהל שאליהם הפנתי אותך מדובר באי יכולת לעבוד מבחינה רפואית.

          בברכה,

          מיטל ירון, עו"ד
          מנהלת פורום דיני ביטוח
          מנורת המאור 2 תל אביב

          טלפון: 073-7893544, מייל: m@yaron.law

          • שאלת המשך
            ראובן | 19/08/2022 11:38

            ראשית תודה על התשובה

            שאלה נוספת ברשותך

            אני מבין שלדעתך אין סיכוי בתביעה.

            אך מה עושים בנוגע לפרמיה ששילם אבי במשך 23 שנה , שמיתוכם  8  שנים מיום פטירת

            אימי ז"ל . ששולמה על סתם , כי חשב שאני כבן הסמוך על שולחננו יזכה  במענק פטירה ביום פטירתו , והקרן אף פעם לא ביקשה להתעדכן בסטטוס המשפחתי שלו , וליידעו כי אין מי שיקבל את המענק ביום פטירתו.

            בתודה מראש

            • המשך תשובה
              עו"ד מיטל ירון | 19/08/2022 12:03

              לא הבעתי את דעתי לגבי סיכויי התביעה שכן איני מכירה את העובדות.

              הפורום אינו מתאים לשאלתך ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. מציעה שתפנה לייעוץ משפטי לבדוק את זכויותך.

              בברכה,

              מיטל ירון, עו"ד
              מנהלת פורום דיני ביטוח
              מנורת המאור 2 תל אביב

              טלפון: 073-7893544, מייל: m@yaron.law

              • עובדות
                ראובן | 19/08/2022 15:32

                בתאריך 27.8.20 ניפטר אבי ז"ל בגיל 87.

                אבי היה פנסיונר של עובדי המדינה , וביטח את שאיריו מיום פרישתו לגמלאות בקרן לביטוח הדדי של הסתדרות עובדי המדינה. על ידי תשלום פרמיה חודשית וזאת במשך 23 שנה.

                עם פטירתו הופסקו תשלומי הפרמיה .

                למרות זאת במשך כחצי שנה נציגי הקרן לא התענינו ולא יצרו קשר עם המוטבים, על מנת לברר את סיבת הפסקת התשלום , וכן לידע את המוטבים על זכאותם הביטוחית (דבר טמוע לכשעצמו , המעיד על כוונתם שלא לשלם פיצוי כספי).

                לאחר חצי שנה מיום מותו של אבי , אני התקשרתי באופן יזום ודיברתי עם נציגת הקרן, שאמרה:

                שסכום המענק בגין פטירה הוא כ- 31,000 ש"ח צמוד למדד, והוא ניתן רק לבת הזוג , או לבן נכה.

                אני הצטערתי לשמוע זאת , מאחר ואימי נפטרה 8 שנים קודם לכן , ואף פעם אבי לא נישאל ע"י הקרן לסטטוס המשפחתי שלו.

                מאחר ואני לא נכה , אבי שילם לאורך כל התקופה , פרמיה "על סתם".

                בבודקי את תקנון הקרן , ראיתי שהמילה נכות לא מופיעה (וזאת פרשנות של הקרן) , מה שכן רשום  שהזכאות תינתן "לילדים מעל גיל 18 שאינם עומדים ברשות עצמם ואינם מסוגלים לעבוד לפרנסתם."

                וזה בדיוק היה מצבי , אני רווק ,שגרתי עם אבי , וחיתי על חשבונו, לא עבדתי לפרנסתי מאחר ונדרשתי אליו 24/7.

                על כן אני חושב שאני זכאי לקבל את מענק הפטירה.

                לאחר שקבלתי תשובה שלילית ממנכ"לית הקרן , ביקשתי לקבל את התייחסותו של יושב ראש הקרן לדבר ,אך הוא סירב.

                על כן , דעתי היא :

                שאם הקרן לביטוח הדדי מעוניינים לשלם מענק רק לבן משפחה נכה , אז שירשמו זאת באופן מפורש בתקנון ,ולא יטעו את המבוטחים כפי שנעשה במקרה זה.

                מפנייתי לרשות שוק ההון במשרד האוצר , קיבלתי תשובות שלטעמי לא מניחות את הדעת .

                ("לא מצנו שהקרן פעלה שלא כדין")

                וכשביקשתי מראשות שוק ההון פרשנות , והתייחסות ספציפית

                       למונח -"אינו עומד ברשות עצמו".

                 והתייחסות - למצב שהפרמיה לפוליסה ניגבת במשך 23 שנה מפנסיונר מבוגר , מבלי       להתעדכן  בסטטוס המשפחתי של המבוטח   לכל אורך השנים , ובקרות מיקרה מוות ,לטעון שהפוליסה לא חלה על המצב הקים.

                נעניתי בדחיה.

                אודה לך באם תמליצי לי כיצד לפעול

                בתודה מראש

                ראובן

                • המשך תשובה
                  עו"ד מיטל ירון | 22/08/2022 11:02

                  ראובן שלום

                  הפורום לא נועד לייעוץ מסוג זה. מציעה שתפנה לייעוץ עו"ד.

                  בברכה,

                  מיטל ירון, עו"ד
                  מנהלת פורום דיני ביטוח
                  מנורת המאור 2 תל אביב

                  טלפון: 073-7893544, מייל: m@yaron.law