חליפיו של יורש - סעיף 14(א) לחוק הירושה

  • סעיף 14(א) לחוק הירושה
    חנין | 25/11/2021 14:36

    שלום

    בסוף של סעיף 14(א) לחוק הירושה יש החרגה לגבי זכויות ירושה של צאצאים של יורש שנפטר לפני המוריש, וזאת אם המוריש הותיר בת זוג או הורים או הורי הורים.

    שאלתי היא: האם צריך 2 הורים להותיר בנוסף לבת הזוג או שדי באחד מההורים בנוסף לאישה?

    כי במקרה שלי היורש שנפטר לפני המוריש הותיר אישה ואת אמו [אביו נפטר לפניו]. ולכן עולה השאלה האם ההחרגה תופסת או לא?

    תודה

    • חליפיו של יורש - סעיף 14(א) לחוק הירושה
      עו"ד אורית אוחנה | 25/11/2021 15:28

      שלום חנין,

      אכן "עיקרון הייצוג" בסעיף 14(א) לחוק הירושה קובע כי צאצא של יורש, שנפטר לפני המוריש, לא יירש את המוריש במקום היורש שנפטר, אם המוריש הניח הורים בחיים. במצב כזה, החלק של היורש שנפטר לא עובר ליורשיו אלא במקום זאת, עובר ליורש הראשון במעגל היורשים, שהוא בעצם האם במקרה שתיארת. לכן, אכן האם של המוריש תירש את חלקו של צאצא היורש שנפטר (גם אם אביו לא בחיים).

      מקווה שעזרתי,

      בברכה,

      אורית אוחנה, עו"ד
      מנהלת פורום דיני משפחה

      רחוב ארז 18, הסוללים
      טלפון: 077-4325319 ; מייל: oritohana.law@gmail.com

      • תודה. אך מה קורה אם בהמשך האימא הלכה לעולמה?
        חנין | 26/11/2021 01:12

        כלומר, היורש נפטר לפני המוריש. במותו הוא השאיר את אישתו ואת אמו.

        מהתשובה עולה שהאם היא היורשת גם אם אביו אינו עוד בחיים.

        אלא שהאם חייה 10 שנים לאחר מכן וגם היא הלכה לעולמה.

        האם ילדיו של היורש חוזרים לרשת את המוריש או שהירושה של המוריש עוברת רק לאחים האחרים ולא לצאצאי היורש, שכאמור נפטר לפני המוריש?

        כלומר: האם במצב בו יורש נפטר לפני המוריש והותיר אחריו את אשתו ואת אמו, צאצאיו אינם יורשים עוד גם לאחר שהאם הלכה לעולמה ורק ילדיה שנותרו בחיים במועד פטירתה הם אלה שיורשים ולא צאצאי הבן שכאמור נפטר לפני המוריש?

        זה מה שעולה מסעיף 14(א) לחוק הירושה?

        • האם הנכדים יירשו את הסבתא שהלכה לעולמה?
          עו"ד אורית אוחנה | 26/11/2021 11:02

          שלום חנין,

          לפי מה שאת מתארת היורש נפטר 10 שנים לפני אמו. כעת הירושה היא מהאם שנפטרה ועל כן זה תלוי, אם ציוותה בצוואה אז העיזבון יתחלק לפי צוואה ואם לא, אז לפי דין ועל כן יירשו קודם ילדיה (אני מבינה כי בעלה כבר נפטר) והצאצאים של בנה אשר אינו בחיים "ייכנסו בנעליי" אביהם.

          סופ"ש נעים,

          בברכה,

          אורית אוחנה, עו"ד
          מנהלת פורום דיני משפחה

          רחוב ארז 18, הסוללים
          טלפון: 077-4325319 ; מייל: oritohana.law@gmail.com

          • האם ישנה אפשרות ליעוץ באופן יותר פרטני
            חנין | 26/11/2021 11:49

            ואז ניתן יהיה לשאול בצורה מלאה.

            משום שהמוריש במקרה זה אינם אב או אם. אלא אחות שהייתה ערירית. ולכן אחיה ואחיותיה יורשים אותה.

            אלא שאחד האחים נפטר הרבה לפניה [הוא נפטר בשנת 1957 והיא ב - 1985]. ובמותו הוא הותיר את אשתו וילדיו ואת אמו שנפטרה כאמור 11-10 שנים אחריו [1968].

            אבל כאשר המורישה נפטרה גם האמא לא הייתה בחיים בערך 17 שנים. והיא לא הותירה צוואה כל שהיא.

            והשאלה היא מה קורה במקרה מסובך כזה?

            מה מחבר את צאצאי האח שנפטר לפני המורישה ולפני אם המורישה [שהיא גם אמא שלו]?

            מצטער שזה מסובך.

            • ירושת אחים ואחיינים לפי הדין הישראלי
              עו"ד אורית אוחנה | 29/11/2021 10:22

              שלום חנין,

              בוא נעשה סדר: אח נפטר ב1957: יורשים אותו ילדיו ואשתו.

              אמא נפטרה ב1968: יורשים אותה ילדיה וילדי הבן שנפטר (נכדיה) "ייכנסו בנעלי" בנה המנוח.

              אחות ערירית שנפטרה ב1985 ואין הורים בחיים: יירשו אותה אחיה וילדי אחיה שנפטר ב1957.

              מקווה שזאת כוונתך וכי עזרתי,

              בשורות טובות,

              בברכה,

              אורית אוחנה, עו"ד
              מנהלת פורום דיני משפחה

              רחוב ארז 18, הסוללים
              טלפון: 077-4325319 ; מייל: oritohana.law@gmail.com

      • מה הדין בנושא מבחינת אחים?
        אופיר | 01/07/2022 19:05

        במידה והיורשים על פי דין הם האחים בלבד (ללא צוואה)

        ואחד האחים נפטר (לפני פטירת המוריש)

        האם הילדים של האח שנפטר זכאים לחלקו?