מה עושים כשהאפוטרופוס לא ממלא כראוי את תפקידו?

  • חלוקת רכוש
    יוסי | 09/08/2022 11:25

    זוג קשישים נשוי מעל 21 שנה שניהלו כלכלה משותפת בחשבונות נפרדים - והבעל נעשה דמנטי ואישתו בעצמה סיעודית - ומונה  אפוטרופוס לרכוש לבעל הדמנטי- והאפוטרופוס הקציב סכום כסף חודשי שיועברו לאישתו הקשישה וכן כל הוצאה מיוחדת שהיא צריכה היא נדרשת לשלוח לאפוטרופוס- והיא תפוצה, אלא שלאישה קשה להמשיך לחיות במצב הזה (מתקשה לתקשר מול האפוטרופוס ולנהל את כלכלת הבית- קניות וטיפול דל כל צרכי הביתה ללא סיוע) והיא מעוניינת לעבור לגור בסמיכות לאחד מילדיה- אלא שכל חייה היתה תלויה כלכלית בהכנסות הבעל ויש לה רק קצבת זיקנה. האם היא תוכל לעזוב את הבית ולעבור לגור ליד בנה ולתבוע את האפוטרופוס- לחלוקת רכוש משותף או לקבל קצבה מכספי הבעל ?

    • מה עושים כשהאפוטרופוס לא ממלא כראוי את תפקידו?
      עו"ד אורית אוחנה | 11/08/2022 18:49

      שלום יוסי,

      אולי יש מקום לפנות לאפוטרופוס ולבקש הגדלת הקצבה לאישה בפירוט כל ההוצאות הנדרשות על מנת שתוכל להמשיך להתגורר עמו בכבוד. אם יש מחלוקת עם האפוטרופוס, ניתן לפנות לבית המשפט. האישה יכולה להגיש בקשה להחליפו אם אינו ממלא את תפקידו כראוי (אם התקציב אינו מספיק לכלכלת הבית, אז זה בוודאי משפיע גם על הבעל שמתגורר עמה). אם אכן האפוטרופוס מעל בתפקידו והפר את חובת הנאמנות כלפי האדם עבורו מונה - אז בהחלט ניתן להגיש נגדו תביעה. האם יש לבעל מטפל/ת? מישהו שנמצא עמו יום יום? אחרת אני לא מבינה כיצד ניתן לעזוב אותו ולעבור להתגורר עם ילדיה.

      בברכה,

      אורית אוחנה, עו"ד
      מנהלת פורום דיני משפחה

      רחוב ארז 18, הסוללים
      טלפון: 077-4325319 ; מייל: oritohana.law@gmail.com

      • הבהרות
        יוסי | 14/08/2022 12:18

        תודה רבה לך על התשובה המפורטת. אני רוצה טיפה להבהיר- לבעלה הדמנטי של הקשישה יש עובד זר צמוד שדואג לכל הטיפול בו. פשוט הקשישה נקלעה למציאות חיים קשה ואולי בלתי אפשרית מבחינתה. כשעליה מוטל לנהל את כל עיניני הבית-לרכוש את כל המצרכים והתרופות לה ולבעלה ולדעת להסתדר עם הסכום שמועבר לה ע"י האפוטרופוס -ולהעביר במייל לאפוטרופוס על כל הוצאה "מיוחדת" כדי לקבל החזר-והקשישה גם מונתה לאפוטרופוס לגוף עבור בעלה-וכל זאת כשהקשישה בעצמה -מקבלת שירותי סיעוד לעצמה (היא מקבלת סיוע בתיפקוד יומיומי -להתקלח,להתלבש, בישול...)וסובלת מבעיות בריאות לא פשוטות (המצריכות להגיע לבתי חולים לטיפולים ומעקב מידי חודש בממוצע) ולכן בהתייעצות עם ילדיה- היא החליטה שהיא מעוניינת לעבור לגור ביחידת דיור צמודה לאחד הבנים- והיא תקבל את שירותי הסיעוד המגיעים לה בקרבת הבן- והבן ומשפחתו יסייעו לה בכל הנדרש לטיפול ותמיכה בה-עד כמה שניתן.

         לבעלה יש בת מנישואין ראשונים ויתכן שאפשר להעבירו למוסד טיפולי או שהעובד זר ימשיך לטפל בו בדירה הנוכחית- לקשישה (בת 76) קשה להתמודד עם המטלות שיש עליה בחיים המשותפים עם בעלה הדמנטי-והיא זקוקה לתמיכה וסיוע מבן משפחה שגם יהווה חברה ותמיכה בכל צרכיה .

        והשאלה היא- האם הקשישה תוכל לתבוע את חלקה בכספים המשותפים שלה ושל בעלה- שהיו רשומים על שם הבעל ושימשו את בני הזוג כל חייהם המשותפים- וכרגע האפוטרופוס מנהל אותם.

        הקשישה כפי שהסברתי- מקבלת קיצבת זקנה בלבד- ואין לה שום הכנסה נוספת-ובמשך כל חייהם המשותפים היא טיפלה בבית ובשני בנים של בעלה (מנישואין קודמים) עם פיגור שכלי (שקצבאות ביטוח לאומי שלהם הופקדו בחשבון הבנק הרשום על בעלה -וחשבון בנק זה שימש את כל כלכלת הבית המשותפת)- וקצבת הזקנה בודאי לא תספיק לקשישה כדי מחייתה -ןלכן היא מעוניינת לקבל קצבה מהכספים המשותפים- שתאפשר לה לחיות בכבוד או חלוקת רכוש משותף.

        תודה רבה